SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
07. decembrī, 2011
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
1
9
1
9

Valsts garantētā veselības aprūpe grūtniecēm

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Maksas pakalpojumu piedāvājums grūtniecēm ir ārkārtīgi plašs, tomēr, pirms izvēlēties saņemt pakalpojumus par maksu, ir vērts iepazīties ar valsts apmaksāto pakalpojumu klāstu, kas tik nozīmīgā dzīves laikā būtiski ļaus ietaupīt ģimenes budžetu.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Ģimenei, kas gaida mazuli, nav jāraizējas, cik līdzekļu nāksies atvēlēt topošās māmiņas veselības aprūpei. Ja ģimene izvēlas iespēju saņemt valsts atbalstu, grūtniecības novērošana un dzemdību palīdzība tiek apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem.

Pacienta iemaksa nav jāmaksā

Veselības aprūpes pakalpojumu apjomu, kas tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem un pacientam ir bezmaksas, kā arī kārtību, kādā tiek sniegti šie veselības aprūpes pakalpojumi, nosaka Ministru kabineta 2006.gada 19.decembra noteikumi Nr.1046 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība".  

Saskaņā ar šiem noteikumiem grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām nav jāmaksā pacienta iemaksa nedz pie ģimenes ārsta, nedz pie speciālista, ja viņām tiek sniegti veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar grūtniecību.

Savukārt par citiem veselības aprūpes pakalpojumiem – tiem, kas neattiecas uz grūtniecību un dzemdībām, - grūtniecei pacienta iemaksa ir jāmaksā. Piemēram, ja viņai iesāpēsies auss, ārsta apmeklējums būs maksas pakalpojums.

Ārstu izvēlas paciente

Lai grūtniece saņemtu valsts apmaksātu aprūpi, topošajai māmiņai jāievēro galvenais nosacījums: grūtniecības novērošanai jāizvēlas ģimenes ārsts, vecmāte vai ginekologs, kas ir līgumattiecībās ar valsti – ārstam jābūt noslēgtam līgumam ar Nacionālo veselības dienestu. Informāciju par to, kurš ārsts ir līgumattiecībās ar valsti, var iegūt, jautājot pašam ārstam vai arī vēršoties Nacionālajā veselības dienestā pa bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darba dienās no pulksten 8.30 līdz 17.00).

Sieviete var doties pie sava ģimenes ārsta. Tomēr ģimenes ārsts rīkosies, izvērtējot grūtnieces veselības stāvokli un ārstniecības iespējas. Nacionālā veselības dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga skaidro: "Ģimenes ārsts var sniegt atteikumu, jo ārstam jāuzņemas atbildība par pacientam sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Ja ārsta kompetence nav pietiekama, ārsts var ieteikt citu ārstu speciālistu.

"Grūtniecības novērošanai jāizvēlas ģimenes ārsts, vecmāte vai ginekologs, kas ir līgumattiecībās ar valsti."

Atbilstoši Pacientu tiesību likumam, ja ārstniecības iespējas ir ierobežotas vai pieļaujama vairāku veidu ārstniecība, pacientam ir tiesības uz ārsta profesionāli veiktu izvēli, kuras pamatā ir uz pierādījumiem balstīti medicīniskie kritēriji."

Tātad – ģimenes ārstam ir tiesības atteikt grūtniecības uzraudzības pakalpojumu, iesakot citu speciālistu. Tomēr ārsta izvēle paliek grūtnieces ziņā: viņa var doties gan pie ģimenes ārsta ieteikta, gan pie cita speciālista – galvenais, lai šis speciālists ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu.

E.Štālberga uzsver: "Ginekologs, kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, nevar atteikt pacientei valsts apmaksātu grūtniecības novērošanu. Pacientei, vēršoties pie ginekologa un ārstam konstatējot grūtniecību, ginekologa sniegtās konsultācijas, kā arī nepieciešamie izmeklējumi saistībā ar grūtniecības novērošanu turpmāk ir bez maksas. Ja grūtniece izvēlas ārstu, kurš nav līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, tad visi grūtniecības novērošanas pakalpojumi – laboratoriskie, diagnostiskie (piemēram, ultrasonogrāfija) – turpmāk tiks saņemti par maksu."

Dažkārt grūtnieces mēdz darīt tā: ir uzskaitē pie sava jau ierastā privātārsta, bet ģimenes ārstam lūdz izrakstīt nosūtījumus uz laboratoriskām analīzēm vai ultrasonogrāfiju, lai par šiem izmeklējumiem nebūtu jāmaksā. Te nu jāsaprot, ka ģimenes ārstam šādos gadījumos privātārsta ieteikums būs tikai konsultatīvs. E.Štālberga skaidro: "Ģimenes ārsts nodrošina savā ģimenes ārsta praksē reģistrēto pacientu ārstēšanu saistībā ar veselības problēmām, kuru risināšanai pacients vēršas pie ģimenes ārsta. Grūtniece var lūgt ģimenes ārstu izrakstīt nosūtījumu uz laboratoriskiem vai diagnostiskiem izmeklējumiem, taču lēmumu par nepieciešamo izmeklējumu veikšanu ir tiesīgs pieņemt ģimenes ārsts, ņemot vērā pacientes veselības stāvokli un medicīniskās indikācijas."

Noteikts izmeklējumu grozs

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.611 "Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība" grūtniecēm no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi, kuri iekļauti noteikumu 1.pielikumā. Šo pielikumu vēlams izlasīt katrai grūtniecei, jo te pa grūtniecības nedēļām norādīts, ko valsts katrā grūtniecības posmā apmaksā topošajai māmiņai: konsultācijas pie ginekologa, laboratoriskos izmeklējumus (piemēram, pilna asins aina, urīna analīzes veikšana) un citus izmeklējumus (piemēram, ķermeņa masas indeksa noteikšana, ultrasonogrāfija, augļa sirdsdarbības izmeklēšana).   

"Nevienai grūtniecei, kas saņem valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību, nav liegts papildus doties arī pie maksas speciālistiem."

Ministru kabineta noteikumos "Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība" nosaukto veselības aprūpes pakalpojumu grozs nav jāuztver kā maksimums, ko var saņemt topošā māmiņa. E.Štālberga skaidro: "Papildus diagnostisko izmeklējumu (piemēram, ultrasonogrāfijas) nepieciešamību, izvērtējot pacientes veselības stāvokli un medicīniskās indikācijas, nosaka ārstējošais ārsts. Tas nozīmē: ja rodas nepieciešamība veikt papildus ultrasonogrāfijas izmeklējumu, ārsts, kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, ir tiesīgs izsniegt pacientei nosūtījumu konkrētā izmeklējuma veikšanai par valsts budžeta līdzekļiem."

Tai pašā laikā nevienai grūtniecei, kas saņem valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību, nav liegts papildus doties arī pie maksas speciālistiem. Vien jāielāgo: ja paciente vēršas pie ginekologa, kurš nav līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, par saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem būs jāmaksā atbilstoši ārstniecības iestādes vai ārsta prakses maksas pakalpojumu cenrādim.

Arī dzemdības ir bez maksas

Gadījumā ja topošā māmiņa ierodas atbilstoša profila ārstniecības iestādē, kam ar Nacionālo veselības dienestu ir noslēgts līgums, nav neviena acīmredzama iemesla, lai viņu no turienes izraidītu un mudinātu doties uz kādu citu slimnīcu.

E.Štālberga stāsta: "No valsts pamatbudžeta un pakalpojumu saņēmēju līdzekļiem apmaksāto ārstniecības pakalpojumu apjomu ir tiesīgas saņemt Ārstniecības likumā minētās personas: Latvijas pilsoņi; Latvijas nepilsoņi; Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņi, kuri uzturas Latvijā sakarā ar nodarbinātību vai kā pašnodarbinātas personas, kā arī viņu ģimenes locekļi; ārzemnieki, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā; bēgļi un personas, kurām piešķirts alternatīvais statuss; aizturētās, apcietinātās un ar brīvības atņemšanu notiesātās personas. Savukārt Latvijas pilsoņu un Latvijas nepilsoņu laulātajām, kurām Latvijā ir termiņuzturēšanās atļauja, ir tiesības saņemt valsts apmaksāto grūtnieču aprūpi un dzemdību palīdzību. Ārstniecības iestādēm, kuras ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu un nodrošina dzemdību palīdzību, nav pamata atteikt grūtniecei dzemdību palīdzību."

"Valsts pilnībā apmaksā arī ģimenes dzemdības."

Valsts pilnībā apmaksā arī ģimenes dzemdības. Ja tajās piedalīsies tētis, par piedalīšanos dzemdībās no viņa nedrīkst prasīt naudu, piemēram, tādēļ, ka viņš nav apmeklējis slimnīcas rīkotos pirmsdzemdību kursus (kuri neietilpst noteikumos par dzemdību palīdzību grūtniecības un pēcdzemdību periodā). "Iestādes piedāvātie grūtnieces, viņas vīra vai citas personas psiholoģiskās sagatavošanas kursi pirms dzemdībām netiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem, un tie pacientam nav obligāti. Tas nozīmē, ka šo kursu neapmeklēšana nevar kļūt par iemeslu atteikumam saņemt valsts apmaksātas ģimenes dzemdības," skaidro E.Štālberga.

Grūtniecei nav jāpērk arī sterilais dzemdību komplekts, lai gan vairāku slimnīcu mājaslapās atrodami ieteikumi tos ņemt līdzi. Lai saņemtu valsts apmaksātu dzemdību palīdzību, grūtniecei nav nepieciešams iegādāties vienreizējās lietošanas dzemdību komplektu. Šo komplektu ir ieteicams ņemt līdzi (tāpat kā halātu, čības un citas sievietes komfortam nepieciešamas lietas), taču tā nevar būt obligāta prasība no ārstniecības iestādes puses, lai sniegtu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu.

E.Štālberga uzsver: "Ārstniecības iestādes dzemdību nodaļa nodrošina grūtnieci ar sterilizētiem autiņiem un paladziņiem. Gadījumā ja grūtniece vēlas izmantot jaunus autiņus un paladziņus, viņai ir iespēja tos iegādāties individuāli. Tas nozīmē, ka šāda dzemdību komplekta iegāde ir pacientes brīva izvēle."

Protams, katrai ārstniecības iestādei ir iespēja piedāvāt pacientiem arī maksas pakalpojumus, kuru izmaksas ir norādītas ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādī. Ja grūtniece tos izvēlas, tad jāmaksā papildus. Maksas pakalpojumu piedāvājums ir ārkārtīgi plašs, tomēr, pirms izvēlēties saņemt pakalpojumus par maksu, ir vērts iepazīties ar valsts apmaksāto pakalpojumu klāstu, kas tik nozīmīgā dzīves laikā būtiski ļaus ietaupīt ģimenes budžetu.
Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI