SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
25. augustā, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
3
3

Būs jauna pārtikas kvalitātes zīme – „Bordo karotīte”

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veikalu plauktos pārtikas preces ar „Bordo karotīti” varēsim ieraudzīt jau šogad.

LV portāla kolāža

Lai veicinātu kvalitatīvas vietējās izcelsmes pārtikas pieejamību un vietējo ražotāju atbalstīšanu, tika precizētas Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības un izstrādātas jaunas. Nacionālā pārtikas kvalitātes shēma ir paplašināta, un plānots, ka līdz šā gada beigām veikalu plauktos līdzās ar „Zaļo karotīti” marķētiem produktiem parādīsies produkti ar „Bordo karotīti”. Latvijas lauksaimnieki gan jauna marķējuma ieviešanu neatbalsta.
īsumā
  • Latvijā pastāv piecas pārtikas kvalitātes shēmas.
  • Ar "Bordo karotīti" marķēs pārtikas produktus, kuri ražoti Latvijā no importētām izejvielām.
  • Ar "Bordo karotīti" marķēti produkti nesaturēs ģenētiski modificētus organismus, nesastāvēs un nebūs ražoti no tiem.
  • Produkta marķēšanai ar "Bordo karotīti" jāsaņem sertifikāts.

Latvijā pastāv piecas pārtikas kvalitātes shēmas:

  • nacionālā pārtikas kvalitātes shēma;
  • bioloģiskās lauksaimniecības shēma;
  • aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu shēma;
  • aizsargātu cilmes vietas nosaukumu shēma;
  • garantētu tradicionālo īpatnību shēma.

Katrā no shēmām visi pārtikas aprites posmi ir izsekojami un produktu ražotājs ievēro prasības, kas noteiktas atbilstošajos normatīvajos aktos. Patērētājam no pārtikas kvalitātes shēmas visatpazīstamākie ir nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkti, kas marķēti ar "Zaļo karotīti".

Nupat spēkā ir stājušies jauni MK noteikumi Nr.461, kas nosaka prasības pārtikas kvalitātes shēmām, kā arī regulē to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtību. Iepriekš šo jautājumu regulējošie MK noteikumi ir zaudējuši spēku. Izdarāmo grozījumu skaits pārsniedza vairāk nekā pusi no noteikumu skaita, tādēļ noteikumi tika sagatavoti jaunā redakcijā.

Kādus produktus marķēs ar "Bordo karotīti"?

Uzņēmēji varēs ražot paaugstinātas kvalitātes produktus, kuros pārsniegts vispārīgais komerciālu preču standarts un kuru pilns pārstrādes cikls notiek Latvijā. Šos produktus varēs atpazīt pēc bordo krāsas norādes "Kvalitatīvs produkts", kuras apakšmalā būs uzraksts "Ražots Latvijā", tādējādi apliecinot, ka produkta pilns pārstrādes cikls noticis Latvijā..

Ar "Zaļo karotīti" marķē pārtikas preces, kuras ražotas no vietējām izejvielām, ar "Bordo karotīti" marķēs tos pārtikas produktus, kuri ražoti Latvijā, bet no importētām izejvielām. Tas nozīmē, ka "Bordo karotīti" redzēsim, piemēram, uz šokolādes, kuras ražošanai kakao ir ievests no Ganas, bet pats ražošanas process noticis Latvijā.

Uz produkta iepakojuma attiecīgo kvalitātes zīmi varēs izvietot, ja produkts atbildīs šādām prasībām:

  • vismaz 95% no produkta ražošanā izmantotajām izejvielām (arī pamatizejviela), izņemot ūdeni, sāli un cukuru, atbildīs MK noteikumos "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" noteiktajām kvalitātes prasībām;
  • nesaturēs ģenētiski modificētus organismus, nesastāvēs un nebūs ražots no tiem;
  • produkta ražošanā nebūs izmantotas Regulas (EK) Nr.1333/2008 par pārtikas piedevām II pielikumā minētās pārtikas krāsvielas, izņemot C daļas II grupas pārtikas krāsvielas;
  • produkta pilns pārstrādes cikls notiks vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, kas minēts norādē (Latvijā).

Ražotājam, kurš vēlēsies savu produktu marķēt ar "Bordo karotīti", Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) būs jāiesniedz iesniegums. Dienests, izvērtējot iesniegumu un pārbaudot informāciju, pieņems lēmumu par pārtikas kvalitātes shēmas atbilstības sertifikāta izsniegšanu.

"Valstij jāveido reklāmas kampaņa, kura aicinātu patērētājus izvēlēties vietējos produktus."

Pēc sertifikāta saņemšanas uzņēmumam būs jāsaņem atļauja izmantot norādi. PVD vismaz reizi gadā veiks to ražotāju pārbaudi, kuri savu produkciju marķēs ar "Bordo karotīti". Attiecīgi, ja tiks konstatēti pārkāpumi, dienests sertifikātu anulēs.

Lauksaimnieki aicina reklamēt vietējo, nevis importa produkciju

Iecere par "Bordo karotīti" ir radusies pirms vairākiem gadiem. Sakritības pēc gala lēmums pieņemts laikā, kad Krievija noteikusi embargo pārtikas precēm un Latvijas lauksaimnieki nevar savu produkciju realizēt kaimiņvalsts tirgū.

Vairākas lauksaimnieku organizācijas gan uzskata, ka "Bordo karotīte" reklamēs importa produkciju un tās ieviešanu neatbalsta.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja komentē: "Ja šobrīd tiks ieviesta "Bordo karotīte", tad valsts nauda tiks ieguldīta importa produktu reklamēšanā, kas šobrīd ir absolūti nepieņemami. Pēc Krievijas aizlieguma ievest lauksaimniecības produkciju mūsu uzdevums ir veicināt un pastiprināti reklamēt vietējās produkcijas izmantošanu un patērēšanu, jo mums ir jādomā par mūsu lauksaimniekiem un to, kā viņiem palīdzēt šajā situācijā."

Lauksaimnieki norāda, ka valstij būtu jāveido reklāmas kampaņa, kura aicinātu patērētājus izvēlēties vietējos produktus. Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons ir pārliecināts, ka pie viena sarunu galda jāsēžas visām iesaistītajām pusēm – zemniekiem, ražotājiem, lielveikaliem, nozaru organizācijām – un ar valsts atbalstu jāveido plaša informatīva kampaņa.

"Iecere par „Bordo karotīti” ir radusies pirms vairākiem gadiem."

Lai veicinātu vietējās izcelsmes produktu patēriņa noietu, Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi ieteikumus publisko iepirkumu veicējiem un aicina iepirkumu kritērijos iekļaut prasību pēc nacionālās kvalitātes shēmas un bioloģiskajiem produktiem. Atsevišķas pašvaldību iestādes jau ir sākušas izmantot šos ieteikumus, un vērojams lielāks pieprasījums pēc kvalitātes shēmu produktiem pašvaldību iestādēs.

ZM Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļas vadītājs Juris Zinārs uzsver: "Medu un biškopības produktus, svaigus dārzeņus, kartupeļus, augļus un ogas, svaigu gaļu, svaigas zivis un svaigas olas marķēs ar "Zaļo karotīti", ja produkti pilnībā būs iegūti Latvijā."

Pārtikas ražošanā jāievēro prasības

Jaunie noteikumi paredz prasības, kuras būs jāievēro to produktu ražošanā, kurus paredzēts marķēt ar "Zaļo karotīti" vai "Bordo karotīti".

Prasības noteiktas desmit pārtikas produktu grupām:

  • pienam un piena produktiem, liellopu gaļai, cūkgaļai, kazu, aitu un trušu gaļai un tās produktiem;
  • medum un biškopības produktiem;
  • graudaugiem un to produktiem, eļļas augiem un to produktiem;
  • dārzeņiem, kartupeļiem, sēnēm un to produktiem;
  • augļiem, ogām un to pārstrādes produktiem;
  • olām, putnu gaļai un tās produktiem;
  • zivīm un zivju produktiem;
  • saliktiem produktiem un uztura bagātinātājiem;
  • dzeramajam ūdenim, avota ūdenim, minerālūdenim un sulu dzērieniem;
  • konditorejas izstrādājumiem.

Noteikumos ir izstrādātas prasības jaunām produktu grupām – dzeramajam un avota ūdenim, minerālūdenim, sulu dzērieniem un konditorejas izstrādājumiem. Piemēram, lai konfektēm varētu piešķirt kādu no kvalitātes norādēm, augu pārstrādes taukvielās transtaukskābju saturs nedrīkstēs pārsniegt 2 procentus. Savukārt, piemēram, vistu olām un gaļai kvalitātes zīmi varēs piešķirt, ja izmantota brīvā turēšanas metode vai turēšana kūtī.

Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas un tās produktu popularizēšanai Zemkopības ministrija ir noslēgusi līgumu ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju, uzticot šai organizācijai izstrādāt un ieviest nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas, gan "Zaļās karotītes", gan "Bordo karotītes" veicināšanas un informēšanas pasākumu plānu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI