SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. martā, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
6
1
6

Turpmāk krūšu protēzes sievietēm nodrošinās bez maksas

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ekonomikas centra dati liecina, ka Latvijā starp visiem ļaundabīgajiem audzējiem sievietēm saslimstība un mirstība no krūts vēža ieņem pirmo vietu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Šā gada 13.martā Ministru kabinets (MK) pieņēma grozījumus „Tehnisko palīglīdzekļu noteikumos”, kas nosaka, ka turpmāk krūšu protēzes bez maksas varēs saņemt visas sievietes, kam protēze nepieciešama pēc krūts vēža operācijas. Līdztekus grozījumi precizē tehnisko palīglīdzekļu saņemšanas kārtību un precizē Latvijā pieejamo tehnisko palīglīdzekļu sarakstu. Grozījumi noteikumos stājas spēkā 16.martā.

Ar grozījumiem Tehnisko palīglīdzekļu noteikumos atjaunota krūšu protēžu piešķiršana par valsts budžeta līdzekļiem visām sievietēm, kam tas nepieciešams. Protēzi par valsts budžeta līdzekļiem ir iespējams nomainīt ik pēc diviem gadiem.

Iepriekš spēkā esošie MK noteikumi Nr.1474 "Tehnisko palīglīdzekļu noteikumi" noteica, ka, sākot ar 2010.gada 1.janvāri, krūts protēzes nevar saņemt visas sievietes, kam tās nepieciešamas, bet tikai sievietes ar trūcīgās personas statusu. Līdz 2010.gadam šo tehnisko palīglīdzekli visām sievietēm bija iespējams saņemt bez maksas. Noteikumu projekta anotācija atklāj, ka būtiska finansējuma samazinājuma dēļ nācās ierobežot to personu loku, kas atsevišķus tehniskos palīglīdzekļus saņēma bez maksas (tai skaitā arī krūts protēzes). To darīja ar nolūku, lai lielāku finansējuma daļu atvēlētu tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai personām ar pirmreizējiem un smagākiem funkcionāliem traucējumiem.

Kur vērsties, lai saņemtu protēzi

Visu tehnisko palīglīdzekļu piešķiršanu nodrošina Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" struktūrvienība Vaivaru tehnisko palīglīdzekļu centrs. Tātad, lai saņemtu sev nepieciešamo tehnisko palīglīdzekli, tai skaitā arī krūts protēzi, ir jādodas uz minēto centru.

Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu organizācijas nodaļas referente Ineta Pikše skaidro, ka personai, lai pieteiktos tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai, ir jāiesniedz šādi dokumenti:

  • Iesniegums tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai. Iesniegumā norāda vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas adresi un tālruņa numuru. Ja tehnisko palīglīdzekli saņems cits cilvēks, nevis pieprasītājs, iesniegumā norāda saņēmēja vārdu, uzvārdu un personas kodu;
  • Ārstējošā ārsta vai ergoterapeita atzinums tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai;
  • Stacionārā vai ambulatorā pacienta medicīniskās kartes izraksts vai stacionārā pacienta medicīniskās kartes 1.ieliekamā lapa ar epikrīzi, kas izsniegta ne vēlāk kā 6 mēnešus pirms dokumentu iesniegšanas centrā, ja cilvēks piesakās tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai steidzamības kārtā.

Dokumentus jāiesniedz Vaivaru tehnisko palīglīdzekļu centrā personīgi, nosūtot pa pastu vai nosūtot elektroniski (parakstot ar elektronisko parakstu).

Iespējams, būs jāgaida rindā

Krūts protēze tiek pilnībā apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, tāpēc var gadīties, ka ir jāgaida rindā, lai to saņemtu. "Valsts apmaksātie tehniskie palīglīdzekļi ir pieejami tikai rindas kārtībā. Diemžēl finansējuma apjoms tehniskajiem palīglīdzekļiem  2012.gadam ir nepietiekams. Prognozējam, ka pēc krūts protēzēm neizbēgami veidosies rindas, jo pieprasījums pēc tām ir ievērojams," norāda I.Pikše.

"Atjaunota krūšu protēžu piešķiršana par valsts budžeta līdzekļiem visām sievietēm, kam tas nepieciešams."

Lai saņemtu krūts protēzi ātrāk, ir iespējami divi varianti: pirmais, saņemt tehnisko palīglīdzekli steidzamības kārtā (var saņemt tikai noteiktas personas, kas atbilst Tehnisko palīglīdzekļu noteikumos minētajām prasībām); otrais, ar līdzmaksājumu.

I.Pikše skaidro, ka, veicot līdzmaksājumu, var iegādāties paaugstinātas funkcionalitātes vai īpaši aprīkotu tehnisko palīglīdzekli. Tādā gadījumā protēzes pieprasītājai no saviem līdzekļiem jāsedz starpība.

Agrīnā vēža diagnostikas programma

2009.gadā ieviestā agrīnā vēža diagnostikas programma turpinās arī šogad. Šīs programmas ietvaros sievietes tiek aicinātas veikt valsts apmaksātu krūts vēža un dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi. Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapas informācija vēsta, ka viens no galvenajiem programmas mērķiem ir samazināt mirstību, kuras iemesls bijis vēzis. Savlaicīgas diagnostikas programmu apmaksā valsts.

Programmas ietvaros sievietes vecumā no 25 līdz 70 gadiem reizi trijos gados saņem vēstuli ar uzaicinājumu par valsts budžeta līdzekļiem veikt dzemdes kakla izmeklējumu (dzemdes kakla vēža skrīnings). Savukārt vecumā no 50 līdz 69 gadiem reizi divos gados pienāk uzaicinājums veikt mammogrāfijas izmeklējumus (krūts vēža skrīnings).

 

Dzemdes kakla vēža skrīnings

Krūts vēža skrīnings

2009

2010

2012

2009

2010

2011

Izsūtītas vēstules 208 359 224 657 181 808 90 207 196 578 151 956
Veiktas pārbaudes 30 942 34 468 62 796 19 039 38 148 51 348

Avots: NVD dati

Lai gan agrīnā vēža diagnostikas programma ir apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem un sievietei par to nav jāmaksā, tomēr liela daļa sieviešu uz pārbaudi neierodas. Svarīgi ir atcerēties, ka laikus atklāta saslimšana un nenovēloti uzsākta ārstēšana sniedz lielākas iespējas izveseļoties.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI