SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
26. augustā, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
3
3

Pastkastītēm jāatbilst noteiktiem standartiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pastkastītei jābūt izgatavotai no izturīga materiāla, tās izmēram jābūt tādam, lai tajā varētu ievietot vienkāršas vēstules A4 formātā.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Šā gada 30.jūlijā Ministru kabinets apstiprināja noteikumus Nr.463 „Noteikumi par pasta pakalpojumu sniegšanas vietu, pasta tīkla piekļuves punktu, pastkastīšu punktu un pastkastīšu ierīkošanu, izvietošanu un noformēšanu, kā arī pārrobežu pasta sūtījumu apstrādes vietu ierīkošanu”. Jaunie noteikumi paredz noteiktus standartus, kā pastkastītes ir jāierīko, lai pasta piegādātājs varētu sūtījumu nodot tā saņēmējam. Šie noteikumi stājās spēkā šā gada 13.augustā.
īsumā

Noteikumi paredz:

  • par pastkastīšu uzstādīšanu un remontu atbild to lietotāji.
  • pastkastītes ierīko tā, lai būtu viegli aizsniegt to augšējo malu, kurai jābūt ne augstāk kā 165 cm no grīdas (zemes);
  • izmēram un pastkastītes atvēruma izmēram jābūt tādam, lai tajā varētu ievietot vienkāršas vēstules A4 formātā;
  • jābūt izgatavotām no izturīga materiāla;
  • ja pastkastīti izvieto ārpus ēkas, tai ir jābūt aizsargātai no nokrišņu iekļūšanas tajā;
  • daudzdzīvokļu mājās tās ir jānovieto pirmā stāva kāpņu telpā;
  • pie atsevišķām privātmājām tās novieto pie mājas teritorijas ieejas žoga vai citā labi apgaismotā un drošā vietā;
  • pastkastītes lietotājiem jāsakārto līdz 2014.gada 1.jūlijam.

Kādēļ nepieciešami grozījumi

Ministru kabineta 2013.gada 30.jūlija noteikumu Nr.4633 "Noteikumi par pasta pakalpojumu sniegšanas vietu, pasta tīkla piekļuves punktu, pastkastīšu punktu un pastkastīšu ierīkošanu, izvietošanu un noformēšanu, kā arī pārrobežu pasta sūtījumu apstrādes vietu ierīkošanu" anotācijā ir norādīts, ka jaunie noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz to, ka 2013.gada 24.aprīlī stājušies spēkā grozījumi "Pasta likumā".

Iepriekš pastkastīšu izvietošanu un noformēšanu regulēja Ministru kabineta 2010.gada 17.augusta noteikumi Nr.782 "Kārtība, kādā izvieto un noformē pasta pakalpojumu sniegšanas vietas, pasta tīkla piekļuves punktus, pastkastīšu punktus un pastkastītes", kas tagad ir zaudējuši savu spēku. Jaunajos noteikumos ir vairākas normas precizētas un noteikumi arī papildināti ar jaunām tiesību normām.

Tagad Pasta likuma 49.panta ceturtā daļa noteic, ka par pastkastīšu uzstādīšanu un remontu atbild to lietotāji. Tādēļ Ministru kabineta noteikumos ir ietverts attiecīgs regulējums par pastkastīšu atbilstošu ierīkošanu. Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Balgalve skaidro: "Noteikumos prasība par īpašu pastkastīšu noformēšanu ir iekļauta ar mērķi veicināt pasta sūtījumu laicīgu piegādi."

Standarti, kādiem jāatbilst pastkastītēm

Jauno MK noteikumu trešā daļa paredz, ka pastkastītei ir jāatbilst noteiktiem standartiem. Tie ir šādi:

  • pastkastītes ierīko tā, lai būtu viegli aizsniegt to augšējo malu, kurai jābūt ne augstāk kā 165 cm no grīdas (zemes);
  • pastkastītes izmēram un pastkastītes atvēruma izmēram jābūt tādam, lai tajā varētu ievietot vienkāršas vēstules A4 formātā.

Vēl attiecībā uz pastkastītes ierīkošanas prasībām ir noteikts, ka tām ir jābūt izgatavotām no izturīga materiāla. Ja pastkastīti izvieto ārpus ēkas, tai ir jābūt aizsargātai no nokrišņiem, kas var bojāt pasta sūtījumus.

Daudzdzīvokļu mājās pastkastītes ir jānovieto pirmā stāva kāpņu telpā. Gadījumā ja daudzdzīvokļu mājas pirmajā stāvā nav kāpņu telpas vai kāpņu telpā tehnisku iemeslu dēļ pastkastītes novietot nav iespējams, tās novieto otrā stāva kāpņu telpā. Uz pastkastītēm ir jānorāda dzīvokļa numurs vai juridiskās personas nosaukums.

"Pasta pakalpojumu lietotājiem ir tiesības saņemt pasta sūtījumus, bet pasta komersants nevar piegādāt sūtījumus, ja pastkastītes nav vai tā nav pieejama."

Pie atsevišķām privātmājām, kas ietver savrupmājas, viensētas, dvīņu un rindu mājas, pastkastītes novieto pie mājas teritorijas ieejas žoga (sētas) vai citā labi apgaismotā un drošā vietā, kas ir pieejama pastniekam (pasta piegādātājam) jebkurā laikā. Uz pastkastītēm ir jānorāda mājas numurs vai mājas nosaukums un dzīvokļa numurs, ja tāds ir. Ja privātmāja atrodas pie pievedceļa (ceļš, kas savieno tuvāko valsts vai pašvaldības autoceļu ar attiecīgo privātmāju), pastkastītes un pastkastīšu punkti ir jānovieto ne tuvāk kā 5 m un ne tālāk kā 10 m no minētās tuvākās valsts vai pašvaldības autoceļa klātnes malas - vietās, pie kurām pasta komersanta autotransporta līdzekļi var ērti piebraukt un manevrēt, netraucējot ceļa satiksmi.

Nedzīvojamās ēkās, kurās atrodas vairākas juridiskās personas, pastkastītes katrai juridiskai personai ir jāierīko pirmā stāva kāpņu telpā. Uz pastkastītes ir jābūt norādītam juridiskās personas nosaukumam.

Pastkastīšu lietotājiem ir dots laiks - gandrīz viens gads - līdz 2014.gada 1.jūlijam, lai tās ierīkotu atbilstoši noteikumu prasībām. E.Balgalve norāda: "Šāds pārejas periods noteikumu prasību izpildei noteikts, lai aizsargātu patērētāju intereses un neapgrūtinātu tos lietotājus, kuru pastkastītes tikai daļēji neatbilst noteikumu prasībām, bet nerada šķēršļus pasta sūtījumu ievietošanai pastkastītēs."

Par pastkastīšu atbilstību atbild tās lietotāji

Satiksmes ministrijas speciāliste uzsver, ka pasta pakalpojumu lietotājiem ir tiesības pasta sūtījumus saņemt. Savukārt pasta komersants pasta sūtījumus nevar piegādāt, ja pastkastītes nav vai tās nav  pieejamas vai ievērojami bojātas.

Neesoša vai bojāta pastkastīte sagādās raizes ne vien sūtījuma saņēmējam, bet arī sūtītājam, jo pastnieks ievēros savus darba pienākumus un nemēģinās meklēt adresātu kā citādi, bet nogādās sūtījumu atpakaļ pastā. Pasta likuma 13.2panta pirmās daļas 5.punktā ir noteikts, ka pasta sūtījumu uzskata par neizsniegtu, ja nav iespējams to izsniegt adresātam šādu iemeslu dēļ: pastkastīte nav uzstādīta, ir bojāta, nav identificējama vai nav pieejama.

Kā šādā gadījumā pasta komersants rīkojas ar neizsniegtiem pasta sūtījumiem, ir noteikts Ministru kabineta 2010.gada 1.jūnija noteikumos Nr.493 "Noteikumi par rīcību ar neizsniegtiem pasta sūtījumiem un kārtību, kādā pasta komersants atver pasta sūtījumus un rīkojas ar to saturu". Šo noteikumu 3.1punkts noteic, ka pasta sūtījumu nekavējoties nosūta atpakaļ sūtītājam ar norādi "adresāts nav sasniedzams". "Tas nozīmē, ka pašu lietotāju interesēs ir pēc iespējas ātrāk  nodrošināt, lai  viņu pastkastītes  atbilst noteiktajām prasībām un lietotājam adresētais pasta sūtījums  nekļūtu  par neizsniegtu pasta sūtījumu," uzsver Satiksmes ministrijas pārstāve.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI