SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
18. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Kreditēšana

Bankas klientiem pāreju uz eiro sola ērtu un izdevīgu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bankas visas summas latos konvertēs eiro pēc fiksētā kursa 1 eiro=0,702804 lati. Komercbanku asociācija informē: bankas nodrošinās iespēju līdz 2013.gada pēdējai minūtei no bankomāta izņemt latus, savukārt no 2014.gada pirmās minūtes – eiro. Atsevišķi bankomāti var strādāt ar abām valūtām, atsevišķi bankomāti izdos latus un 2014.gada sākumā neilgu laiku līdz inkasācijai nestrādās. Savukārt citi bankomāti nestrādās līdz 2014.gada sākumam, kad jau sāks darbu ar eiro.

LV portāla kolāža

Eiro ieviešanas likums paredz, ka 2014.gada 1.janvārī visi banku kontos esošie lati pārvēršami eiro. Bankām būs pienākums pusgadu bez maksas mainīt skaidrā naudā esošos latus pret eiro, saglabāt ar klientiem slēgto līgumu spēku un nosacījumus. Par darbiem pirms eiro ieviešanas jādomā uzņēmējiem. Tikpat kā nekas nebūs jādara privātpersonām, kurām nauda ir bankas kontā – 1.janvārī jau pēc pusnakts no bankomāta varēs izņemt eiro, uz veikalu doties ar maksājumu karti un par pirkumu norēķināties jau ar kontā esošajiem eiro. Bankas savās mājaslapās jau piedāvā informāciju, kas jāzina klientiem par eiro.
īsumā
  • 2014.gada 1.janvārī kontos esošos latus bankas konvertēs eiro automātiski.
  • Banku klientiem nav jāveic nekādas speciālas darbības ar maksājumu kartēm, kontiem, kredītiem un depozītiem, līgumiem – to nosacījumi turpinās, tikai summas būs eiro.
  • Latus skaidrā naudā pret eiro pēc oficiālā kursa un bez komisijas maksas bankās varēs apmainīt 6 mēnešus pēc eiro ieviešanas.

Bankām ar pāreju uz eiro saistītās kopējās izmaksas šogad būs līdz 30 miljoniem latu. Jāizstrādā un jāpārbauda informācijas sistēmas, jāpielāgo maksājumu un karšu norēķinu sistēmas, jānodrošina eiro skaidras naudas piegāde un latu skaidrās naudas izņemšana no apgrozības, tāpat drošības pasākumi skaidras naudas nomaiņā.

Latvijā bankām ir 2,3 miljoni klientu - 2,1 miljons fiziskās personas un 185 000 juridiskās personas. Vairāk nekā puse klientu - 1,38 miljoni – ir internetbankas lietotāji. Latvijas bankās ir 4,568 miljoni klientu kontu, izsniegts 2,37 miljoni maksājumu karšu, vienā ceturksnī ar kartēm notiek 46 miljoni darījumu, uz eiro ieviešanas projekta lielo apjomu norāda Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Viens no darbietilpīgajiem procesiem ir skaidrās naudas nomaiņa. Pašlaik apgrozībā ir 59 miljoni latu banknošu un 488 miljoni latu monētu. Tāpēc bankas iesaka un aicina iedzīvotājus un uzņēmējus maksimāli izmantot bezskaidrās naudas norēķinus, veikt darījumus internetbankā, norēķināties par precēm un pakalpojumiem ar karti, samazināt skaidrās naudas apjomus savos uzkrājumos, tātad ieskaitīt bankas kontā. Tas būtiski atvieglos un vienkāršos pāreju uz eiro, jo bezskaidru naudu kontos pārrēķinās automātiski. Skaidrā nauda būs jāmaina katram pašam, dodoties uz banku.

Par eiro ieviešanas procesu jāinteresējas uzņēmējiem. Kā norāda "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis, uzņēmējiem ir pēdējais brīdis pārliecināties, kas viņu biznesā ir jāizdara saistībā ar pāreju uz eiro. Daudzus uzņēmumus tas skars minimāli, taču daudziem šajā procesā būs arī diezgan ievērojami ieguldījumi.

"Līgumi ar bankām nav jāpārslēdz."

Piemēram, uzņēmumiem laikus jādomā par skaidras naudas priekšpiegādi – eiro bankā ir jāpiesaka, jo tuvāk gadu mijai eiro piegādās, jo vieglāk uzņēmumiem būs nodrošināt naudas drošu uzglabāšanu.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis atzīst, ka valūtas maiņas procesā lielākas neērtības ir bankām, mazākas klientiem. Un minimālas neērtības tas sagādās tiem, kas aktīvi lieto mūsdienīgos banku pakalpojumus: internetbanku, kartes. Tāpēc viņš aicina palīdzēt šajā procesā orientēties arī attālākos lauku reģionos dzīvojošos vecākus, vecvecākus, paziņas, lai arī tiem, kuri naudas lietošanas paradumos ir konservatīvāki, pāreja uz eiro nesagādātu apgrūtinājumus.

Gadu mijas plānos ir milzum daudz praktisku lietu, atklāj SEB bankas valdes priekšsēdētājs Ainārs Ozols. Tiek strādāts pie tā, lai bankas pakalpojumu pieejamībā gadu mijā būtu iespējami īsāks pārtraukums, lai bankomāti tiktu aizvērti īsi pirms gadu mijas pusnakts un darbu atsāktu atkal īsi pēc pusnakts.

A.Ozols saprotot cilvēku bažas, kas nereti izskan par valūtas maiņu, jo "nezināmais baida", taču bankā veiktā analīze liecina: pēc eiro ieviešanas klientam, kas lieto internetbanku un norēķinās ar karti, dzīve būs gan vienkāršāka, gan izdevīgāka.

Visu kredītu summas automātiski pārvērtīsies eiro

Pārejot uz eiro, banku klientiem nav jāveic nekādas speciālas darbības ar maksājumu kartēm, kontiem, kredītiem un depozītiem, jebkādiem līgumiem.

Tā kā daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir kredīti, ir jāzina, ka visos līgumos, ja tajos minēti lati, šīs summas arī tiks pārvērstas eiro - pēc obligātā maiņas kursa. Visi kredītu līgumi paliks spēkā ar iepriekšējiem nosacījumiem. Procenti nemainīsies.

Banku vadītāji norāda, ka vairākos gadījumos klientiem būs izdevīgums – ja kredīts ir eiro, bet ienākumi latos, tad pēc 1.janvāra kredītmaksājumam vairs nebūs valūtu konvertācijas izmaksu. Privātpersonu kredīti eiro patlaban ir 3,9 miljardu latu apmērā. Tātad šiem kredītņēmējiem, kam ienākumi ir latos, konvertācijas izmaksu vairs nebūs.

Ja hipotekārais kredīts ņemts latos, tad mainīgā likme no piesaistes RIGIBOR mainīsies uz piesaisti EURIBOR nākamajā līgumā noteiktajā termiņā. Tātad tajā brīdī pievienotā likme nemainīsies, bet mainīsies mainīgā likme. EURIBOR likme pašreiz ir zemāka nekā RIGIBOR, līdz ar to latu kredītiem maksājumi varētu samazināties.

"Klientam, kas lieto bankas elektroniskos pakalpojumus, dzīve pēc eiro ieviešanas būs vienkāršāka un izdevīgāka."

Taču, ja ir kredītlīnija latos, tad gada procenta likme nemainīsies, bet summa pēc 1.janvāra, protams, būs eiro. Piemēram, ja kredītlīnija ir 1000 latu ar 20% likmi, tad ar šo pašu likmi kredītlīnijai, latus pārrēķinot eiro pēc oficiālā kursa, būtu jābūt 1422,87 eiro.

Ir dažas situācijas, kam banku klientam ir jāpievērš uzmanība. Piemēram, ja ir divas maksājumu kartes - gan latos, gan eiro –, abās kartēs būs eiro, tātad var paturēt vienu karti, lai nav jāmaksā gada maksa par divām eiro kartēm.

Ja bankā ir divi konti – viens latos un otrs eiro –, tad pēc eiro ieviešanas abi būs eiro konti. Vienu kontu divu mēnešu laikā bez maksas var slēgt. Tas noteikts Euro ieviešanas kārtības likuma 10.pantā (Bezskaidras naudas, elektroniskās naudas un viennolūka maksājuma instrumentu konvertācija).

Ar informāciju par pāreju uz eiro var iepazīties arī banku mājaslapās.

Komercbanku asociācija: Kas jāzina banku klientiem par eiro ieviešanu Latvijā

Bezskaidrā nauda

Bezskaidrā nauda, tas ir, nauda bankas kontā, būs ērtākais, lētākais un vienkāršākais eiro ieviešanas veids visiem Latvijas iedzīvotājiem – bankas automātiski un bez maksas eiro ieviešanas brīdī pārvērtīs kontos esošos latus par eiro pēc oficiālā kursa.

Skaidrā nauda

Latus skaidrā naudā pret eiro pēc oficiālā kursa un bez komisijas maksas bankās varēs apmainīt 6 mēnešus pēc eiro ieviešanas, tas ir, no 2014.gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam. Pēc tam latus skaidrā naudā pret eiro bez termiņa ierobežojuma varēs mainīt Latvijas Bankā. Trīs mēnešus pēc eiro ieviešanas skaidro naudu bez maksas varēs mainīt arī atsevišķās "Latvijas Pasta" nodaļās.

Nelielus latu skaidrās naudas atlikumus varēs iztērēt arī veikalos, kas divas nedēļas pēc eiro ieviešanas dienas vēl pieņems arī latus, atlikumu jau izdodot eiro.

Bankas aicina visus klientus maksimāli izvairīties no skaidras naudas uzkrājumiem, jau pirms eiro ieviešanas dienas pārvēršot tos bezskaidrā naudā, tas ir, ieskaitot bankas kontā.

Ja tomēr tiek izlemts par labu skaidras naudas maiņai, jāatminas, ka latu maiņa pret eiro komercbankās bez komisijas maksas būs pieejama pusgadu – no 2014.gada sākuma līdz jūnija beigām. Tādēļ klientiem nav jācenšas skaidrā nauda apmainīt janvāra pirmajās dienās, uzreiz pēc eiro ieviešanas. Dodoties eiro mainīt janvāra sākumā, var nākties rēķināties ar zināmām neērtībām, piemēram, ilgāku gaidīšanas laiku.

Veicot skaidras naudas apmaiņu, summas augšējā robeža netiek noteikta, taču kopumā šī pakalpojuma nosacījumi ir katras bankas individuāls lēmums. Tomēr klientiem ir jāievēro, ka likums noteic: vēloties apmainīt summu, kas lielāka par 3000 latiem, šī maiņa ir jāpiesaka bankai 3 dienas iepriekš.

Bankomāti līdz 2013.gada 31.decembrim izdos latus, bet no 2014.gada 1.janvāra – tikai eiro. Ņemot vērā, ka Latvijā ir vairāk nekā 1250 bankomātu, iespējams, kādā no tiem vienas nakts laikā tehniski nebūs iespējams nomainīt latus pret eiro. Atsevišķi bankomāti īslaicīgi nestrādās 2013.gada beigās vai 2014.gada pirmajā dienā.

Maksājumu kartes

Maksājumu kartes pēc eiro ieviešanas turpinās darboties bez jebkādām izmaiņām. Tās nav jāmaina, katra karte turpinās darboties līdz tās termiņa beigām, kas norādīts uz kartes. Sākot no 2014.gada 1.janvāra, izmantojot karti bankomātā, varēsiet saņemt tikai eiro. Norēķini par pirkumiem un pakalpojumiem ar maksājumu karti pēc eiro ieviešanas dienas būs ērtākais un ātrākais norēķinu veids.

Konti

Klienta konta numurs saglabāsies nemainīgs. Kontā esošie lati automātiski pēc oficiālā kursa bez maksas tiks konvertēti uz eiro. Ja bankas klientam ir, piemēram, divi konti – viens latos un otrs eiro –, tad pēc eiro ieviešanas abi būs eiro konti. Divu mēnešu laikā, tas ir, līdz 2014.gada 28.februārim, klients varēs viena konta atlikumu pārskaitīt uz otru kontu un slēgt tukšo kontu bez bankas komisijas maksas par šo pakalpojumu.

Kredīti un noguldījumi

Ieviešot eiro, uz visiem līdz eiro ieviešanas datumam noslēgtajiem kredīta līgumiem latos tiks attiecināts līgumu nepārtrauktības princips. Tas nosaka, ka līgums paliek spēkā saskaņā ar iepriekš noslēgtajiem nosacījumiem, valūta tiek konvertēta pēc oficiālā kursa un procentos izteiktie vērtību mēri nemainās. Ja kredītam ir noteikta mainīgā procentu likme, kas piesaistīta latu RIGIBOR indeksam, tad šis indekss tiks aizstāts ar tāda paša termiņa EURIBOR indeksu. Tas nozīmē, ka kredīta procentu likmes mainīgo daļu turpmāk noteiks EURIBOR indeksa vērtība.

Līgumi

Neviens kredīta, depozīta vai cits ar banku noslēgts līgums eiro ieviešanas dēļ nebūs jāpārslēdz, jo uz visiem līgumiem attieksies darbības nepārtrauktības princips.

Maksājumi

Visi darījumi un maksājumi bankās, kas līdz šim tika veikti latos, no eiro ieviešanas pirmās dienas tiks veikti tikai eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI