SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. martā, 2014
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Darba tiesības
5
5

Nelaimes gadījums darbā. No 2014.gada – jauna izmeklēšanas kārtība

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc Valsts darba inspekcijas rīcībā esošās informācijas, laikā no 2013.gada 1.janvāra līdz 28.decembrim nelaimes gadījumos darbā bojā gājuši 26 nodarbinātie un vēl 16 darbinieki atrasti miruši (iespējamas dabiskās nāves darbavietā). 2012.gadā šajā laika posmā bojā bija gājuši 35 nodarbinātie. Vēl 203 cilvēki pagājušajā gadā ir guvuši smagas traumas darbā 2012.gadā šajā laika periodā – 219.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Kopš 2014.gada 1.janvāra ir spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtību. Grozījumi nosaka izmaiņas nelaimes gadījumu izmeklēšanas procesā kopumā, kā arī precizē ārvalstīs notikušo nelaimes gadījumu izmeklēšanu un tādu nelaimes gadījumu izmeklēšanu, kuros cietuši ārvalsts darba devēja nodarbinātie.
īsumā

Izmaiņas nelaimes gadījumu izmeklēšanā:

  • nebūs obligāti jāveido izmeklēšanas komisija;
  • smagos un letālos nelaimes gadījumus VDI izmeklēs 30 darbdienu laikā;
  • nelaimes gadījumus, kas notikuši ārvalstīs, izmeklēs nodarbinātā darba devējs.

Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 28.augusta noteikumos Nr.950 "Nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtība" ir pieņemti pērn 10.decembrī.

Nelaimes gadījumu izmeklēšana

Šogad darba devējiem būs vieglāk veikt nelaimes gadījumu izmeklēšanu, jo nebūs obligāti jāveido izmeklēšanas komisija, skaidro Labklājības ministrijas (LM) Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta vecākā eksperte Jolanta Geduša. Paši darba devēji varēs izlemt, kuri cilvēki veiks nelaimes gadījumu izmeklēšanu. Tomēr, neskatoties uz minētajām izmaiņām, joprojām ir saglabāta prasība izmeklēšanas procesā iesaistīt gan darba aizsardzības speciālistu vai cilvēku, kurš pilda darba aizsardzības speciālista pienākumus, gan nodarbināto uzticības personu vai darbinieku pārstāvi.

Savukārt, izmeklējot smagos un letālos nelaimes gadījumus, Valsts darba inspekcija (VDI) lems, kādas personas nepieciešams pieaicināt efektīvākai nelaimes gadījuma izmeklēšanai.

LM pārstāve norāda, ka grozījumi skar dažādus nelaimes gadījumu izmeklēšanas termiņus –pārsvarā tie tiek pagarināti, ievērojot faktisko situāciju un laika patēriņu nelaimes gadījumu izmeklēšanas procesā. Piemēram, smagos un letālos nelaimes gadījumus, kas prasa padziļinātu nelaimes gadījumu apstākļu izpēti un noskaidrošanu, t.sk. uzņēmuma apsekošanu, dažādu ekspertīžu veikšanu, VDI turpmāk izmeklēs 30 darbdienu laikā. Savukārt attiecībā uz darba devēja pienākumiem nelaimes gadījuma izmeklēšanā ir precizēts laika termiņš izziņas pieprasīšanai no ārstniecības iestādes – 3 darbdienas, kas līdz šim nebija konkrēti noteikts.

Papildus, atbilstoši grozījumiem noteikumos ar mērķi samazināt slēptos nelaimes gadījumus darbā, turpmāk arī citām personām (piemēram, radiniekiem, kolēģiem), kuru rīcībā ir informācija par notikušu nelaimes gadījumu, paredzēta iespēja ziņot par nelaimes gadījumu. Turklāt šāda ziņošana, kā arī nelaimes gadījuma akta iesniegšana tiešsaistes sistēmā ar 2014.gada aprīli būs iespējama elektroniski, izmantojot VDI e-pakalpojumu sistēmu.

Ārzemēs notikušu nelaimes gadījumu izmeklēšana

LM speciāliste norāda, ka būtiski grozījumi ir saistīti ar ārvalstīs notikušu nelaimes gadījumu izmeklēšanas kārtību. Turpmāk visus nelaimes gadījumus, kas notikuši ārvalstīs, izmeklēs nodarbinātā darba devējs, proti, darba aizsardzības speciālists vai cita darba devēja norīkotā persona. Objektīvai nelaimes gadījuma apstākļu noskaidrošanai, izmeklējot ārvalstī notikušo nelaimes gadījumu, darba devējam būs jāņem vērā ne tikai ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegts dokuments, kas apliecina nelaimes gadījuma faktu, bet visi nodarbinātā iesniegtie materiāli, piemēram, foto un video materiāli, ārstniecības iestādes izsniegtais izraksts, liecinieku liecības u.c.

"Smagos un letālos nelaimes gadījumos VDI lems, kādas personas nepieciešams pieaicināt efektīvākai izmeklēšanai."

Turklāt, ja nelaimes gadījums noticis, veicot darbu pie ārvalsts darba devēja – darījumu partnera, darba devējs varēs iegūt papildu informāciju arī no tā. Ievērojot, ka informācijas saņemšana no citas valsts var paildzināt izmeklēšanas procesu, ārvalstīs notikušos nelaimes gadījumus izmeklēs 30 darbdienu laikā. Veiktie grozījumi samazina administratīvo slogu nodarbinātajiem, jo turpmāk ārvalsts institūcijas izsniegtie dokumentu tulkojumi nebūs jāapliecina notariāli.

Valsts darba inspekcijas pienākumi

Turpmāk VDI izmeklēs vienīgi tos nelaimes gadījumus, kas mūsu valstī notikuši ar ārvalsts darba devēja nodarbinātu cilvēku, kurš ir sociāli apdrošināts Latvijā vai kurš veica darba pienākumus pie Latvijas darba devēja, vai arī lūdza izmeklēt Latvijā notikušo nelaimes gadījumu darbā.

Saistībā ar to, ka jaunā izmeklēšanas kārtība stājās spēkā 2014.gada 1.janvārī, tie nelaimes gadījumi, kuru izmeklēšana bija uzsākta līdz 2013.gada 31.decembrim, ir jāizmeklē saskaņā ar tajā brīdī spēkā esošo kārtību, informē LM pārstāve.

Vienlaikus, ievērojot minētās izmaiņas noteikumos, precizēta akta veidlapa par nelaimes gadījumu darbā. Līdz ar to, uzsākot nelaimes gadījuma izmeklēšanu pēc 2014.gada 1.janvāra, darba devējiem jāizmanto jaunā akta forma.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI