SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. aprīlī, 2014
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
2
2

Populārākie skaidrojumi martā. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

LV portāls piedāvā iepazīties ar marta populārākajiem skaidrojumiem. Statistika apliecina, ka portāla apmeklētājiem saistošākais šķitis skaidrojums par ienākumu deklarācijas iesniegšanu un iespēju atgūt pārmaksātos nodokļus, kā arī skaidrojums par pensijas veidošanos.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie astoņpadsmit

Piedāvājam 18 jaunāko un martā publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1. vieta

Ienākumu deklarācija. Kā atgūt pārmaksātos nodokļus

Šogad 3.martā sākas gada ienākumu deklarāciju iesniegšana. Līdz 1.jūnijam deklarācija par 2013.gadu obligāti jāiesniedz saimnieciskās darbības veicējiem. Savukārt pārējie iedzīvotāji deklarācijas iesniedz, lai atgūtu pārmaksāto nodokli, ja iepriekšējā gadā ir bijuši izdevumi par izglītību un medicīnas pakalpojumiem, kā arī citos gadījumos. Saimnieciskās darbības veicējiem deklarācijas obligāti jāsniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Valsts ieņēmumu dienests aicina arī pārējos iedzīvotājus deklarācijas iesniegt EDS. Nupat pieņemtie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" pēc trim mēnešiem paredz plašākas autentifikācijas iespējas piekļuvei EDS, lai iesniegtu deklarāciju.

2. vieta

Kā veidojas pensija?

Kopš 2001.gada jūlija Latvijā darbojas trīs līmeņu pensiju sistēma, kas ietver 1.līmeni (valsts obligātā nefondēto pensiju shēma), 2.līmeni (valsts fondēto pensiju shēma) un 3.līmeni (privātā brīvprātīgā pensiju shēma). Pensiju sistēmas reforma 1996.gadā sākās ar individuālo sociālo iemaksu uzskaiti. Reformai ir paredzēts ilgs pārejas periods, jo pensijas aprēķinā jāņem vērā arī iepriekšējie darba un tam pielīdzinātie periodi. Tāpēc joprojām ir svarīgs apdrošināšanas stāžs līdz 1996.gadam. Pensijas kapitālu aprēķina, kā arī indeksē pēc īpašām likumā noteiktām formulām.

3. vieta

Uzzini vienkopus par tēmu: laulības noslēgšana, šķiršana, mantiskās attiecības

LV portāla rakstu un e-konsultāciju tematiskajā arhīvā ir uzkrājies daudz vērtīgu likumu un dzīves situāciju skaidrojumu par dažādām tēmām. Piedāvājam lasītājiem iespēju ieskatīties aktuālā LV portāla sagatavotajā tematiskajā apkopojumā par laulībām, laulību līgumu nozīmi un laulību šķiršanas iespējām.

4. vieta

Ja kaimiņa mājdzīvnieks traucē mieru

Iegādājoties mājdzīvnieku – suni, kaķi, sesku vai citu dzīvnieku, kuru mājās atļauts turēt saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem, īpašnieks uzņemas rūpes un atbildību par to. Mājas mīluļa īpašnieka pienākums ir arī parūpēties, lai dzīvnieks netraucētu apkārtējos. Tomēr nereti mēdz būt citādi, piemēram, kaimiņos dzīvojošais suns rej dienām un naktīm, vai arī no dzīvokļa nāk neizturama, dzīvnieku radīta smaka. Kā rīkoties šādās situācijās?

5. vieta

Nelaimes gadījums darbā. No 2014.gada – jauna izmeklēšanas kārtība

Kopš 2014.gada 1.janvāra ir spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtību. Grozījumi nosaka izmaiņas nelaimes gadījumu izmeklēšanas procesā kopumā, kā arī precizē ārvalstīs notikušo nelaimes gadījumu izmeklēšanu un tādu nelaimes gadījumu izmeklēšanu, kuros cietuši ārvalsts darba devēja nodarbinātie.

6. vieta

Nevēlos pastkastē vairs saņemt reklāmas! Ko darīt?

Atkal pastkaste pilna ar reklāmām! Patiesi, šāds skats daudziem nav retums. Kādu iespēja uzzināt par cenām un pakalpojumiem iepriecinās, citam atkal radīs aizkaitinājumu. LV portāls skaidro, ko šajā jautājumā nosaka normatīvais regulējums un kādā veidā no reklāmām atteikties tad, ja tās sagādā neērtības.

7. vieta

Apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmējs turpmāk var būt apgādībā neatkarīgi no pensijas apmēra

No šā gada 1.janvāra apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmējs vienlaikus var atrasties arī kāda apgādībā, un šī persona kā nodokļu maksātājs var saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu neatkarīgi no apgādnieka zaudējuma pensijas apmēra. Likums nosaka atsevišķus gadījumus, kad par apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēju nevar piemērot nodokļa atvieglojumu.

8. vieta

Ieturējumi no pensijām un pabalstiem pēc jaunās CPL kārtības – no marta

No 2014.gada 1.janvāra spēkā ir citi nosacījumi, veicot parādsaistību dzēšanai ieturējumus no valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām. Sākot no 2014.gada 1.marta, arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), veicot ieturējumus no valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemēro tādus pašus nosacījumus kā ieturējumiem no darba samaksas.

9. vieta

Kas ir Eiropas Parlaments, un kādas ir tā funkcijas

Šā gada 24.maijā notiks Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, kurās Latvijas pilsoņiem būs jāievēlē EP deputāti no Latvijas. EP ir vienīgā Eiropas Savienības (ES) institūcija, ko ievēlē tiešās vēlēšanās ap 500 miljoniem ES pilsoņu no 28 ES dalībvalstīm. Ar kādiem jautājumiem nodarbojas un kādas funkcijas veic Eiropas Parlaments, to šajā rakstā skaidro LV portāls.

10. vieta

Uzzini vienkopus par tēmu: dzīvesvieta un deklarēšanās, personu izdeklarēšana

Latvijā dzīvesvietas deklarēšana ir ikvienas šajā valstī dzīvojošas personas labprātīgi veicams, taču obligāts pienākums. Kādi ir deklarēšanās ieguvumi, kā var ērtāk deklarēties un kā novērst brīvprātīgās deklarēšanās radītās nepatīkamās sekas – par šiem jautājumiem iespējams uzzināt LV portāla rakstu un e-konsultāciju tematiskajā arhīvā.

Vai no valsts var saņemt uzturlīdzekļus, ja strādā ārzemēs?

Uzturlīdzekļu garantiju fonds nodrošina uzturlīdzekļu izmaksu bērniem, ja viens no vecākiem tos nemaksā un tā saukto alimentu piedziņa no viņa nav iespējama. Taču viens no priekšnoteikumiem, lai persona, kuras aprūpē ir bērns, varētu saņemt uzturlīdzekļus no valsts, ir pastāvīga uzturēšanās un deklarēta dzīvesvieta Latvijā. LV portāls skaidro, vai vientuļais vecāks, kurš strādā ārzemēs, ir tiesīgs saņemt uzturlīdzekļus no valsts un ko vispār nozīmē pastāvīga dzīve Latvijā Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma izpratnē.

Vērtībizglītība – kā to īsteno skolās?

Vērtībizglītība ir iekļauta normatīvajos aktos kā klases stundu sastāvdaļa, tāpēc rosina jautājumu - vai varam vienoties par pareizām vērtībām, ko mācīt bērniem? Kā to pareizāk darīt? Līdz ar to februāra beigās Valsts izglītības satura centrs prezentēja jaunu mācību līdzekli 1.-6.klasei, kas vērtībizglītību palīdz pasniegt interaktīvā veidā – skolēniem un skolotājiem savstarpēji par šo tēmu reflektējot. LV portāls skaidro, kas ir vērtībizglītība un kā tā izpaužas izglītības iestādēs.

Darba stāžs kolhozā arī par darbu skolas brīvlaikā

Pensijas aprēķinā ir svarīgas ne tikai sociālās iemaksas, ko pensijas kapitālā katram sociāli apdrošinātajam uzskaita kopš 1996.gada, bet arī darba stāžs un tam pielīdzinātie periodi pirms tam. Pensiju likums nosaka vairākas situācijas, kad ļoti svarīgs ir vismaz 30 gadu stāžs – lai būtu tiesības uz priekšlaicīgo pensiju, lai aprēķinā ņemtu vērā 1996.-1999.gada vidējo iemaksu algu valstī cilvēkam, kuram tajos četros gados bija niecīga alga. Tam savukārt ir liela nozīme, lai noteiktu pensijas kapitālu līdz 1991.gadam – par darbu padomju laikā, jo arī tas ietilpst pensijas aprēķinā. Kolhozā nostrādāto laiku var pieplusēt savam pensijas apdrošināšanas stāžam arī toreizējie skolēni, kuri strādāja vasarās. Tāpēc ir jāsagādā arhīva izziņa.

Ģerbonis – vēstījums par īpašnieku

Ģerbonis ir saskaņā ar heraldikas nosacījumiem izstrādāts atsevišķs apzīmējums vai apzīmējumu kopums, kas ietverts noteiktā formā un reprezentē īpašnieku. Rietumeiropā pirmie ģerboņi parādījās jau viduslaikos. Mūsdienās savi ģerboņi ir valstīm, to pārvaldes institūcijām, pašvaldībām, juridiskām personām, piemēram, izglītības iestādēm un biedrībām, un arī privātpersonām. LV portāls skaidro, kāda veida ģerboņi pastāv un kas to lietošanā jāievēro.

Pieraksta vieta Pļaviņās, dzīvoju Rīgā. Kā nomainīt savu vēlēšanu iecirkni?

Šā gada 24.maijā Latvijā notiks Eiropa Parlamenta vēlēšanas. Tās parasti norisinās, izmantojot Vēlētāju reģistru, tāpēc katram balsstiesīgajam iedzīvotājam ir konkrēts vēlēšanu iecirknis, kas atbilstoši normatīvajiem aktiem tiek noteikts, vadoties pēc deklarētās dzīvesvietas. Paziņojumu uz vēlētāja deklarēto dzīvesvietu par vēlēšanu iecirkni, kurā tas var doties vēlēt, ir jau izsūtījusi PMLP. LV portāls skaidro, kā var mainīt savu vēlēšanu iecirkni.

Ko drīkst un ko nedrīkst "tautas policija"

Lai aizsargātu sevi pret nelikumībām, cilvēki Latvijā apvienojas organizētās grupās, kuru darbība daļēji dublē policijas funkcijas.

Pagaidu aizsardzība pret vardarbību: mājas jāatstāj varmākam

Agresīvi skandāli ģimenēs mūsu sabiedrībā diemžēl nav retums. Visbiežāk tajos upuru lomā ir sievietes un arī bērni. Ja kļūst pārāk bīstami, cietušie meklē policijas palīdzību, bet tā ne vienmēr nāk palīgā, uzskatot, ka trači mājsaimniecībā ir cilvēku privāta lieta. Likumdevējs ir noteicis jaunu kārtību, kā turpmāk risināmas agresīvas ģimenes konfliktsituācijas.

Dots starts e-veselības sistēmai

Latvijā beidzot sāksies tā dēvētās e-veselības ieviešana – stājas spēkā noteikumi, kas ļaus iedarbināt vienotu veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmu, kurā pacienta veselības datus varēs izmantot gan medicīnas darbinieki, gan paši pacienti. Jaunieveduma mērķis - uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu efektivitāti un kvalitāti.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI