SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
31. janvārī, 2013
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
2
27
2
27

Kā saņemt jaunu pasi un personas apliecību eID

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Latvijā ir divu veidu personas apliecinoši dokumenti: pase un personas apliecība eID. Pase, salīdzinot ar jaunievedumu eID, ir populārāka un biežāk izmantota. Pārliecināties par savas pases derīguma termiņu visbiežāk piemirstas. Pasē ieskatāmies noteiktu vajadzību sakarā, piemēram, pirms došanās uz ārzemēm vai pirms vēlēšanām. Šogad pasei beidzas derīguma termiņš gandrīz pusmiljonam Latvijas iedzīvotāju. Dodoties veikt pases nomaiņu, svarīgi zināt, ka valdība nolēmusi ar 1.aprīli atjaunot izvēles iespēju iekļaut savā pasē ierakstu par tautību.
īsumā
  • Latvijā ir divu veidu personas apliecinoši dokumenti: personas apliecība un pase.
  • Persona var saņemt gan vienu, gan abus dokumentus.

  • Ar eID var piedalīties pašvaldību vēlēšanās.
  • eID iestrādāta papildu funkcija – elektroniskais paraksts.
  • No 1.aprīļa atjaunos iespēju ierakstīt pasē savu tautību.

Pirmās Latvijas pases izsniedza 1992.gada jūnijā, bet lielākais pasu skaits tika izsniegts 1993.gadā. Tā kā pārsvarā pases derīgums ir 10 gadi, lielam cilvēku skaitam pase bija jāmaina 2003.gadā. Tagad atkal ir pagājuši 10 gadi, un šajā gadā vairāk nekā 475 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju beidzas pases derīguma termiņš. Tā pašreiz lielo interesi par personas dokumenta maiņu skaidro Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītāja Lāsma Lapinska.

Pase un eID – ikvienam var būt abi dokumenti

Personas apliecinoša dokumenta obligātumu nosaka 2012.gada 12.janvārī pieņemtais Personu apliecinošu dokumentu likums un reglamentē arī Ministru kabineta 2012.gada 21.februāra noteikumi Nr.134 "Personu apliecinošu dokumentu noteikumi" un noteikumi Nr.133 "Noteikumi par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu".

Saskaņā ar likumu personas apliecinošs dokuments ir gan pase, gan personas apliecība jeb elektroniskā identifikācijas karte (eID), ko sāka izsniegt 2012.gada aprīlī.

Personas apliecinošs dokuments apliecina tā turētāja identitāti un tiesisko statusu. Dokumentā iekļauj ziņas par personu atbilstoši Iedzīvotāju reģistra datiem un personas biometrijas datus tādā apjomā un formātā, kā to nosaka starptautiskie tiesību akti attiecībā uz ceļošanas dokumentiem.

Personas apliecība vai Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa pase ir obligāta Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu.

Iedzīvotājiem ir iespēja izvēlēties saņemt vienu vai abus dokumentus – gan pasi, gan eID. Personas apliecībā ir papildu funkcija – iespēja apliecināt savu identitāti internetā un lietot elektronisko parakstu.

"No pērn izsniegtajiem personas dokumentiem trešā daļa ir eID."

Latvijas pilsoņiem personas apliecība ir arī ceļošanas dokuments, konkrētas valstis norādītas PMLP mājaslapā. Savukārt nepilsoņi personas apliecību var lietot tikai Latvijā.

Personas apliecība derīga arī kā atgriešanās dokuments Latvijā no visām ārvalstīm, ja gadījumā pase ir nozaudēta, norāda L.Lapinska.

Pašvaldību vēlēšanās – derīgi abi dokumenti

Papildu mudinājums laikus ieskatīties savas pases derīguma termiņā pilsoņiem ir gaidāmās pašvaldību vēlēšanas, kas notiks 1.jūnijā.

Personu apliecinošu dokumentu likuma pārejas noteikumos paredzēts, ka līdz elektroniskas vēlētāju reģistrācijas ieviešanai Saeimas vēlēšanās, tautas nobalsošanā un parakstu vākšanā likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu ierosināšanai Latvijas pilsoņa pase ir obligāts dokuments vēlēšanu tiesību īstenošanai.

Taču atšķirībā no parlamenta vēlēšanām un tautas nobalsošanas pašvaldību vēlēšanās vēlētāju uzskaitei tiek lietots Vēlētāju reģistrs. Tas nozīmē, ka pašvaldību vēlēšanās katrs vēlētājs tiks iekļauts noteikta vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai 90 dienas pirms vēlēšanu dienas, izklāstīts Centrālās vēlēšanu komisijas informācijā.

L.Lapinska uzsver: Latvijā pase un personas apliecība ir līdzvērtīgi dokumenti. Tādēļ personas apliecību, tāpat kā pasi, šajā gadā pašvaldību vēlēšanās varēs izmantot.

Nomaiņai pieteikšanās arī pa telefonu, dažviet – elektroniski

Likums nenosaka obligātu saskaņošanas kārtību ar atbildīgo iestādi personu apliecinošu dokumentu saņemšanai. Tādēļ biežāk īstenotā prakse pases nomaiņai ir doties tieši uz PMLP nodaļu un rindas kārtībā noformēt nepieciešamās formalitātes jauna personas apliecinoša dokumenta saņemšanai.

PMLP piedāvā papildu iespēju – pases noformēšanai pieteikties pa telefonu. Izmantojot šo pakalpojumu, jau izskanējis, ka var nākties bruņoties ar pacietību, kamēr izdodas vajadzīgo numuru sazvanīt.

Trešā iespēja – pierakstīšanās pa e-pastu – ir pieejama atsevišķās PMLP nodaļās, kas kopumā esot laikietilpīgāka, jo prasa vairākkārtēju apmeklējuma laika saskaņošanu ar klientu.

"Par abiem dokumentiem nodevas summa ir mazāka nekā par katru atsevišķi."

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei ir 30 nodaļas un divas filiāles – Līvānos un Smiltenē. Katrai nodaļai ir savs iepriekšējā pieraksta tālrunis. Pierakstīties personas apliecinoša dokumenta noformēšanai var jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā, kas sniedz šādu pakalpojumu, zvanot uz PMLP mājaslapā norādīto attiecīgās nodaļas kontakttālruni.

Svarīgi atcerēties, ka personas apliecinošu dokumentu var noformēt jebkurā PMLP nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. Dokuments ir jāizņem tajā nodaļā, kur noformēts tā pieteikums.

Informācija interneta vietnēs liecina, ka, piemēram, Rīgas 1.nodaļā noformēt pases vai personas apliecības pieteikumu, kā arī saņemt personu apliecinošu dokumentu var rindas kārtībā vai iepriekš pierakstoties pa tālruni 67829750 (darba dienās no plkst. 8.00 līdz 16.30). Rīgas 2.nodaļā noformēt pases pieteikumu, izsaukumu, ielūgumu var rindas kārtībā vai iepriekš pierakstoties pa tālruni 67612167 (darba dienās no plkst. 11.00 līdz 18.00), vai arī rakstot uz Rīgas 2.nodaļas e-pastu: rigas2nod-info@pmlp.gov.lv.

LV portālam uz vienu no Rīgas nodaļām izdevās piezvanīt uzreiz, un pierakstīties dokumentu iesniegšanai varēja pēc nepilna mēneša.

Personas apliecinošu dokumentu saņemšana

Lai saņemtu pasi vai personas apliecību, ir jāiesniedz iepriekšējā pase vai personas apliecība, ja tāda ir bijusi; dzimšanas apliecība, ja personu apliecinošu dokumentu saņem pirmo reizi.

Ja Latvijas pilsonis vai nepilsonis, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu, personu apliecinošu dokumentu saņem pirmo reizi, viņa identitāti, iesniedzot dokumentus personas apliecinoša dokumenta izsniegšanai, apliecina viņa likumiskais pārstāvis vai kāds no viņa pilngadīgiem radiniekiem.

Jauns personas dokuments var būt nepieciešams ne tikai tad, kad beidzas iepriekšējās pases derīguma termiņš. Tāpēc papildu iesniedzami dokumenti, piemēram, ja pase nozagta – jāuzraksta paskaidrojums par apstākļiem, kādos tas noticis, kā arī policijas iestādes atbilde uz personas iesniegto ziņojumu par to.

Pasei nepieciešama fotogrāfija. Fotografēšana notiek nodaļās uz vietas un bez papildu maksas.

Var iesniegt arī profesionālā fotosalonā izgatavotas fotogrāfijas, tad attēla otrā pusē jābūt darbnīcas zīmogam ar datumu. Fotogrāfija nedrīkst būt vecāka par trim mēnešiem, un tai jāatbilst citiem nosacījumiem, kas minēti Personu apliecinošo dokumentu noteikumos.

Pasi un personas apliecību izsniedz pēc cilvēka izvēles 10 darba dienu vai paātrinātā kārtībā divu darba dienu laikā, skaitot no nākamās dienas pēc dokumentu iesniegšanas.

Informācija par to, kādi dokumenti nepieciešami, lai saņemtu pasi vai personas apliecību, atrodama PMLP mājaslapā.

Arī pirkstu nospiedumi

Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likumu personu apliecinošā dokumentā iekļauj arī personas biometrijas datus (kā to nosaka starptautiskie tiesību akti ceļošanas dokumentiem).

Biometrijas datu apstrādes sistēmas likums definē, ka biometrijas dati ir fiziskās personas fizisko īpašību un rādītāju kopums (sejas digitālais attēls, pirkstu (delnu) vai pēdas nospiedumi).

Personu apliecinošu dokumentu noteikumos paredzēts, ka pases (arī personas apliecības) mikroshēmā tiek ierakstīti šādi biometrijas dati:

  • personas sejas attēls,

  • personas pirkstu (labās un kreisās rokas rādītājpirkstu) nospiedumu attēli.

Mikroshēmā ierakstītā informācija ir aizsargāta ar drošības mehānismiem un parakstīta ar unikālu, izdevējiestādi identificējošu elektronisko parakstu, kas ļauj pārliecināties par datu autentiskumu, norāda L.Lapinska. Mikroshēmā ierakstītie biometrijas dati aizsargā dokumentu pret tā nelikumīgas izmantošanas mēģinājumiem.

Arī derīgu pasi var nomainīt

Pasi var nomainīt arī ātrāk nekā beidzas tās derīguma termiņš. Derīgā vecā pase līdz jaunas pases izsniegšanai paliek personas rīcībā. Izgatavoto pasi nodaļā glabā vienu gadu.

Sods, ja derīguma termiņš ir beidzies

Ja pasei beidzies derīguma termiņš, tad dokumenti pases maiņai jāiesniedz 30 dienu laikā pēc tam, kad personas rīcībā nav derīgas pases.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 186.pantu par dzīvošanu bez derīga personu apliecinoša dokumenta personām, kurām jābūt personu apliecinošam dokumentam, uzliek naudas sodu līdz 25 latiem.

Ārzemēs jārēķinās ar papildu laiku un izdevumiem

Tiem, kas dodas uz ārzemēm uz ilgāku laiku, jo rūpīgāk ir jāizpēta pases derīguma termiņš. Latvijas vēstniecību interneta vietnēs konsulāro dienestu informācijā ir norādīta kārtība, kādā jāpiesakās jauna personas dokumenta saņemšanai. Laiks ir ilgāks, un maksa augstāka nekā Latvijā. Piemēram, noformējot pases saņemšanu vēstniecībā Lielbritānijā, jāmaksā 60 mārciņas (Ls 50).

Kā skaidro L.Lapinska, valsts nodeva par pases izsniegšanu nav atkarīga no tā, vai pasi izsniedz Latvijas vēstniecībā ārvalstīs vai Latvijā. Papildus jāmaksā konsulārā nodeva par dokumentu pārsūtīšanu, kas ir Ārlietu ministrijas kompetence.

"Izvēles iespēja – ieraksts par tautību no 1.aprīļa."

Tāpēc, ja kādam tas ir praktiski īstenojams, tad var plānot pases nomaiņu laikā, kad paredzēts ierasties Latvijā. L.Lapinska apstiprināja, ka pa telefonu pierakstīties dokumentu saņemšanai Latvijā var, arī zvanot no ārzemēm, arī pusgadu iepriekš.

Vai jāmaina pase tiem, kam pašreizējā pasē ir ieraksts "beztermiņa"?

Ja persona ar pasi, kas ir beztermiņa, neplāno doties ārpus Latvijas robežām, tad tā nav jāmaina, skaidro PMLP pārstāve.

Ceļošanai ir derīgas visas Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pases, izņemot:

  • sākot ar 2008.gada 1.jūliju, ceļošanai nav izmantojamas Latvijas pilsoņu pases, kas izsniegtas līdz 2002.gada 30.jūnijam (ar ielīmētu fotokartīti);
  • sākot ar 2010.gada 1.novembri, ceļošanai ārpus Šengenas zonas valstīm nav izmantojamas Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pases, kas izsniegtas ar derīguma termiņu 50 gadi.

Pases un eID derīguma termiņi

Latvijas pilsoņa vai Latvijas nepilsoņa pasi izdod ar šādu derīguma termiņu:

  • personai līdz piecu gadu vecumam – uz diviem gadiem vai ceļojuma laiku, ja tas ilgāks par diviem gadiem, bet ne ilgāk par pieciem gadiem;
  • personai no piecu gadu vecuma līdz 20 gadu vecumam – uz pieciem gadiem;
  • personai no 20 gadu vecuma – uz 10 gadiem.

Personas apliecību jeb elektroniskās identifikācijas karti eID izsniedz uz 5 gadiem.

Ieraksti pasē: obligātie un pēc paša vēlēšanās

Jaunā parauga pasē iekārtojums un dati atšķiras no tās pases, kas izsniegta pirms 10 gadiem.

Latvijas pilsoņa pases paraugs pieejams MK noteikumu Nr.134 "Personu apliecinošu dokumentu noteikumi" 2.pielikumā.

Kā skaidro PMLP pārstāve, būtiskākais jaunievedums, salīdzinot ar iepriekšējā parauga pasēm, ir polikarbonāta datu lapa, kurā iestrādāta bezkontakta mikroshēma.

Ja cilvēks vēlas, pasē var iekļaut personvārda citas valodas oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā vai personvārda vai dzimtas uzvārda vēsturisko formu, kā arī ziņas par personas bērnu, kas jaunāks par 18 gadiem.

Otrdien, 29.janvārī, valdība pieņēma Iekšlietu ministrijas sagatavotos grozījumus jau minētajos Personu apliecinošu dokumentu noteikumos, ar kuriem atjaunota iespēja pēc Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa vēlēšanās pasē ierakstīt ziņas par savu tautību. Pasē tautību vairs neiekļāva kopš pagājušā gada 1.aprīļa, kad zaudēja spēku Pasu noteikumi.

Informācijā par Personu apliecinošu dokumentu noteikumu grozījumiem PMLP paskaidro: ja persona vēlēsies savā pasē iekļaut ziņas par tautību, tas būs jānorāda, noformējot iesniegumu par jaunas pases izsniegšanu, vai jālūdz ierakstu izdarīt jau izsniegtā dokumentā, vēršoties jebkurā PMLP nodaļā Latvijā vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs, kur pieejami ar personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu saistītie pakalpojumi.

Iespēja iekļaut pasē ziņas par tautību atkal būs pieejama no šā gada 1.aprīļa. Atjaunojot tautības ierakstu pasēs, Latvija būšot vienīgā valsts Eiropas Savienībā un viena no retajām valstīm pasaulē, kuras izsniegtajos personu apliecinošos dokumentos ir iespēja iekļaut tautības ierakstu. Tautības ierakstīšana jau izsniegtā pasē būs bez maksas.

Pašreizējās pasēs ir ar zīmuli aizpildāma lappuse, kurā var norādīt radiniekus (nelaimes gadījumiem) un savu asinsgrupu. Jaunā parauga pasēs šādas lapas nav.

Pasēs, kuras izdod, sākot ar 2007.gada 20.novembri, par personu iekļauj informāciju saskaņā ar Eiropas Savienības un starptautiskajām prasībām ceļošanas dokumentiem, paskaidro L.Lapinska.

Valsts nodeva par pases un personas apliecības izsniegšanu

Valsts nodevas apmērs noteikts MK kabineta noteikumos Nr.133. Vispārējā gadījumā par pases izsniegšanu jāmaksā 20 latu. Ja pasi izsniedz ātrāk, divu darba dienu laikā, nodeva ir 40 latu.

Vairākām personu grupām nodeva ir mazāka (jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem, pirmās un otrās grupas invalīdiem). Nodeva par personas apliecību ir attiecīgi divas reizes zemāka.

Savukārt, ja cilvēks vienlaikus noformē gan pasi, gan personas apliecību, par abiem dokumentiem kopējā nodeva ir 25 lati.

Plašāka informācija par personas dokumentiem pieejama PMLP mājaslapā.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI