SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. martā, 2012
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi

Deklarācijas iesniedzēji 2012.gadā (II)

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nodokļa maksātājs pirms deklarācijas D aizpilda D1, D2, D3 vai D31, vai D5 un D4 pielikumu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Normatīvie akti nosaka gan nodokļu maksātāju pienākumu iesniegt gada deklarāciju, gan arī iespējas brīvprātīgi deklarēt attaisnotos izdevumus. Deklarācijai ir astoņi pielikumi. Šoreiz ieskatam – kuros gadījumos kurš no tiem jāaizpilda, arī tad, ja deklarē tikai attaisnotos izdevumus.

Deklarācijas  veidlapa un tās aizpildīšana

Gada ienākumu deklarāciju aizpilda atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 17.februāra noteikumiem Nr.149 "Noteikumi par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību". Gada ienākumu deklarāciju veidlapas paraugs ir pieejams Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā www.vid.gov.lv.

Gada ienākumu deklarācijas veidlapa   sastāv no deklarācijas D un astoņiem tās pielikumiem:

  • D1 pielikums "Taksācijas gadā Latvijas Republikā gūtie ienākumi";
  • D11pielikums "Taksācijas gadā gūtie ienākumi, kuriem tiek piemērota samazināta nodokļa likme";
  • D2 pielikums "Fizisko personu (rezidentu) ārvalstīs gūtie ienākumi;
  • D21pielikums "Fizisko personu (jūrnieku), kas ir nodarbinātas (darba attiecībās) uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, ārvalstīs gūtie ienākumi";
  • D3 pielikums "Ienākumi no saimnieciskās darbības";
  • D31 pielikums "Ienākumi no saimnieciskās darbības, ja nodokļa maksātāji kārto grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā";
  • D4 pielikums "Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem";
  • D5 pielikums "Saimnieciskās darbības ienākumu deklarācija nodokļa maksātājiem, kas maksā fiksēto ienākuma nodokli".

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs, kuram deklarācija ir jāiesniedz obligāti, deklarācijā norāda tos ienākumus, kuri nav VID datubāzē un par kuriem ir jāaprēķina nodoklis. Deklarācijā nodokļa aprēķinam summas norāda latos un santīmos.

Nodokļa maksātājs pirms deklarācijas D aizpilda D1, D2, D3 vai D31, vai D5 un D4 pielikumu.

D1 pielikumu aizpilda nodokļa maksātājs, kurš taksācijas gadā ir guvis ienākumus (izņemot ienākumus no saimnieciskās darbības un ienākumus, kuriem tiek piemērota samazināta nodokļa likme) Latvijas Republikā. Šo formu aizpilda arī autori, ja nav piemērota attaisnoto izdevumu norma jeb izdevumi fakstiski ir lielāki par piemēroto normu.

Nodokļa maksātājs D1 pielikumu aizpilda, pamatojoties uz darba devēja vai cita ienākumu izmaksātāja izsniegto paziņojumu par fiziskai personai izmaksātajām summām, ienākumu izmaksas dokumentiem, kā arī citiem dokumentiem, kuri apliecina ienākumu saņemšanu.

"Norāda ienākumus, kuri nav VID datubāzē un par kuriem ir jāaprēķina nodoklis."

D11 pielikumu aizpilda nodokļa maksātājs, kurš taksācijas gadā ir guvis ienākumus, kuriem tiek piemērota samazināta nodokļa likme (piemēram, ienākumus no kokmateriālu un augoša meža atsavināšanas, ienākumus no valsts vai Eiropas Savienības atbalsta summām par saimnieciskās darbības ierobežojumiem meža īpašniekiem, kuriem meža apsaimniekošana nav saimnieciskās darbības veids, kā arī ienākumus no kapitāla, kas nav kapitāla pieaugums – dividendēm, procentiem u.c.). Nodokļa maksātājs D11  pielikumā nenorāda ienākumus, no kuriem nodoklis ir ieturēts ienākuma izmaksas vietā.

D2 pielikumu aizpilda fiziskā persona, kura taksācijas gadā guvusi ienākumus ārvalstīs, kuriem piemērojama 25% likme. Fiziskā persona, kura ienākumus guvusi vienā vai vairākās ārvalstīs, par katru citā valstī gūto ienākuma veidu aizpilda atsevišķu D2 pielikuma rindu.

D21 pielikumu aizpilda nodokļa maksātājs, kurš ir bijis nodarbināts (darba attiecībās) uz starptautiskajos pārvadājumos izmantojama kuģa un guvis ienākumus ārvalstīs.

D3 pielikumu aizpilda fiziskā persona, kura veic saimniecisko darbību un kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, pamatojoties uz saimnieciskās darbības uzskaites datiem.

D31 pielikumu aizpilda nodokļa maksātāji, kuri veic saimniecisko darbību un kārto grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā.

D4 pielikumu aizpilda nodokļa maksātāji, kuriem taksācijas gadā ir bijuši izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem un kuri vēlas iekļaut šos izdevumus iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinā. Fiziskā persona šā pielikuma aizpildīšanai izmanto attaisnojuma dokumentus, kuri apliecina izglītības un ārstniecisko izdevumu samaksu (piemēram, kvītis, čeki, maksājuma uzdevumi, kredītiestādes rēķinu izraksti). Par saviem un katra ģimenes locekļa attaisnotajiem izdevumiem aizpilda atsevišķu D4 pielikumu.

D5 pielikumu aizpilda fiksētā ienākuma nodokļa maksātāji.

Nodokļa maksātājs, kurš deklarāciju iesniedz, jo ir guvis likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 9.panta pirmajā daļā minētos ar nodokli neapliekamos ienākumus, kuru kopējā summa pārsniedz četrkāršotu taksācijas gadam noteikto neapliekamo minimu (4 x 45 x 12 = 2160), drīkst aizpildīt tikai deklarācijas D 04.rindu "Neapliekamie ienākumi", ja nodokļa maksātājs taksācijas gadā Latvijā ir guvis tikai tādus ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas vietā.

Nodokļa maksātājs, kurš deklarāciju iesniedz, lai deklarētu taksācijas gada attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem, drīkst aizpildīt tikai deklarācijas D 06.rindu "Izglītības un specialitātes iegūšana, kvalifikācijas paaugstināšana un medicīnas un ārstnieciskie pakalpojumi" un 07.rindu "Ārstnieciskie pakalpojumi, kuri atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem ir ietverami attaisnotajos izdevumos pilnā apmērā", ja nodokļa maksātājs taksācijas gadā Latvijā ir guvis tikai tādus ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas vietā.

Nodokļa maksātājs, kurš deklarāciju iesniedz, lai deklarētu taksācijas gada attaisnotos izdevumus par veiktajiem ziedojumiem un dāvinājumiem vai par izdarītajām iemaksām privātajos pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, kas izdarīti atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu), drīkst aizpildīt attiecīgi tikai deklarācijas D 08.rindu "Ziedojumi un dāvinājumi" vai 09.rindu "Privātajos pensiju fondos izdarītās iemaksas, apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu) un ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas, ja šīs apliecības bijušas nodokļa maksātāja īpašumā vismaz 60 mēnešus", ja nodokļa maksātājs taksācijas gadā Latvijā ir guvis tikai tādus ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas vietā.

Attaisnotie izdevumi

Pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti izdevumi par maksātāja un viņa ģimenes locekļu (gan tādu, kuru rezidences valsts ir Latvijas Republika, gan tādu, kuru rezidences valsts ir cita Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts):

  • kvalifikācijas paaugstināšanu,
  • specialitātes iegūšanu,
  • izglītības iegūšanu,
  • par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu,
  • veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu.

Atskaitāmais apmērs noteikts Ministru kabineta 2001.gada 31.jūlija noteikumos Nr.336 "Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem" par katru fizisku personu un tā ģimenes locekli 150 latu apmērā. Tie ir izdevumi par:

1) augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, izdevumi par specialitātes (profesijas, amata, aroda) iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai, apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas, izdevumi par apmācību darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai, kā arī zināšanu paplašināšanai un izdevumi par profesionālās sagatavotības līmeņa paaugstināšanu, tajā skaitā ietilpst arī profesionālās mūzikas skolas, mākslas skolas, sporta skolas;

2) medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu un veselības apdrošināšanas prēmijas maksājumi saskaņā ar veselības apdrošināšanas līgumu (bez līdzekļu uzkrāšanas).

"Par katru citā valstī gūto ienākuma veidu aizpilda atsevišķu D2 pielikuma rindu."

Ja attaisnotie izdevumi par maksātāja ģimenes locekļiem pārsniedz atlikušo maksātāja apliekamā ienākuma apmēru, attiecīgā ģimenes locekļa attaisnoto izdevumu summu var sadalīt starp maksātāju un citu ģimenes locekli.

Attaisnoto izdevumu pārsnieguma daļu ir tiesības attiecināt uz nākamo piecu taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā.

Izdevumu apmēra ierobežojums neattiecas uz izdevumiem par plānotajām operācijām, kas ir plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, un zobārstniecības pakalpojumiem (ieskaitot zobu protezēšanu). Tas nozīmē, ka attaisnotos izdevumus par šiem pakalpojumiem var likt deklarācijā jebkurā summā. Izdevumus, kuri ir lielāki par maksātāja apliekamo ienākumu, var sadalīt starp maksātāja ģimenes locekļiem.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI