SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
11. decembrī, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Darba tiesības
4
4

Uz sestdienām pārceltās šī gada pirmssvētku darbdienas par 1 stundu īsākas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar MK rīkojumu ir pārceltas divas darbdienas: darbdiena no pirmdienas, 23.decembra, uz sestdienu, 14.decembri, un darbdiena no pirmdienas, 30.decembra, uz sestdienu, 28.decembri. Kā ieteikums tas ir arī visām pašvaldībām, komersantiem un organizācijām.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Darba likums paredz par stundu saīsinātu darbdienu pirms svētku dienas. Šomēnes pirms svētkiem ir divas pirmdienas. Valsts iestādēs tās pārceltas uz sestdienām, un šādi ieteikts rīkoties arī pašvaldībām un komersantiem. Pārceltajai darbdienai nāk līdzi arī Darba likuma regulējums – tātad arī sestdienās valsts iestādēs būs par vienu stundu īsāks darba laiks. Ja šo iespēju – pārcelt darbdienu - izmantos komersanti, arī viņu darbiniekiem par vienu stundu jāsaīsina darba laiks sestdien. Valsts darba inspekcija arī atgādina, kādos gadījumos likums neparedz mazāk darba stundu pirmssvētku darbdienā.
īsumā

Darba likumā noteikts:

  • pirms svētku dienām darbdienas ilgums saīsināms par vienu stundu;
  • noteikums attiecas uz normālā darba laika darbiniekiem;
  • ja summētais darba laiks decembrī pārsniedz 142 stundas, jāmaksā par virsstundām.
  • Valsts budžeta iestādēs decembrī pārceltas divas darbdienas.
  • MK rīkojumā tas ieteikts arī pašvaldībām, komersantiem un organizācijām.

Gada nogalē šoreiz svētku ir vairāk - gan Ziemassvētku trīs dienas, gan gadumijas svētku abas brīvās dienas iekrīt nedēļas vidū. Ar Ministru kabineta rīkojumu no valsts budžeta finansējamās institūcijās, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, ir pārceltas divas darbdienas: darbdiena no pirmdienas, 23.decembra, uz sestdienu, 14.decembri, un darbdiena no pirmdienas, 30.decembra, uz sestdienu, 28.decembri. Kā ieteikums tas ir arī visām pašvaldībām, komersantiem un organizācijām.

Valsts darba inspekcija (VDI) atgādina – arī pārceltajās darbdienās  jāstrādā vismaz par vienu stundu mazāk. VDI informācijā par pārceltajām darbdienām norāda: Darba likuma 135.pantā ir noteikts, ka pirmssvētku dienās darbdienas ilgums jāsaīsina par vienu stundu, ja darba koplīguma, darba līguma vai darba kārtības noteikumos nav noteikts īsāks darba laiks. Decembrī pārceltās darbdienas – 23. un 30.decembris – ir pirmssvētku dienas. Pārceļot šīs darbdienas uz sestdienām – 14. un 28.decembri, darbdienas pārceļas ar visām to tiesībām. Tas nozīmē, ka 14. un 28.decembrī darba dienas ilgums ir jāsamazina vismaz par vienu stundu.

Darba devējs darbiniekiem var noteikt labvēlīgākus darba apstākļus, piemēram, pirmssvētku dienās saīsināt darba laiku par divām stundām.

Likuma norma pirms svētku dienām darbdienas ilgumu saīsināt par vienu stundu attiecas tikai uz normālā darba laika darbiniekiem. Kas ir normālais darba laiks, ir pateikts Darba likuma 131.panta pirmajā daļā: darbinieka normālais dienas darba laiks nepārsniedz astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks – 40 stundas.

Tātad noteikumu par darbdienas ilguma saīsināšanu neattiecina uz tiem darbiniekiem, kas nodarbināti nepilnu darba laiku.

Ja darbiniekam ir summētais darba laiks

Darba ņēmējiem bieži rodas neskaidrības ar summētā darba laika uzskaiti mēnešos, kuros iekrīt svētku dienas.

Valsts darba inspekcija norāda, ka darbiniekiem, kam noteikts summētais darba laiks, konkrētajās dienās darba laiku par vismaz vienu stundu var nesamazināt. Taču jāatceras, ka viņu normālais darba laiks decembrī, ņemot vērā pirmssvētku dienas, ir 142 darba stundas. Ja darbiniekiem, kuri strādā summēto darba laiku, decembrī normālais darba laiks mēneša ietvaros pārsniedz 142 stundas, tad pārsniegtās darba stundas uzskatāmas par virsstundu darbu un darba devējam ir pienākums veikt par tām piemaksu 100% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas likmes.

"Pirmssvētku dienā jāstrādā vismaz par stundu mazāk."

Darba likuma 136.panta pirmajā daļā noteikts, ka darbinieka nostrādātais darba laiks virs normālā darba laika ir uzskatāms par virsstundu darbu, un likuma 68.pantā noteikts, ka par to jāmaksā minētā 100% piemaksa.

Ja atvaļinājums decembrī

VDI arī paskaidro dažas situācijas ar atvaļinājumiem decembrī. Nodarbinātajiem, kas izmantos ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu laikā, kurā darbdienas ir pārceltas, piemēram, no 23. līdz 27.decembrim, nav jāstrādā dienā, kas pārcelta uz 14.decembri. Arī tiem, kam piešķirts atvaļinājums, piemēram, no 9. līdz 15.decembrim, 14.decembrī nav jāstrādā, bet darba devējam kā atvaļinājums šajā nedēļā ir jāapmaksā sešas darbdienas.

Darba tiesiskajās attiecībās jāatceras, ka Darba likums regulē arī citas situācijas saistībā ar svētku dienām. Piemēram, ja atvaļinājuma laikā ir kāda svētku diena, tad saskaņā ar Darba likuma 149.panta pirmo daļu atvaļinājums par svētku dienu kopskaitu pagarinās, jo atvaļinājumā neieskaita svētku dienas.

Ja darbdienu nepārceļ, pirms svētkiem tā ir par stundu īsāka

Valsts darba inspekcija atgādina, ka darbdienu pārcelšana decembrī, ko nosaka Ministru kabineta rīkojums, attiecas uz tiem darbiniekiem, kuri strādā no valsts budžeta finansētajās iestādēs un kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai. Pašvaldības, komersanti un organizācijas, nosakot darba un atpūtas laiku, ir aicinātas šo darbdienu pārcelšanu ievērot.

Arī Darba likuma 133.panta ceturtā daļa paredz: ja darba nedēļas ietvaros viena darbdiena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darbdienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros.

Komersanti darbdienas var nepārcelt, taču Darba likuma 135.pants (pirms svētku dienām darbdienas ilgums saīsināms par vienu stundu) attiecas arī uz komersantiem, ne tikai uz valsts pārvaldes iestādēm. Tātad, ja normālā darba laika darbinieki tomēr strādā pirmdienā pirms svētkiem, darbdienai ir jābūt vismaz par stundu īsākai.

Labklājības ministrija (LM) uzsver, ka, pārceļot minētās darbdienas, būs iespējams nodrošināt darba nedēļas nepārtrauktību tajā nedēļā, uz kuru darbdiena būs pārcelta. Ģimenei tā būs iespēja vairāk laika pavadīt kopā, savukārt iedzīvotājiem - lielāks atpūtas dienu skaits pēc kārtas tajā nedēļā, no kuras darbdiena pārcelta.

Valsts iestāžu apmeklētājiem

Ja decembrī varētu būt darīšanas valsts iestādēs, iedzīvotājiem ir jārēķinās ar iestāžu pārceltajām darbdienām. Tas nozīmē, ka valsts iestādes 23.decembrī (pirmdien) un 30.decembrī (pirmdien) nestrādās, taču strādās divās sestdienās, kurās mainīts (saīsināts) darba laiks. Tāpēc, pirms doties uz kādu iestādi, jāpārliecinās par pieņemšanas laiku.

Piemēram, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde savā mājaslapā jau ir ievietojusi informāciju par apmeklētāju pieņemšanas laiku izmaiņām decembrī. Tajā ir korekcijas saistībā ar pārceltajām darbdienām.

Svētku dienās nestrādās arī Ceļu satiksmes drošības direkcija, kura mājaslapā informē, kādi ir CSDD darba laiki gadu mijā.

Tātad – jāseko līdzi vajadzīgās iestādes ziņām par darba laiku svētkiem un atpūtas dienām bagātajā gada nogalē.

Likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" decembrī un gadu mijā noteiktās svētku dienas:

24., 25. un 26.decembris – Ziemassvētki (ziemas saulgrieži);

31.decembris – Vecgada diena;

1.janvāris – Jaungada diena.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI