SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
28. februārī, 2014
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
4
4

Pensijas aprēķināšanai precizēta apdrošināšanas periodu līdz 1996.gadam noteikšana

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Kārtībā, kādā pensijas aprēķināšanai pierādāmi un uzskaitāmi darba un tam pielīdzinātie periodi, kas uzkrāti līdz 1995.gada 31.decembrim, precizēti nosacījumi vairākām situācijām, kas attiecas uz darba devēja kā sociālā nodokļa maksātāja reģistrācijas faktu, politiski represēto bērniem nosakāmo apdrošināšanas periodu pensijas piešķiršanai, bērna invalīda tēva darba stāža pierādīšanu un vēl citiem gadījumiem.
īsumā

Noteikumos par stāžu līdz 1996.gadam precizētas situācijas:

  • darba devējs - reģistrēts kā sociālā nodokļa maksātājs;
  • apdrošināšanas periods represēto bērniem;
  • apdrošināšanas periods vecākam, kurš kopis bērnu invalīdu;
  • piespiedu ārstēšana ārstnieciskā darba profilaktorijā.

Korekcijas ir paredzētas ar grozījumiem Ministru kabineta 2002.gada 23.aprīļa noteikumos Nr.165 "Apdrošināšanas periodu pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtība".

Noteikumu grozījumi nemaina pastāvošo tiesisko regulējumu pēc būtības, bet tikai juridiskās skaidrības nodrošināšanai precizē atsevišķu apdrošināšanas periodu, kas uzkrāti līdz 1995.gada 31.decembrim, pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtību, norāda Labklājības ministrija.

Lai būtu tiesības uz valsts pensiju, ir nepieciešams apdrošināšanas stāžs. Tas ir svarīgs arī pensijas apmēra noteikšanā. Apdrošināšanas stāžā ieskaita arī likumā noteiktos darba un tam pielīdzinātos periodus, kas uzkrāti līdz 1995.gada 31.decembrim. Stāžu no1996.gada, kad tika ieviesta sociālās apdrošināšanas iemaksu personificētā uzskaite, apliecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) uzkrātie dati par sociālajām iemaksām. Tātad kopš 1996.gada visi dati par personas sociālās apdrošināšanas stāžu ir VSAA rīcībā. Līdz tam uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi ar dokumentiem ir jāapliecina cilvēkam pašam. 

Likums "Par valsts pensijām" nosaka: no 2014.gada 1.janvāra vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs ir 15 gadi.

Tiem, kas pensijā dodas tagad, joprojām ir uzkrāti darba un tam pielīdzinātie periodi līdz 1995.gada 31.decembrim. Tāpēc nebūtu lieki uzzināt, kāda vispār ir apdrošināšanas periodu pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtība, ko nosaka Ministru kabineta 2002.gada 23.aprīļa noteikumi Nr.165. Noteikumos ir uzskaitīts, gan kādi dokumenti nepieciešami apdrošināšanas periodu apliecināšanai, gan kā pierādāmi atsevišķi periodi (darbiem kolhozā, radošo savienību biedriem u.c. gadījumos).

Jo jaunākie grozījumi šajos noteikumos, kā jau teikts, precizē atsevišķas situācijas. Par noteikumu grozījumiem - konkrēto normu izmaiņām atbildes uz LV portāla jautājumiem sagatavoja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Zita  Laviceviča.

Darba devējs – reģistrēts kā sociālā nodokļa maksātājs

Ar grozījumiem ir precizēts noteikumu 3.punts, kurā noteikts, kas veido apdrošināšanas stāžu no 1991.gada 1.janvāra līdz 1995.gada 31.decembrim.

No 1991.gada 1.janvāra saskaņā ar likumu "Par sociālo nodokli" darba devējam, ar kuru persona bija stājusies darba attiecībās, bija jāreģistrējas kā sociālā nodokļa maksātājam un jāveic sociālā nodokļa maksājumi normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un apmērā. Likuma "Par valsts pensijām" normas nosaka, ka laika periodā no 1991.gada 1.janvāra līdz 1995.gada 31.decembrim apdrošināšanas periodu veido darba periodi, kuros darba devējam bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tādējādi darba ņēmēja apdrošināšanas stāža apliecinošajos dokumentos norādītie darba periodi minētajā laika posmā ir ieskaitāmi apdrošināšanas stāžā, ja darba devējs ir bijis reģistrēts kā sociālā nodokļa maksātājs. Informācija par darba devēju reģistrāciju ir VSAA rīcībā.

Pensija politiski represēto bērniem

Ir precizēta tiesību norma par izsūtījumā un nometinājumā pavadītā laika pierādīšanu un uzskaiti tām politiski represētām personām, kuras pašas nav bijušas izsūtītas, bet ir dzimušas izsūtījumā vecāku izsūtījuma vai nometinājuma laikā.

Politiski represētā persona, kura dzimusi vecāku izsūtījuma vai nometinājuma laikā, apdrošināšanas periodu, kura laikā tā atradās izsūtījumā vai nometinājumā, pierāda ar dokumentu, kas apliecina vecāku atrašanos izsūtījumā vai nometinājumā, un personas dzimšanas apliecību. Vecāku atrašanos izsūtījumā apliecina Iekšlietu ministrijas, prokuratūras, arhīva vai tiesas izsniegts dokuments par politisko represiju periodu vai par reabilitāciju.

"Apdrošināšanas perioda sākuma datums ir personas dzimšanas diena, beigu datums - vecāku izsūtījuma vai nometinājuma beigu datums."

Apdrošināšanas perioda sākuma datums ir personas dzimšanas diena, un beigu datums ir vecāku izsūtījuma vai nometinājuma beigu datums. Ja vecāku izsūtījuma vai nometinājuma beigu datumi atšķiras, tad ņem vērā tā vecāka izsūtījuma vai nometinājuma beigu datumu, kuram izsūtījuma vai nometinājuma periods beidzies vēlāk.

Ja vecāku izsūtījumā dzimis bērns ir ieguvis politiski represētās personas statusu, tad tam, piešķirot pensiju, ir visas tās pašas tiesības kā pārējām politiski represētajām personām.

Bērna invalīda kopšanas laiks tēvam

Apdrošināšanas periodu veido bērna invalīda (līdz 16 gadu vecumam) kopšanas laiks (noteikumu 38.punkts).

Grozījumi paredz, ka tēvs, kurš ir kopis bērnu invalīdu, tādā pašā kārtībā kā māte pierāda bērna invalīda kopšanas laiku, kas ieskaitāms apdrošināšanas stāžā. Apdrošināšanas stāžā bērna invalīda kopšanas laiku ieskaita tam vecākam, kurš ir kopis bērnu invalīdu.

Speciālais stāžs - smagos un kaitīgos darbos strādājušajiem

Likums "Par valsts pensijām" paredz tiesības uz vecuma pensiju ar atvieglotiem noteikumiem. Speciālo stāžu veido darbs, kas saistīts ar sevišķi kaitīgiem, sevišķi smagiem vai kaitīgiem un smagiem darba apstākļiem un atbilst Ražotņu, nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstiem, kas apstiprināti ar PSRS Ministru padomes 1956.gada 22.augusta lēmumu Nr.1173 (saraksts Nr.1. un Nr.2), bet ne ilgāk kā līdz 1995.gada 31.decembrim.

Noteikumi papildināti ar trim punktiem - 20.1, 20.2  un  20.3punktu, kas precizē speciālā stāža pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtību atbilstoši nosacījumiem, kādi bija spēkā laikā, kad persona veica darbu.

Zita  Laviceviča norāda, ka būtiskas izmaiņas apdrošināšanas periodu pierādīšanā personām, kuras strādājušas smagos un kaitīgos darba apstākļos vai sevišķi kaitīgos, vai sevišķi smagos darba apstākļos (speciālais stāžs), nav. Jaunās tiesību normas tikai precizē speciālā apdrošināšanas stāža pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtību atbilstoši darba laikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Par individuālo darbu

Stāžā līdz 1996.gadam ieskaita arī darbu pie individuālām personām. Līdz šim noteikumu 22.punkts paredzēja, ka to pierāda arodbiedrību izziņas (5.16.apakšpunkts). Noteikumu 22.punkts ir papildināts ar nosacījumu – personas individuālais darbs veido apdrošināšanas periodu, ja tas pierādīts, pamatojoties uz šo noteikumu 5.10.apakšpunktā minēto dokumentu. (Tas ir - individuālo darbu apliecinošs dokuments, kuru par periodu līdz 1990.gada 31.decembrim izdevusi attiecīgās izpildkomitejas finanšu nodaļa.)

VSAA speciāliste skaidro, ka attiecībā uz darbu pie individuālām personām apdrošināšanas perioda pierādīšanas kārtība nav mainījusies – to pierāda ar tajā laikā izsniegtu arodbiedrības izziņu. Ir veikts neliels precizējums attiecībā uz pašas personas individuālā darba pierādīšanu. To apliecina ar dokumentu, kuru par periodu līdz 1990.gada 31.decembrim ir izsniegusi attiecīgās izpildkomitejas finanšu nodaļa.

Stāžā - atrašanās ārstnieciskā darba profilaktorijā

Uz atsevišķu apdrošināšanas periodu pierādīšanu attiecas arī noteikumu papildinājums (ar 20.4.apakšpunktu) par piespiedu ārstēšanos ārstnieciski profilaktiskajās iestādēs vai atrašanos soda izciešanas un ieslodzījuma vietās. Noteikumu anotācijā paskaidrots: lai nerastos pārpratumi attiecībā uz darba periodu, ja tie saistīti ar piespiedu ārstēšanos ārstnieciski profilaktoriskajās iestādēs vai atrašanos soda izciešanas un ieslodzījuma vietās, ieskaitīšanu apdrošināšanas stāžā, noteikumu 20.punkts papildināms ar apakšpunktu, kas nosaka, ka minētos periodus ieskaita apdrošināšanas stāžā saskaņā ar noteikumiem, kādi tika piemēroti laikā, kad veikts darbs.

"Apdrošināšanas stāžā bērna invalīda kopšanas laiku ieskaita tam vecākam, kurš ir kopis bērnu invalīdu."

Uz jautājumu, kas tie ir par darbiem, ko ieskaita stāžā šādos gadījumos, VSAA speciāliste norāda: saskaņā ar noteikumiem, kādi tika piemēroti attiecīgajā laikposmā

  • personām, kuras atradās piespiedu ārstēšanā ārstnieciskā darba profilaktorijā, šis laiks tiek ieskaitīts apdrošināšanas stāžā;
  • personām, kuras atradās ārstnieciskā profilaktorijā vai soda izciešanas un ieslodzījuma vietās, šis laiks nav ieskaitāms apdrošināšanas stāžā.

Citas korekcijas

No noteikumiem dažas normas ir svītrotas. No apdrošināšanas periodu apliecināšanas dokumentu (5.punkts) saraksta svītrota repatrianta apliecība (5.22.punkts).

VSAA speciāliste skaidro: apdrošināšanas periodu pierādīšanai nav nepieciešams repatrianta statusu apliecinošs dokuments, jo spēkā esošās tiesību normas neparedz apdrošināšanas stāža noteikšanā ņemt vērā repatrianta statusu, tādēļ norma ir svītrota.

Izslēgtas arī prasības, kas attiecās uz dokumentu pieņemšanu svešvalodā (9.un 10.punkts).

Minētie punkti dublē Valsts valodas likuma 10.panta trešo un ceturto daļu, tādēļ tie ir svītroti, norāda Zita  Laviceviča.

Valsts valodas likuma 10.pants nosaka, ka ikviena iestāde, organizācija un uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) nodrošina valsts valodā noformētu dokumentu pieņemšanu un izskatīšanu.

Skaidrojošu informāciju par apdrošināšanas stāžu līdz 1990.gada 31.decembrim un no 1991.gada 1.janvāra līdz 1995.gada 31.decembrim varat izlasīt VSAA mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI