SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
15. aprīlī, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
1
5
1
5

Ceļojums kopā ar mājdzīvnieku ārpus Latvijas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai ar suni varētu izbraukt ārpus Latvijas uz citu ES dalībvalsti, tam nepieciešama mikroshēma, ES parauga „Mājas (istabas) dzīvnieka pase” un vakcinācija pret trakumsērgu.

FOTO: SXC

Tuvojoties vasarai, cilvēki aizvien vairāk sāk domāt par ceļojumiem, arī ārpus Latvijas. Tiem, kam ir mājdzīvnieks, aktuāls kļūst jautājums – ko ceļojuma laikā darīt ar savu mīluli? To var atstāt mājās un lūgt paziņas pieskatīt vai arī izmantot dzīvnieku viesnīcas pakalpojumus. Tomēr ne visi vēlas šķirties no sava mīluļa uz ilgāku laiku. LV portāls skaidro, kas jāņem vērā, ja kādu iemeslu dēļ tomēr nolemts doties ārpus Latvijas kopā ar savu mājdzīvnieku.
īsumā
  • Suņu, kaķu un sesku pārvietošanai ES teritorijā ir noteiktas vienotas prasības.
  • Citiem mājdzīvniekiem vienotas prasības nav noteiktas.
  • Katra valsts var noteikt ierobežojumus konkrētu mājdzīvnieku ievešanai.
  • Dzīvnieka īpašniekam jānovērtē, vai mājdzīvnieks spēs izturēt ceļojumu.
  • Ne visi starptautisko maršrutu pārvadātāji nodrošina ceļošanu kopā ar mājdzīvnieku.

Latvijas normatīvajos aktos nav uzskaitīts, kuri dzīvnieki tiek pieskaitīti pie mājdzīvniekiem. Dzīvnieku aizsardzības likums mājdzīvnieku definē kā dzīvnieku, kuru cilvēks tur savam priekam. Tomēr tas nenozīmē, ka mājās var turēt jebkuru dzīvnieku pēc savas iegribas. Šis pats likums nosaka, kurus dzīvniekus savam priekam turēt aizliegts, proti, plēsēju kārtas savvaļas sugas dzīvniekus, primātus, jūras zīdītājus, krokodilu kārtas dzīvniekus, čūskveidīgos dzīvniekus.

Visbiežāk ceļošana notiek kopā ar suni vai kaķi. Attiecībā uz šiem dzīvniekiem un vēl arī seskiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr.998/2003 noteic prasības, kuras jāizpilda, lai mājdzīvnieku varētu pārvietot Eiropas Savienībā (ES) un uz citām valstīm, ja dzīvnieku pēc tam paredzēts ievest atpakaļ ES. Attiecībā uz citu mājdzīvnieku, piemēram, trušu vai kāmīšu, pārvietošanu ES teritorijā nav noteiktas vienotas prasības. Katra valsts var izvirzīt savas prasības un ierobežojumus. Līdz ar to pirms ceļojuma nepieciešams noskaidrot, kādas prasības un ierobežojumi ir spēkā mājdzīvnieku ievešanai izvēlētajā valstī. Informācija būs atrodama katras valsts atbildīgā dienesta mājaslapā.

Ceļojums uz Eiropas Savienības dalībvalstīm

Eiropas Savienībā mājdzīvnieku (suņu, kaķu un sesku) ceļošanas kārtību nosaka Regula 998/2003. Lai pārvietotu suni, kaķi un sesku Eiropas Savienībā, dzīvnieka īpašniekam savam mīlulim ir jānodrošina:

  • mikroshēma. Tā nepieciešama, lai dzīvnieku varētu atšķirt no citiem. Ja dzīvniekam ievietotā mikroshēma neatbilst Starptautisko standartu organizācijas nosacījumiem, tad personai, kura atbild par ievedamo dzīvnieku, ir jābūt mikroshēmas nolasītājam;
  • Eiropas Savienības parauga "Mājas (istabas) dzīvnieka pase";
  • vakcinācija pret trakumsērgu;
  • dodoties uz Lielbritāniju, Īriju, Maltu vai Somiju, suņiem jāveic attārpošana mazāk kā 24 stundas pirms un ne vairāk kā 120 stundas pirms plānotās iebraukšanas kādā no šīm valstīm.

Eiropas Savienības parauga pasi mājdzīvniekam var iegūt pie veterinārārsta, tā nepieciešama tikai suņiem, kaķiem un seskiem. Veterinārārsts veiks arī nepieciešamo vakcīnu pret trakumsērgu. Būtiski atcerēties, ka vakcīna ir jāizdara vismaz 21 dienu pirms došanās ārpus Latvijas. Kaķu, suņu un sesku vakcinācija pret trakumsērgu notiek, tiem sasniedzot 3 mēnešu vecumu. Tāpēc vairākās ES valstīs ir ierobežojumi dzīvnieku ievešanai vecumā līdz 3 mēnešiem, piemēram, tos nedrīkst ievest Francijā un Polijā. Savukārt uz Beļģiju un Dāniju no visām ES dalībvalstīm drīkst pārvietot 3 mēnešu vecumu nesasniegušus suņus, kaķus un seskus, atbildīgajiem dienestiem katru gadījumu izskatot atsevišķi.

Ceļojums ar dzīvnieku ārpus Eiropas Savienības

Ja ar mājdzīvnieku (suni, kaķi vai sesku) paredzēts doties uz valsti, kas nav ES dalībvalsts, un atgriezties ES teritorijā, mājdzīvnieka īpašniekam ir jānodrošina:

  • dzīvnieka identifikācija (mikroshēma vai skaidri salasāms tetovējums);
  • Eiropas Savienības parauga "Mājas (istabas) dzīvnieka pase";
  • vakcinācija pret trakumsērgu;
  • analīze antivielu noteikšanai, ja galamērķa valsts neatrodas trešo valstu sarakstā (ar trešo valstu sarakstā iekļautajām valstīm var iepazīties Pārtikas un veterinārā dienesta mājaslapā);
  • veterinārais sertifikāts. To izdod Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) teritoriālās struktūrvienības.

Trešās valstis var noteikt savas prasības, kuras jāizpilda, lai tajās varētu ievest mājdzīvniekus. Informāciju par prasībām var iegūt PVD teritoriālajās struktūrvienībās vai arī katras valsts atbildīgā dienesta mājaslapā.

Pārvietošanās ar mājdzīvnieku var būt ierobežota

Ceļošanas iespējas ir plašas – ar personīgo auto, autobusu, vilcienu, kuģi un lidmašīnu. Ja ceļojums notiek ar personīgo auto, tad ierobežojumu mājdzīvnieku pārvietošanai nav. Dzīvnieka īpašniekam šādā situācijā jāparūpējas, lai ceļojums mājdzīvniekam un pasažieriem būt drošs.

Situācija ir citāda, ja tiek izmantoti starptautisko maršrutu pārvadātāju pakalpojumi – ne visi pakalpojuma sniedzēji pieļauj ceļošanu kopā ar mājdzīvnieku. Turklāt tie, kuri nodrošina šādu iespēju, nosaka stingras prasības.

"Mājdzīvnieka pasi var iegūt pie veterinārārsta."

Dzīvnieku pārvadāšana lidmašīnā ir maksas pakalpojums, un aviokompānijas ir laicīgi jāinformē par vēlmi līdzi ņemt mājdzīvnieku, jo katrā lidojumā pastāv dzīvnieku skaita ierobežojums.

Piemēram, "airBaltic" dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi paredz, ka lidmašīnas salonā līdzi ir atļauts ņemt suņus, kaķus, mājas putnus un trušus. Šos dzīvniekus jāievieto pasažiera nodrošinātā speciālā šķidrumu necaurlaidīgā kastē vai somā, kurā dzīvnieks pavadīs visu lidojuma laiku. Lidmašīnas salonā pārvadāt rāpuļus un grauzējus nav atļauts. Lidostas personāls reģistrējoties var atteikt reģistrāciju reisam, ja redz, ka dzīvnieks nejūtas ērti. Lidojot uz atsevišķām valstīm, dzīvnieku pārvadāšana salonā var nebūt atļauta, bet gan tikai kā reģistrēta bagāža vai krava. Izņēmumi ir suņi, pavadoņi. Mājdzīvnieku ir iespējams pārvadāt arī lidmašīnas kravas nodalījumā. Detalizētāk par prasībām un ierobežojumiem mājdzīvnieku pārvadāšanai izklāstīts aviokompāniju mājaslapās.

"Dzīvnieku ievešana vecumā līdz 3 mēnešiem ir ierobežota."

Savukārt aviokompānija "Ryanair" neparedz iespēju ceļot kopā ar mājdzīvnieku. Pasažieriem līdzi ņemt mājdzīvniekus nav atļauts arī, piemēram, "Ecoline" starptautiskajos maršrutos.

"Latvijas Dzelzceļa" mediju attiecību vadītājs Māris Ozols norāda, ka starptautisko maršrutu pārvadāšanas noteikumi paredz, ka drīkst pārvadāt mājdzīvniekus un to atļauts darīt tikai kupejas vagonos ar nosacījumu, ka pasažieris samaksā par visu kupejas vietu izmantošanu. Uz suņiem, pavadoņiem, šie dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi neattiecas. M.Ozols atzīmē: "Tie var ceļot kopā ar personu, kuru tie pavada, un braukšanas dokumenti tiem netiek formēti."

Mājdzīvnieks ceļojumam jāsagatavo

Pirms doties ceļojumā ar mājdzīvnieku ārpus Latvijas, īpašniekam ir jānovērtē, vai dzīvnieks būs spējīgs izturēt ceļojumu, kā arī dzīvnieks tam jāsagatavo. Šādā gadījumā nepieciešams arī konsultēties ar veterinārārstu, kurš dos padomus, kā dzīvnieku labāk ceļojumam sagatavot.

Ja dzīvnieku paredzēts pārvietot būrī vai speciālā konteinerī, speciālisti iesaka pārliecināties, vai mājdzīvnieks tajā var stāvēt pilnā augumā, griezties un ērti gulēt. Vairākas dienas pirms braukšanas dzīvnieku nepieciešams sākt pieradināt pie būra. Speciālisti rekomendē mājdzīvnieku īsi pirms brauciena nebarot, bet gan nodrošināt, lai visu ceļojuma laiku tam būtu pieejams dzeramais ūdens.

Suņu, kaķu un sesku īpašniekiem jāatceras, ka savi mīluļi ir jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā saskaņā ar MK noteikumiem "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība". Dzīvnieku reģistrācija ir maksas pakalpojums, saskaņā ar cenrādi – 7,11 eiro.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI