SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
20. augustā, 2014
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Satiksme
2
9
2
9

Ko der zināt, pārvietojoties ar vilcienu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noformējot biļetes vienam braucienam ar pārsēšanos brauciena laikā, pasažierim izsniedz biļeti katram vilciena maršrutam atsevišķi.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Vilciens ir viens no ērtākajiem pārvietošanās līdzekļiem. Tam ir arī vairākas priekšrocības, piemēram, tajā atšķirībā no daudziem starppilsētu autobusu maršrutiem ir atļauta velosipēdu pārvadāšana.
LV portāla skaidrojumā lasiet par vilciena biļešu derīguma termiņiem; kārtību, kādā atgūt samaksāto par neizmantotu biļeti, un citu vilciena pasažieriem noderīgu informāciju.
īsumā
  • Pasažierim jāpārliecinās, vai biļete izsniegta atbilstošam braukšanas posmam.
  • Ja pasažieris nevar uzrādīt braukšanas biļeti un atsakās maksāt sodu, to var izsēdināt no vilciena.
  • Bērnu līdz 15 gadiem var izsēdināt no vilciena tikai tad, ja bērns tiek nogādāts tuvākajā policijas iecirknī.
  • Ar e-talonu var norēķināties par braucienu vilcienā Rīgas robežās.
  • Vilcienā atrastās mantas tiek glabātas ne ilgāk par 3 diennaktīm.
  • Iekāpjot stacijā, kurā darbojas kase, un iegādājoties biļeti pie konduktora, biļetes pamatcenai būs jāpiemaksā 0,5 euro.
  • Pasažieru vilcienā ir atļauts pārvadāt velosipēdus un atsevišķus dzīvniekus.


Pasažieriem jāatceras, ka vilcienā, tāpat kā citos sabiedriskajos transportlīdzekļos, jāievēro kārtība, kas noteikta MK noteikumos Nr.599 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība".

Jāuzrāda biļete

Pirms iekāpšanas vilcienā pasažiera pienākums ir iegādāties biļeti un pārliecināties, ka tā ir izsniegta atbilstošam braukšanas maršrutam. Ja attiecīgajā stacijā darbojas biļešu kase, bet pasažieris vēlas pirkt biļeti pie konduktora, jāatceras – biļetes pamatcenai būs jāpiemaksā 0,5 eiro. Ja iekāpšanas stacijā kase ir slēgta, konduktors braukšanas biļeti pārdod par pamatcenu.

Ja pasažieris nevar uzrādīt derīgu braukšanas biļeti vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, piemēram, politiski represētās personas apliecību, vai nav veicis brauciena autorizāciju e-talonam, tiek uzskatīts, ka pasažierim nav biļetes. Šādā situācijā pasažierim uzliek sodu. Elektrovilcienā tas ir 10 eiro, bet dīzeļvilcienā – 15 eiro. Ja nav iegādāta bagāžas biļete vai biļete dzīvniekiem, sods gan elektrovilcienā, gan pasažieru vilcienā ir 5 eiro. Sodu var nomaksāt vilcienā kontrolierim vai arī kontroliera izsniegtā rēķina norādītajā vietā un termiņā. Ja pēc soda samaksāšanas pasažieris vēlas turpināt braucienu, viņam jāiegādājas braukšanas biļete.

Kontrolierim ir tiesības pasažieri, kuram nav braukšanas biļetes un kurš atsakās maksāt sodu, no vilciena izsēdināt. No vilciena var izsēdināt arī nepilngadīgos. Bērnu līdz 15 gadiem var izsēdināt no vilciena tikai tad, ja viņš tiek nogādāts tuvākajā policijas iecirknī.

"Ja konduktors kontrolieris kļūdaini uzlicis spiedogu cita maršruta biļetei, uzņēmuma darbinieks par to uzņemas materiālo atbildību."

Iegādātā biļete "turp" derīga braukšanai vienam braucienam biļetē norādītajā datumā. Ja biļete ir iegādāta pēc plkst. 21.00, tā ir derīga braukšanai līdz nākamā datuma plkst. 4.00. Virziena "turp-atpakaļ" biļete derīga "turp" braucienam norādītajā datumā, bet "atpakaļ" braucienam biļete derīga tās derīguma termiņa norādītajā datumā vai nākamajā datumā.

Noformējot biļetes vienam braucienam ar pārsēšanos brauciena laikā, pasažierim izsniedz biļeti katram vilciena maršrutam atsevišķi.

Abonementa biļete ir derīga braukšanai biļetē norādītajos pasažieru vilcienos, norādītajā maršrutā un laikaposmā un to var izmantot tikai biļetes derīguma termiņa laikā.

Vilciena biļešu kasēs abonementa biļetes pārtrauc pārdot piecas minūtes pirms vilciena atiešanas, savukārt biļetes vienam braucienam – vilciena atiešanas brīdī.

AS "Pasažieru vilciens" Mārketinga nodaļas vadītāja Ieva Miežubrāle atgādina: "Pasažierim jāpārbauda, kādu biļeti viņš sniedz konduktoram kontrolierim vai kontrolierim revidentam, bet viņam jāpārliecinās, vai šī biļete ir derīga attiecīgajā maršrutā. Ja konduktors kontrolieris kļūdaini uzlicis spiedogu cita maršruta biļetei, uzņēmuma darbinieks par to uzņemas materiālo atbildību. Pasažieris ir tiesīgs pretenziju kārtībā nodot kļūdaini apzīmogoto biļeti."

Par biļeti iztērēto naudu var atgūt

Ja vilciena biļete ir jau nopirkta, bet kaut kādu iemeslu dēļ pircējs to nevēlas izmantot, kārtība ir šāda.

  • Nododot biļeti un bagāžas biļeti tirdzniecības vietā vismaz 2 stundas līdz biļetes derīguma termiņa sākumam, var atgūt pilnu braukšanas un bagāžas pārvadāšanas maksu.
  • Nododot biļeti un bagāžas biļeti biļešu tirdzniecības vietā vēlāk nekā 2 stundas līdz biļetes derīguma termiņa sākumam, atpakaļ var saņemt naudas summu 75% apmērā.

Kompensāciju var saņemt arī par neizmantoto pasažieru grupas braucienu un nodot iegādāto abonementa biļeti.

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.599, neizmantotā biļete jānodod tajā biļešu tirdzniecības vietā, kurā biļete ir iegādāta, vai pārvadātāja noteiktā vietā. "AS "Pasažieru vilciens" normatīvie akti paredz: ja nav iespējas nodot biļeti tajā biļešu kasē, kur tā iegādāta, var vērsties Klientu apkalpošanas centrā Rīgas Pasažieru stacijā un iesniegt iesniegumu par biļetes atdošanu. Neskaidrību gadījumā lūgums pasažieriem ar mums sazināties, zvanot pa tālruni 67232135," informē I.Miežubrāle.

Ar e-talonu var braukt vilcienā

Kopš pagājušā gada oktobra ar zilās krāsas personalizēto e-talonu pasažieris, kuram pienākas atlaides braukšanai Rīgas pilsētas autobusos, trolejbusos un tramvajos, var norēķināties par braucienu vilcienā Rīgas robežās.

Braukšanas atvieglojumi vilcienā Rīgas robežās 100% apmērā no biļetes cenas pienākas:

  • Rīgas vispārējās izglītības iestāžu 1.–4.klases izglītojamajiem, 5.–12.klases klātienē izglītojamajiem;
  • Rīgā deklarētiem, bet ārpus pilsētas esošas vispārējās izglītības iestāžu 1.–4.klases izglītojamajiem, 5.–12.klases klātienē izglītojamajiem;
  • Rīgas profesionālās pamatizglītības, arodizglītības un profesionālās vidējās izglītības programmās klātienē izglītojamajiem un Rīgā deklarētiem jauniešiem, kas klātienē mācās kādā no šī veida izglītības iestādēm ārpus Rīgas;
  • Rīgā dzīvesvietu deklarējušiem abiem daudzbērnu ģimenes vecākiem, kuriem ir seši vai vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem vai no 18 līdz 24 gadiem, kas mācās klātienē kādā no izglītības iestādēm vai ir pilna laika studējošie;
  • Rīgas ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās pastāvīgi dzīvojošām personām, kas saņem pašvaldības apmaksātus sociālās aprūpes pakalpojumus;
  • Rīgā dzīvesvietu deklarējušām personām, kas vecākas par 75 gadiem, un nestrādājošiem pensionāriem līdz 75 gadu vecumam;
  • Rīgā deklarētiem Černobiļas AES avārijas seku likvidācijas dalībniekiem līdz 75 gadu vecumam.

Braukšanas atvieglojumi vilcienā Rīgas robežās 60% apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas pienākas:

  • pilna laika studējošajiem, kuri studē kādā no Rīgas augstākās izglītības iestādēm, un Rīgā deklarētiem pilna laika studējošajiem, kuri studē ārpus Rīgas kādā no austākās izglītības iestādēm;
  • Rīgā deklarētam vienam no daudzbērnu ģimenes vecākiem, kura ģimenē ir trīs līdz pieci bērni vecumā līdz 18 gadiem vai bērni vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kas mācās kādā no skolām klātienē vai ir augstākās izglītības iestādes pilna laika studējošie.

Braukšanas atvieglojumi vilcienā Rīgas robežās 60% apmērā no mēneša abonementa biļetes darba dienās vienam transporta veidam pienākas:

  • Rīgas vispārējās izglītības iestāžu, interešu izglītības iestāžu, pirmsskolas izglītības iestāžu, profesionālās ievirzes sporta skolu, mūzikas un mākslas skolu pedagogiem, kuri iepriekšminētajās iestādēs strādā pamatdarbā.

Braukšanas atvieglojumi vilcienā Rīgas robežās 50% apmērā no vienreizējās biļetes cenas vienam braucienam (iegādājoties noteiktam braucienu skaitam paredzētās biļetes) pienākas:

  • Rīgas augstāko izglītības iestāžu pilna laika studējošajiem un Rīgā deklarētiem pilna laika studējošajiem, kuri studē ārpus Rīgas kādā no austākās izglītības iestādēm.

Ar e-talonu var norēķināties par braukšanu vilcienā Rīgas pilsētas robežās, tas ir  – līdz stacijām Babīte, Baloži, Dārziņi, Jugla un Vecāķi.

Atstātās mantas

Ne vienam vien ir gadījies kādu reizi vilcienā aizmirst personīgās mantas. Vilcienā atrastās mantas Rīgas Pasažieru stacijā glabājas ne ilgāk par 3 diennaktīm. Saņemot nozaudēto bagāžu, būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, kā arī jāapraksta un jānosauc pazīmes atgūstamajai mantai. Ja nozaudētajām mantām īpašnieks nepiesakās, tās nodod policijai.

Ja gadījies vilcienā atstāt savas mantas un ir vēlme tās atgūt, jāzvana pa tālruni 67232135 (katru dienu no plkst. 7.00 līdz 22.00).

Dzīvnieku un velosipēdu pārvadāšana vilcienā

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.599 pasažieru vilcienā ir atļauts pārvadāt suņus, kaķus, dekoratīvos putnus un mājputnus vai dekoratīvo dzīvnieku mazuļus. Dzīvnieku saimniekam ir jāparūpējas, lai dzīvnieki netraucētu pārējiem pasažieriem, kā arī jāievēro dzīvnieku aizsardzības jomu reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktā kārtība.

Attiecībā uz suņu pārvadāšanu ir noteiktas vairākas prasības – vagonā drīkst vest ne vairāk kā desmit suņus un vienā sēdvietu nodalījumā drīkst atrasties ne vairāk kā divi suņi viena saimnieka pavadībā. Suns jātur īsā pavadā, dzīvniekam jābūt uzliktam uzpurnim un žetonam pie kakla siksnas, kā arī līdzi jābūt suņa vakcinācijas apliecībai. Sunim ir aizliegts atrasties uz sēdekļa.

"Ja vilciena biļete ir nopirkta un nolemts to neizmantot, biļeti var atdot un atgūt par to naudu."

Pārvadājot dzīvnieku, ir nepieciešams tam iegādāties biļeti neatkarīgi no mājdzīvnieka lieluma. Par vairāku dzīvnieku pārvadāšanu, kuri ir ievietoti krātiņā, kastē vai tiek pārvadāti citā dzīvnieku pārvadāšanai piemērotā veidā, maksā kā par vienu bagāžas vienību.

Ja suns sniedz pavadoņa vai asistenta pakalpojumu, biļete nav nepieciešama.

Pasažieru vilcienā ir atļauts pārvadāt velosipēdus, iegādājoties bagāžas biļeti. Velosipēdi ir jānovieto uz vilcienos esošiem velosipēdu turētājiem. Ja vilciens nav aprīkots ar velosipēdu turētājiem, tad pārvadājamo velosipēdu maksimālais skaits vagonā nedrīkst būt lielāks par 5 velosipēdiem.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI