SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. augustā, 2010
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
2
9
2
9

Aktuālākie jautājumi un atbildes par Profesiju klasifikatoru

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Priekšlikumus klasifikatora aktualizēšanai juridiskās personas var iesniegt Labklājības ministrijā. Līdz 1. augustam ministrija valdībā iesniedz tos priekšlikumus, kas iesniegti līdz 1. maijam, bet līdz 30. decembrim – priekšlikumus, kas LM iesūtīti līdz 1. oktobrim.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Jaunais Profesiju klasifikators stājās spēkā ar 2010. gada 1. jūniju. Portāls "LV.LV" ir apkopojis biežāk uzdotos jautājumus par izmaiņām klasifikatorā. Atbildes sniedz Labklājības ministrijas Darba departamenta Darba tirgus politikas nodaļas vecākā referente Aina Kromāne.

Ko nozīmē pārejas periods līdz 2010. gada 1. oktobrim? Vai būs pārbaudes?

Saskaņā ar noteikumiem par Profesiju klasifikatoru ir paredzēts četru mēnešu pārejas periods, lai darba devēji varētu grozīt darba līgumus un saskaņot profesiju (amatu, arodu un specialitāšu) nosaukumus ar jaunajā Profesiju klasifikatorā iekļautajiem nosaukumiem. Tas nozīmē, ka darba līgums nav jāpārslēdz no jauna.

Konkrētas pārbaudes sakarā ar izmaiņām Profesiju klasifikatorā nav paredzētas. Šo noteikumu normu ievērošanu uzraudzīs Labklājības ministrijas padotības iestāde Valsts darba inspekcija.

Kā rīkoties, stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem par Profesiju klasifikatoru?

Stājoties spēkā jaunajam Profesiju klasifikatoram, ir obligāti jāveic izmaiņas darba līgumos. Tās nepieciešamas gadījumā, ja mainās profesijas nosaukums vai arī ir palicis kāds iepriekš tajā minētais profesijas kods. Darba līgumā noteikti ir jānorāda Profesiju klasifikatorā minētais attiecīgās profesijas nosaukums.

Vai profesijas kods ir jānorāda darba līgumā?

Profesiju klasifikatorā tika veiktas izmaiņas saskaņā ar 2008. gadā Starptautiskajā darba organizācijā (SDO) apstiprināto jauno starptautisko profesiju klasifikāciju International Standart of Occupations (ISCO-08). Katrai profesijai ir piešķirts jauns SDO noteiktais kods. Atbilstoši Profesiju klasifikatoram darba līgumos profesiju kodi obligāti nav jānorāda. Tos var iekļaut darba līgumā pēc pašu izvēles. Ja darba līgumā ir norādīts vecais profesijas kods, tad darba līguma grozījumos tas vai nu jāizmaina, vai arī jāizņem.

Vai arī turpmāk profesijas kods sastāvēs no sešiem cipariem?

Jā, atbilstoši Profesiju klasifikatoram profesijas kodā pirmie četri cipari atbilst SDO noteiktajai starptautiskajai profesiju klasifikācijai, kā arī raksturo profesiju hierarhiju klasifikatora grupās. Savukārt nākamie cipari profesijas kodā parāda konkrētas profesijas kārtas numuru (augošā secībā) klasifikatora atsevišķajā grupā.

Vai darba līgumā drīkst mainīt profesijas nosaukumu?

Darba līgumā ir atļauts mainīt tikai un vienīgi palīgvārdus, nevis pašu profesijas pamatvārdu. Piemēram, ja iestādē ir datora operators, tad šim nosaukumam var klāt pielikt tikai iestādes nosaukumu. Savukārt, ja grib sadalīt algas, tad var norādīt vecākais vai jaunākais datora operators. Tāpēc arī tiek rakstīti standarti.

"Priekšnieki visvairāk ir sastopami iekšlietu nozares institūcijās, vadītāji vairāk ir valsts iestādēs, direktori – uzņēmumos, biedrībās – prezidenti, priekšsēdētāji. "

Ja ir vairāki vadītāju amata nosaukumi, kas atdalīti ar slīpo svītru, piemēram, direktors/ vadītājs/ priekšnieks, tad jāizvēlas ir tikai viens, attiecīgajam amatam visatbilstošākais. Priekšnieki visvairāk ir sastopami iekšlietu nozares institūcijās, vadītāji ir vairāk valsts iestādēs, direktori – uzņēmumos, biedrībās – prezidenti, priekšsēdētāji.

Vai Profesiju klasifikatorā profesijām ir norādīti amatu apraksti?

Profesiju klasifikatorā ir norādīti tikai profesiju pamatuzdevumi. Amata apraksti katras profesijas nodarbinātajiem ir jāgatavo pašiem darba devējiem, jo amata pienākumus valsts nereglamentē. Tos izstrādā darba devējs konkrētam amatam, par pamatu ņemot Profesiju klasifikatorā ietvertās kvalifikācijas pamatprasības (nepieciešamo izglītību) un profesionālās darbības pamatuzdevumus, kā arī citus normatīvos aktus, kas reglamentē konkrētas jomas profesijas.

Atbilstoši Darba likuma 40. panta otrās daļas 5. punktam darba līgumā norāda darbinieka arodu, amatu, specialitāti atbilstoši Profesiju klasifikatoram un vispārīgu nolīgtā darba raksturojumu. Piemēram, saskaņā ar Profesiju klasifikatoru profesijas datora operators pamatuzdevumos neietilpst naudas inkasācija, naudas kustību atskaišu sagatavošana un preču pieņemšana. Darba līgumā tie varētu būt atrunāti tikai kā papildu pienākumi (Darba likuma 40. panta ceturtā daļa) un tikai ar darbinieka piekrišanu (Darba likuma 39. pants), saņemot par to papildus darba samaksu piemaksas veidā (Darba likuma 65. pants).

Kur atrast profesijai nepieciešamo iemaņu/prasību standartu aprakstu?

Profesiju klasifikatorā nav iekļauti profesiju apraksti, tikai profesiju profesionālās darbības pamatuzdevumi, kā arī nav izstrādāti standarti visām klasifikatorā iekļautajām profesijām. Profesiju standartu izstrādi koordinē Izglītības un zinātnes ministrija. Daļa no tiem jau ir iekļauti Profesiju klasifikatorā, daļa vēl tiek gatavota ievietošanai klasifikatorā.

"Konkrētas pārbaudes sakarā ar izmaiņām Profesiju klasifikatorā nav paredzētas."

Vai Atturībnieku biedrības direktors jāuzskata par prezidentu, lai gan priekšsēdētājs un priekšsēdētāja vietnieks ir virs viņa? Kas tad ir šis biedrības direktors? Un kur meklēt valdes locekļus? Atbilstoši jaunajiem likumiem visur ir valdes un valdes locekļi.

Biedrībām nav direktoru, tām ir tikai vadītāji. Līdz ar to biedrībām un nodibinājumiem šobrīd Profesiju klasifikatorā ir viens kods – vadītāji. Direktors, ģenerāldirektors vai prezidents – viņš vienalga ir vadītājs. Šajā gadījumā varētu ieteikt vai nu profesijai piemērot nosaukumu biedrības vadītājs, vai arī izvēlēties kādu citu no klasifikatorā piedāvātajiem vadītāju nosaukumiem. Profesiju klasifikatorā šai profesijai ir kods 111401. Savukārt biedrības valdes locekļiem ir kods 112014.

Kur meklēt pašvaldību pagastu pārvalžu vadītājus? Kur datu bāzu administratorus, kas paši neprogrammē, bet veido enciklopēdijas internetā?

Pašvaldības Profesiju klasifikatorā jāmeklē pie valsts augstākajām amatpersonām. Grupas numurs ir 1112. Šeit ir pašvaldības iestādes vadītājs, vietnieks, pašvaldības izpilddirektors un izpilddirektora vietnieks.

"Atbilstoši Profesiju klasifikatoram darba līgumos profesiju kodi obligāti nav jānorāda."

Tāpat Profesiju klasifikatorā ir vairākas datu bāzu administratoru profesijas – augstākā un zemākā līmeņa datu bāzu administratori. Iekļauti arī informācijas sistēmu un mājas lapu administratori. Lai atrastu nepieciešamo datu administratoru grupu, interesentiem ir jālasa 2522. vai 3514. grupa.

Kā visātrāk atrast informāciju Profesiju klasifikatorā?

Ir vairāki veidi, kā Profesiju klasifikatorā meklēt nepieciešamo profesiju. Visvieglāk to var atrast 4. pielikumā profesiju sarakstā alfabēta secībā pēc profesijas pamatvārda vai pamatvārdiem, kas rakstīti ar lielajiem latviešu alfabēta burtiem. Tāpat profesiju var atrast, meklējot to profesiju sarakstā kodu augošā secībā vai pēc noteiktiem profesijas profesionālās darbības pamatuzdevumiem.

Kā rīkoties, lai klasifikatorā iekļautu jaunu profesiju?

Priekšlikumus klasifikatora aktualizēšanai juridiskās personas var iesniegt Labklājības ministrijā (LM). Pēc to saņemšanas ministrija sagatavo grozījumus noteikumos par Profesiju klasifikatoru, kurus divas reizes gadā iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā. Līdz 1. augustam valdībā iesniedz tos priekšlikumus, kas iesniegti līdz 1. maijam, bet līdz 30. decembrim – priekšlikumus, kas LM iesūtīti līdz 1. oktobrim.

Iesniedzot priekšlikumus par jaunu profesiju iekļaušanu klasifikatorā, ir jānorāda profesijas nosaukums, pamatojums tās nepieciešamībai (amata apraksts, profesijas standarts u.c.), profesijas paredzamā vieta klasifikācijā, kā arī profesijas profesionālās darbības pamatuzdevumu apraksts.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI