SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. aprīlī, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
2
2

Kas notiek, ja gada ienākumu deklarācija obligātajā termiņā nav iesniegta

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja Latvijas nodokļu maksātājs (rezidents) ir guvis ienākumus ārvalstīs, ir jāaizpilda gada ienākumu deklarācija D un D2 pielikums.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Vairākām iedzīvotāju grupām gada ienākumu deklarācija obligāti bija jāiesniedz līdz 1. aprīlim. Par to gada sākumā atgādināja VID, cilvēki paši vairāk vai mazāk ir uzzinājuši, ka uz viņiem varētu attiekties šī prasība. Tradicionāli likuma prasību nodokļu maksātāji ir steiguši izpildīt marta pēdējās dienās. Taču, kas notiks ar tiem, kas deklarāciju noteiktajā termiņā nav iesnieguši, ja viņi pieder pie kādas no grupām, kam tas jāizdara obligāti, tostarp arī ārzemēs strādājošie? Vai draud sods, un varbūt tomēr vajag iesniegt pēc tam, kad termiņš nokavēts, – LV.LV jautāja Valsts ieņēmumu dienestam.

VID vispirms brīdinās

Latvijas rezidents (Latvijas nodokļu maksātājs) maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) Latvijā par taksācijas gada laikā Latvijā un ārvalstīs gūtajiem ienākumiem. Nodokļa maksātājs nodokli maksā atbilstoši gada ienākumu deklarācijai rezumējošā kārtībā. Deklarācija ar tai pievienotajiem dokumentiem, kas apliecina ārvalstīs samaksāto nodokli, iesniedzama Valsts ieņēmumu dienestā ne vēlāk kā taksācijas gadam sekojošā gada 1. aprīlī. Ņemot vērā minēto, ja Latvijas nodokļu maksātājs 2010. gadā ir guvis ienākumus ārvalstī, tad viņam ir pienākums iesniegt 2010. gada deklarāciju arī pēc likumā noteiktā termiņa.

Ja nodokļu maksātājs, kuram obligāti bija jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, to nebūs izdarījis līdz 1. aprīlim, tad VID lūgs to izdarīt, nosūtot brīdinājumu par nodokļu saistību izpildi un termiņu, līdz kuram datumam iesniegt gada ienākumu deklarāciju.

Rezidenta un nerezidenta raksturojums likumā "Par nodokļiem un nodevām"

Ja nodokļu administrāciju nerespektē, paredzēts sods

Ja nodokļu maksātājs arī pēc VID pieprasījuma neiesniegs gada ienākumu deklarāciju, tad tiks piemērota Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktā atbildība, uz sekām norāda VID.

Par nodokļu deklarāciju iesniegšanu, pārkāpjot nodokļu normatīvajos aktos noteiktos iesniegšanas termiņus, nodokļu maksātāju var saukt pie administratīvās atbildības saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 159.8 pantu, t.i., var uzlikt naudas sodu fiziskajām personām:

  •    ja termiņš nokavēts līdz 15 kalendāra dienām, sods līdz 50 latiem;
  •    no 16 līdz 30 kalendāra dienām – no 51 lata līdz 200 latiem;
  •    vairāk par 30 kalendāra dienām – no 201 lata līdz 500 latiem.

VID arī paskaidro, ka, piemērojot nodokļu maksātājam Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto naudas sodu, katrs gadījums tiek vērtēts individuāli, ņemot vērā arī Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 21. pantu, kas paredz iespēju nepiemērot administratīvo sodu, ja pārkāpums ir bijis maznozīmīgs – iespēju robežās piemērojot tikai brīdinājumu.

Atgādinājumam: rezidentiem un nerezidentiem

LV.LV ir saņēmis jautājumu no cilvēka, kurš jau gadu atrodas Lielbritānijā, kur ir darbs un tiekot maksāti visi nodokļi. "Par kādu nodokļu likmes starpības izmaksu runā VID? Kas notiks, ja man piešķirs nerezidenta statusu?" jautā lasītājs.

Kā skaidro VID, Lielbritānijā strādājošam Latvijas rezidentam ir pienākums Latvijā maksāt nodokli par Lielbritānijā gūto ienākumu un iesniegt VID gada ienākumu deklarāciju. Piemēram, ja Latvijas rezidents saņēma Lielbritānijā ienākumu no algotā darba 2010. gadā, tad deklarācija VID ir jāiesniedz līdz 2010. gada 1. aprīlim. Iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju, tai ir jāpievieno ārvalsts nodokļu administrācijas izsniegtā izziņa par ārvalstī gūto ienākumu un samaksāto nodokli.

"Var uzlikt naudas sodu."

Lai neveidotos situācija, ka no viena un tā paša ienākuma nodoklis tiek ieturēts divas reizes (t.i., nodoklis no viena un tā paša ienākuma tiek maksāts Lielbritānijā un Latvijā), likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir ietverta īpaša norma, saskaņā ar kuru, aprēķinot Latvijā maksājamo nodokli no ārvalstī gūtā ienākuma, tiek ņemta vērā ārvalstī samaksātā nodokļa summa.

Latvijā maksājamo nodokli samazina par summu, kas ir vienāda ar ārvalstīs, piemēram, Lielbritānijā, samaksāto nodokli, ja šī nodokļa samaksa ārvalstīs ir apliecināta ar ārvalstu nodokļu administrācijas apstiprinātiem dokumentiem, kuros uzrādīts apliekamais ienākums un ārvalstīs samaksātais nodoklis.

Ja Latvijā aprēķinātais nodoklis ir lielāks par ārvalstīs samaksāto nodokli, piemēram, ja tiek piemērotas atšķirīgas nodokļa likmes, attaisnotie izdevumi, atvieglojumi vai neapliekamais minimums, tad, iesniedzot deklarāciju, nodokļu maksātājam ir jāsamaksā aprēķinātā nodokļu starpība.

Iekšzemes nodokļu maksātāji – rezidenti – maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli no ienākumiem, kas gūti Latvijā un ārvalstīs, t.i., no visā pasaulē gūtajiem ienākumiem. Savukārt fiziskās personas – ārvalstu nodokļu maksātāji (nerezidenti) – iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā no Latvijā gūtajiem ienākumiem. Ņemot vērā minēto, nerezidentiem nav pienākums deklarēt Latvijā visā pasaulē gūtos ienākumus.

"Jāpievieno ārvalsts nodokļu administrācijas izziņa par ienākumu un samaksāto nodokli."

Nerezidentam gada ienākumu deklarācija VID nav jāiesniedz, izņemot gadījumu, kad nerezidents:

  • saņem ienākumu no Latvijas Republikā esoša nekustamā īpašuma izmantošanas un personiskās palīgsaimniecības, piemājas saimniecības, kā arī zemnieku un zvejnieku saimniecības ienākumu no lauksaimnieciskās ražošanas, kā arī ienākumu no algota darba tāda darba devēja labā, kurš nav Latvijas rezidents vai kuram nav pastāvīgās pārstāvniecības Latvijā, vai arī saņem ienākumu no komercsabiedrības, kas nav Latvijas Republikas rezidents;
  • saņem ienākumu no Latvijas Republikā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas un citu kapitāla aktīvu atsavināšanas ienākumu, izņemot ienākumu no finanšu instrumentu atsavināšanas, kuru apgrozību regulē Finanšu instrumentu tirgus likums;
  • saņem no fiziskajām personām, kas nav reģistrētas VID kā saimnieciskās darbības veicējas, ienākumu, kas ir nekustamā īpašuma vērtības pieaugums vai tā daļa, kura iegūta, beidzoties nomas līgumam, un kuru nodrošināja iznomātajā īpašumā nomnieka veiktie kapitālie ieguldījumi, ja minēto pieaugumu vai tā daļu maksātājs nav kompensējis nomniekam;
  • saņem ienākumus no fiziskās personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas, kā arī atbalsta summas par saimnieciskās darbības ierobežojumiem meža īpašniekiem, kuriem meža apsaimniekošana nav saimnieciskās darbības veids, par kuriem nodoklis nav ieturēts izmaksas vietā;
  • būdams citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents, taksācijas gadā Latvijā guvis vairāk nekā 75 procentus no saviem kopējiem ienākumiem un vēlas piemērot taksācijas gada neapliekamo minimumu, nodokļa atvieglojumus un attaisnotos izdevumus.

Gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas un aizpildīšanas nosacījumi, kā arī veidlapas atrodamas Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā www.vid.gov.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI