SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
26. augustā, 2014
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
1
6
1
6

Kā indeksēs pensijas 1.oktobrī

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Šā gada 1.oktobrī pensijas indeksēs, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma. Tā ir jauna indeksēšanas kārtība, ko paredz grozījumi Pensiju likumā, un rēķināšanas kārtību ar formulām nosaka 1.augustā spēkā stājušies Ministru kabineta noteikumi. Šim gadam indeksācijas robežsumma ir konkretizēta likumā – 285 eiro. Tātad lielākām pensijām indeksēs tikai šo summu. Trim pensionāru grupām (represētajiem, I grupas invalīdiem, černobiliešiem) indeksēs visu pensiju. Likums neparedz indeksēt piemaksas par darba stāžu līdz 1995.gadam.
īsumā
  • Pensiju indeksēšanā jauni noteikumi un formulas.
  • Indeksēs visu pensiju summas līdz 285 EUR.
  • Politiski represētajiem, 1.grupas invalīdiem, Černobiļas avārijas seku likvidatoriem – indeksēs visu pensiju.
  • Indeksēs atlīdzību – par apgādnieka zaudējumu, par darbspēju zaudējumu.
  • Piemaksas neindeksē.

Patēriņa cenu indekss (PCI) atspoguļo patēriņa preču un pakalpojumu cenu pārmaiņas noteiktā laika periodā un ir galvenais inflācijas rādītājs. PCI mēra vidējā cenu līmeņa izmaiņas iedzīvotāju patēriņā nozīmīgākajām precēm un pakalpojumiem.

Iepriekš likums "Par valsts pensijām" (26.pants) noteica, ka valsts pensijas apmērs pārskatāms reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Ja indekss ir mazāks par skaitli "1", valsts pensijas pārskatītas netiek.

Pagājušogad (2013.gadā) no šīs normas atkāpās un pensijas indeksēja septembrī ar skaitli 1,04. Pirms tam četrus gadus pensijas nepārskatīja, indeksācija bija iesaldēta.

Likuma "Par valsts pensijām" 26.pants pēc šogad 3.aprīlī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem par valsts pensiju pārskatīšanu nosaka:

 "(1) Valsts pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī (noapaļotu līdz veseliem euro), pārskata reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25 procentus no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem (turpmāk – iemaksu algas indekss), ievērojot šādus nosacījumus:

  1. ja kopējais faktisko patēriņa cenu indekss un iemaksu algas indekss ir mazāks par skaitli "1", valsts pensiju nepārskata;
  2. ja apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procenti ir lielāki par 15 procentiem, iemaksu algas indeksa noteikšanai piemēro 15 procentus;
  3. ja pensijas pārskatīšanai kārtējā gadā aprēķinātais pensijas apmērs ir mazāks par iepriekšējā gadā pārskatīšanai noteikto pensijas apmēru, pensiju pārskata līdz iepriekšējā gadā noteiktajam pensijas apmēram."

Savukārt attiecībā uz šogad paredzamo indeksāciju likums tika papildināts ar pārejas noteikumiem (15.11punktu), paredzot, ka 2014.gadā valsts pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 285 eiro, pārskata 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un iemaksu algas indeksu un ievērojot šā likuma 26.panta pirmās daļas 1. un 2.punktā minētos nosacījumus.

Tātad pensijas vai tās daļas apmērs, kas tiks pakļauts pensiju indeksācijai, 2014.gada oktobrī būs 285 eiro (200 lati).

Politiski represētajām personām, 1.grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem valsts pensijas pārskatīs neatkarīgi no to apmēra.

Kā rēķina indeksuu

Tātad turpmāk, pārskatot pensijas, tiks ņemta vērā gan inflācija, gan algu pieaugums valstī. (Runa ir par apdrošināšanas iemaksu algām, tas ir tām, no kurām tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, jeb saprotamāk – maksāts sociālais nodoklis.

Ministru kabineta 2014.gada 15.jūlija noteikumi Nr.398 "Noteikumi par valsts pensijas apmēra pārskatīšanu" nosaka kārtību, kādā aprēķina valsts pensiju  pārskatīšanā piemērojamo faktiskā patēriņa cenu indeksu un apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma daļu (iemaksu algas indekss), kā arī pensiju pārskatīšanas kārtību.

Piešķirtās (pārrēķinātās) pensijas pārskata Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Pensiju pārskatīšanai piemērojamo faktisko patēriņa cenu indeksu un iemaksu algas indeksu aģentūra aprēķina, pamatojoties uz tās rīcībā esošajiem datiem un Centrālās statistikas pārvaldes statistikas datiem.

Tiktāl tas, kas teikts noteikumos. Tālāk seko noteikumos uzrādītās formulas. Diez vai vairums cilvēku spēj patstāvīgi saprast, ko tās izsaka un galvenais - kā veidojas rezultāts. Tāpēc par likumā un noteikumos lietotajiem statistiķu "valodas" profesionālajiem terminiem LV portāls lūdza skaidrojumu VSAA speciālistiem, kam ar šīm formulām jāstrādā, lai pēc 1.oktobra pensionāri saņemtu atbilstoši likuma prasībām indeksēto pensiju. Bet skaidrojums katram būtu svarīgs vismaz, lai saprastu, kā jaunā pensijas summa veidojusies. Ir skaidrs viens, ka nekāda dižā nauda pie pensijas klāt nebūs, jo dzīves dārdzība (inflācija) statistiski pārāk strauji nepieaug.

"Pensiju pārskatīšanai noteiktais indekss no 2014.gada 1.oktobra ir 1,0274. Līdz ar to aprēķinos izmantos šo indeksu. "

No 1.oktobra pie pensijas mēnesī klāt būs pieci, septiņi vai desmit eiro, par ko pat paši pensionāri diemžēl mēdz paironizēt, taču gadā arī šāds pielikums veido 60  un vairāk eiro. Kā nu kuram.

Uz LV portāla jautājumiem atbildes sagatavoja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ināra Ļuta.

Kas un kad nosaka kalendāra gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valstī? Un kāda tā bija 2013.gadā?

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nosaka kalendārā gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valstī, pēc tās rīcībā esošās informācijas par sociāli apdrošinātajām personām un sociālās apdrošināšanas iemaksu objektu summu, no kuras jāveic iemaksas. Parasti iepriekšējā gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu nosaka martā, kad VSAA rīcībā ir visa informācija par iepriekšējo kalendāro gadu.

2013.gada vidējā apdrošināšanas iemaksu alga valstī bija 594,06 EUR.

Indeksācijā ņems vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25 procentus no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem (iemaksu algas indekss).

  • Kurš brīdis ir domāts likumā ar vārdu "faktiskais"? No MK noteikumiem izriet, ka tiks ņemta vērā inflācija no iepriekšējā gada 1.augusta līdz indeksācijas gada 31.jūlijam?
  • Kas ir likumā paredzētie iemaksu algu pieauguma procenti? Vai tās ir visā valstī veikto iemaksu kopsummas? Kā tos rēķina (kurus periodus)?

Piemērojamā indeksa lielumu nosaka VSAA, ņemot vērā tās rīcībā esošo informāciju par sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta summu, no kuras jāveic iemaksas, un Centrālās statistikas pārvaldes informāciju par faktiskajiem patēriņa cenu indeksiem. 2014.gada 15.jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr.398 "Noteikumi par valsts pensijas apmēra pārskatīšanu" 4.punkts paredz, ka, nosakot kopējo indeksu, ņem vērā patēriņa cenu indeksu laikposmā no iepriekšējā gada 1.augusta līdz kārtējā gada 31.jūlijam. Savukārt apdrošināšanas iemaksu algas reālo pieaugumu nosaka, ņemot vērā iemaksu objektu summu pagājušajā un aizpagājušajā kalendārajā gadā un patēriņa cenu indeksu pagājušajā kalendārajā gadā.

2014.gada oktobrī pensiju un apdrošināšanas atlīdzību pārskatīšanai piemērojamais kopējais indekss 1,0274 veidojas no patēriņa cenu indeksa laikposmā no 2013.gada 1.augusta līdz 2014.gada 31.jūlijam (1,0063) un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma 2013.gadā, salīdzinot ar 2012.gadu (25% x 0,0845 = 0,0211).

Par šā gada indeksāciju. Vai 285 eiro – summa, līdz kurai indeksēs visas pensijas, ir noteikta bez formulām, vai arī  tā ir tuvu tam apmēram, ko prasa likums un MK noteikumi?

2014.gada 3.aprīlī Latvijas Republikas Saeimā tika pieņemti grozījumi likumā "Par valsts pensijām", kas stājās spēkā 2014.gada 16.aprīlī un kas noteica 2014.gada 1.oktobrī pensijas pārskatīšanai paredzēto maksimālo pensijas apmēra summu 285 eiro. Tas nozīmē, ka likumdevējs jau šim gadam ir noteicis konstantu summu, līdz kurai pensijas apmērs tiek indeksēts. Savukārt turpmākajos gados ir paredzēts maksimālās indeksējamās pensijas apmēra summas noteikšanā piemērot valsts pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Ja cilvēku jau tagad interesē, par cik lielāka būs viņa pensija no oktobra, kā pats to var izrēķināt?

Pensiju pārskatīšanai noteiktais indekss no 2014.gada 1.oktobra ir 1,0274, līdz ar to aprēķinos izmantos šo indeksu.

Piemēram, ja personai piešķirtais vecuma pensijas apmērs ir 176,14 EUR, tad no 2014.gada 1.oktobra indeksētais pensijas apmērs būs 180,97 EUR (176,14 EUR x 1,0274).

Ja personai piešķirtais vecuma pensijas apmērs ir 300 EUR, tad no 2014.gada 1.oktobra indeksēs pensijas daļu 285 EUR ar indeksu 1,0274, bet 15 EUR neindeksēs, t.i., 285 EUR x 1,0274= 292,81 EUR. Tādējādi pensijas jaunais apmērs kopā būs 307,81 EUR.

Ja pie pensijas ir piešķirta piemaksa par stāžu līdz 1995.gadam, tad jāievēro, ka tā nav ņemama vērā, veicot pensijas palielinājuma aprēķinu. Piemaksu pie indeksētās pensijas pieskaita iepriekš noteiktajā apmērā, jo indeksācija ir paredzēta tikai pensijai, likumā noteikto indeksācijas būtību paskaidro VSAA speciāliste Ināra Ļuta.

Rēķinot, kāda varētu būt pensijas summa pēc indeksācijas, jāatceras, ka no pensijām ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (tā likme ir 24%). Ar nodokli neapliek pensiju līdz 235 eiro (iepriekš 165 lati). Vairākām iedzīvotāju grupām ir papildu nodokļa atvieglojumi (tātad kopā ar pensijas neapliekamo minimumu iznāk lielāka neapliekamā summa): nodokļa papildu atvieglojums 154 eiro mēnesī ir I un II grupas invalīdiem, 120 eiro mēnesī - III grupas invalīdiem, politiski represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem - 154 eiro mēnesī.

Nodokļa atvieglojums par apgādībā esošām personām ir 165 eiro mēnesī.

Indeksēs ne tikai visas pensijas, bet arī atlīdzības

1.oktobrī indeksēs visas pensijas - vecuma, invaliditātes, izdienas un apgādnieka zaudējuma pensijas.

Kā jau teikts, bez summas ierobežojuma indeksēs valsts pensijas represētajiem, pirmās grupas invalīdiem un Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem.

Taču indeksēs ne tikai pensijas, bet arī atlīdzību – to saņem par apgādnieka zaudējumu, kā arī par darbspēju zaudējumu. Indeksāciju šīm atlīdzībām paredz grozījumi likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", proti, atbilstoši likumā "Par valsts pensijām" noteiktajai valsts pensiju pārskatīšanas kārtībai pārskata arī atlīdzību par darbspēju zaudējumu un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu, kas noteiktas sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai konstatēto arodslimību.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI