E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9206
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļi bērnam Lielbritānijā no tēva Latvijā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2016
Saulite

Sveiki! Es dzīvoju Anglijā ar 2 maniem bērniem 3 gadus bez vīra, mēs nedzīvojam kopā. Tēvs nebrauc pie bērniem jau 3 gadus. Un mēs uz Latviju arī nebraucam. Nolēmu prasīt bērnu tēvam alimentus. Kā iespējams nokārtot dokumentus, ja esmu uz vietas UK? Pie notāra? Un arī vēlos taisīt šķiršanos no vīra.

A
atbild:
17. martā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja Jūsu rīcībā nav tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu un bērna tēvs labprātīgi uzturlīdzekļus nemaksā, tie jāpiedzen tiesas ceļā. Prasības pieteikumu varat iesniegt tiesā pēc savas vai atbildētāja (bērnu tēva) dzīvesvietas. Jūsu ziņā ir izvēlēties, kurā valstī uzsākt tiesvedību, – Apvienotajā Karalistē vai Latvijā. Kad tiesas spriedums pieņemts, ir jāpanāk šī nolēmuma izpilde valstī, kurā dzīvo bērna tēvs, tātad Latvijā.  

Šim nolūkam  Eiropas Savienības dalībvalstīs ir spēkā speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK) Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Minētā regula atvieglo jau esoša tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā ES dalībvalstī, ja prasītājs un atbildētājs dzīvo dažādās ES valstīs. 

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu  uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp ES dalībvalstīm. Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Par atbildīgajām iestādēm citās ES dalībvalstīs iespējams uzzināt Eiropas e-tiesiskuma portāla sadaļā “Tiesvedība” > “Uztura prasības”. Sadaļas labajā pusē jāizvēlas interesējošās dalībvalsts karodziņš, šajā gadījumā – Lielbritānijas. 

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā  „Viens no vecākiem dzīvo citā ES valstī, uzturlīdzekļus nemaksā. Ko darīt?”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas