SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. novembrī, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Invaliditāte
2
23
2
23

Valsts apmaksātā medicīniskā rehabilitācija

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus var saņemt ambulatorā ārstniecības iestādē (tajā skaitā dienas stacionārā), stacionārā ārstniecības iestāde un atsevišķām diagnozēm arī mājās.

FOTO: A.F.I.

Rehabilitācija ir kompleksu pasākumu kopums, kas tiek veikts, lai pasargātu slimnieku no iespējamās invaliditātes un darbspēju zuduma. LV portāls skaidro, kas ir valsts apmaksātā medicīniskā rehabilitācija, kam šis pakalpojums pienākas un kur vērsties, lai to saņemtu.
īsumā
  • Lai saņemtu nosūtījumu medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai, sākotnēji ir jāvēršas pie ģimenes ārsta.
  • Ģimenes ārsts, izvērtējot pacienta veselības stāvokli un medicīniskās indikācijas, nepieciešamības gadījumā izraksta nosūtījumu pie rehabilitologa vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta.
  • Rehabilitologs vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts veic pacientu atlasi un izraksta nosūtījumu medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai.

Medicīniskā rehabilitācija

Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu mērķis ir pacientiem ar noteiktiem funkcionāliem ierobežojumiem nodrošināt šo ierobežojumu mazināšanu vai novēršanu. Tie ir ārsta speciālista konkrētam pacientam nozīmēti viens vai vairāki pakalpojumi – procedūras, konsultācijas, ko sniedz fizikālās un rehabi­li­tācijas medicīnas ārsti, rehabilitologi un funkcionālie speciālisti. Mūsdienās ir pieejami ļoti dažādi medicīniskās rehabilitācijas pasākumi. Pie tradicionāliem un vairāk zināmiem pieder, piemēram, fizioterapijas procedūras, ārstnieciskās masāžas, ārstnieciskā vingrošana vai ūdens procedūra. Tomēr procedūru daudzveidība ik gadu pieaug, valsts apmaksātajos pakalpojumos iekļaujot arī iepriekš mazāk zināmas un netradicionālas, bet pārbaudītas ārstnieciskās rehabilitācijas metodes.

Medicīniskā rehabilitācija var būt maksas pakalpojums, kad par to maksā pacients, kā arī valsts apmaksāts pakalpojums.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga skaidro, ka valsts apmaksāto medicīnisko rehabilitāciju (ar ārsta nosūtījumu) ir tiesīgi saņemt:

  • bērni invalīdi;
  • bērni un pacienti ar funkcionāliem ierobežojumiem, kuriem medicīniskā rehabilitācija ir kā tiešs turpinājums pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu saņemšanas;
  • pacienti ar prognozējamu (draudošu) invaliditāti;
  • ilgstoši slimojošas personas vecumā no 15 gadiem (līdz tāda vecuma sasniegšanai, kurā atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem tiek piešķirta vecuma pensija).

Kur vērsties, lai saņemtu medicīnisko rehabilitāciju

NVD speciāliste E.Štālberga paskaidro: lai pacienti saņemtu valsts apmaksāto rehabilitāciju, sākotnēji ir jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš, izvērtējot pacienta veselības stāvokli un medicīniskās indikācijas, nepieciešamības gadījumā var izrakstīt nosūtījumu pie rehabilitologa vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta. Tālāk šie speciālisti (rehabilitologs vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts) veic pacientu atlasi medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai.

MK noteikumos ir skaidrots, ka, veicot pacientu atlasi medicīniskās rehabilitācijas saņemšanai, rehabilitologs vai fizikālās un rehabilitācijas ārsts novērtē:

  • pacienta veselības stāvokli un ar to saistītos funkcionālos ierobežojumus;
  • medicīniskās rehabilitācijas potenciālu;
  • pacienta un viņu piederīgo motivāciju;
  • veselības stāvokļa stabilitāti rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai.

Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu mērķis ir pacientiem ar noteiktiem funkcionāliem ierobežojumiem nodrošināt šo ierobežojumu mazināšanu vai novēršanu.

"Rehabilitologs vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, ir tiesīgs izsniegt nosūtījumu valsts apmaksātas rehabilitācijas saņemšanai," norāda E.Štālberga. Tieši šie ārsti sastāda individuālo rehabilitācijas plānu - iesaka pacientam atbilstošāko ārstēšanu un nosaka, kādā apjomā pacients var saņemt valsts apmaksātu medicīnisko rehabilitāciju.

Svarīgi ir zināt, ka katram pacientam atkarībā no diagnozes tiek sastādīta individuāla rehabilitācijas programma, kurā ir noteikts, kādi medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi ir jāveic. Šī programma ar pacientu tiek saskaņota – cilvēks tiek informēts par procedūru mērķi, ietekmi, veicamajām manipulācijām un to nozīmi atveseļošanās laikā.

Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzēji

Saņemot fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta vai rehabilitologa nosūtījumu, pacients medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus var saņemt ambulatorā ārstniecības iestādē (tajā skaitā dienas stacionārā), stacionārā ārstniecības iestādē un mājās (insulta pacienti ar noteiktām diagnozēm).

Saskaņā ar MK noteikumiem stacionāros rehabilitācijas pakalpojumus sniedz Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari", Vidzemes slimnīca, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca un Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca. Savukārt ambulatorās rehabilitācijas pakalpojumus sniedz Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari", Latgales novada rehabilitācijas centrs "Rāzna", Rehabilitācijas centrs "Līgatne", Kūrorta rehabilitācijas centrs "Jaunķemeri", Vidzemes slimnīca, Tērvetes rehabilitācijas centrs, Krimuldas rehabilitācijas centrs un Rehabilitācijas centrs "Baltezers".

Medicīniskā rehabilitācija mājās

"Latvijā ir ļoti augsts sirds-asinsvadu saslimšanu skaits. No 2012.gada 1.februāra pacientiem ar insulta diagnozēm ir uzsākta valsts apmaksātas medicīniskās rehabilitācijas sniegšana mājās, lai nodrošinātu šo pacientu atveseļošanās procesa nepārtrauktību," informē E.Štālberga.

Lai insulta pacientiem nodrošinātu atveseļošanās procesa nepārtrauktību, valsts apmaksātu medicīnisko rehabilitāciju mājās var saņemt pacienti ar diagnozi I60 (subarahnoidāls asinsizplūdums), I61 (intracerebrāls asinsizplūdums), I63 (smadzeņu infarkts), I64 (insults, neprecizējot, vai tas ir asinsizplūdums vai infarkts) un I69 (cerebrovaskulāru slimību sekas).

Nosūtījumu medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai izsniedz fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts vai rehabilitologs

NVD speciāliste skaidro: ja insulta pacients atrodas mājās, tad ir jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš, izvērtējot pacienta veselības stāvokli, nepieciešamības gadījumā nosūtīs pie rehabilitologa vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta. Ar šā gada 1.jūliju tiek apmaksātas arī rehabilitologa un fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta mājas vizītes pie insulta pacientiem.

 Ja pacients atrodas ārstniecības iestādes stacionārā, tad ir jāvēršas pie ārstējošā ārsta, kurš izrakstīs nosūtījumu. Nosūtījumu medicīniskās rehabilitācijas saņemšanai var izsniegt, izrakstoties no stacionāra.

Rehabilitologs vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts (kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu) izvērtē pacienta veselības stāvokli un ir tiesīgs izsniegt nosūtījumu rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai mājās, kā arī sastādīt rehabilitācijas plānu. Konkrētos medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus mājās sniedz sertificēts fizioterapeits vai fizioterapeita asistents, ergoterapeits vai audiologopēds.

Izmaksas

E.Štālberga informē, ka, saņemot medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, pacientam būs jāmaksā pacienta iemaksas (izņemot personas, kuras no pacientu iemaksām ir atbrīvotas). Dienas stacionārā tie ir 5 lati par katru dienu, diennakts stacionārā – 9,50 diennaktī (sākot no otrās dienas). Par medicīnisko rehabilitāciju mājās pacienta iemaksa nav jāveic.

Uzziņai

Nacionālā veselības dienesta mājaslapas sadaļas "Veselības aprūpes pakalpojumi" apakšsadaļā "Ambulatorās iestādes un ārsti speciālisti" var iepazīties ar to ārstniecības iestāžu sarakstu, kur var saņemt apmaksātu rehabilitologa, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta un citu speciālistu konsultācijas.

Informāciju par rehabilitācijas pakalpojumiem var saņemt arī, zvanot pa Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās no plkst. 8.30 līdz plkst.17.00).  

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI