E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7787
Lasīšanai: 4 minūtes

Pārrēķini par prombūtni nav paredzēti

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2015
Māra

Labdien! Kādi konkrēti juridiski akti (likumi, noteikumi) nosaka, ka personai apsaimniekotājam jāiesniedz prombūtni apliecinošs dokuments, ja kādu laiku neatrodos savā dzīvoklī? Par kādiem pakalpojumiem man ir tiesības prasīt pārrēķinu? Paldies par atbildi.

A
atbild:
31. augustā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja dzīvojamo māju savā valdījumā nav pārņēmuši dzīvokļu īpašnieki un tā ir pašvaldības pārvaldībā,  maksāšanas kārtību par pakalpojumiem nosaka divi normatīvie akti - Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr.1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” un MK noteikumi Nr.2014 „Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu”.

MK noteikumu Nr.1013 sākotnējā redakcijā bija divi punkti, kas attiecināmi uz dzīvokļa īpašnieka prombūtni: „11. Ja dzīvoklī uz tiesiska pamata dzīvojoša persona (turpmāk – dzīvoklī dzīvojoša persona) atrodas pagaidu prombūtnē vismaz septiņas dienas pēc kārtas, par viņu šai laikā netiek iekasēta maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, asenizāciju, kanalizāciju un ūdens patēriņu, ja tas dzīvoklī netiek uzskaitīts ar skaitītājiem.

12. Dzīvokļa īpašnieks iepriekš paziņo pārvaldniekam par dzīvoklī dzīvojošas personas prombūtni, ja tā ilgst vismaz septiņas dienas pēc kārtas, bet pēc attiecīgās personas atgriešanās informē par to pārvaldnieku. Informācija par dzīvoklī dzīvojošas personas pagaidu prombūtni nav izpau­žama trešajām personām.”

Taču ar 2013.gada 17.septembra grozījumiem  (MK noteikumi Nr. 817) šie punkti svītroti.

Minētais normatīvais akts gan nosaka:

„28. Ja prombūtnes dēļ dzīvokli neizmanto neviena persona un dzīvokļa īpašnieks nevar iesniegt informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu, nevar veikt ūdens patēriņa skaitītāja verificēšanu vai nodrošināt pārvaldniekam iespēju veikt attiecīgajā dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, dzīvokļa īpašnieks par to iepriekš informē pārvaldnieku./../

29. Ja dzīvokļa īpašnieks nav iesniedzis informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vai šo noteikumu 28.punktā minētajā kārtībā nav informējis par prombūtni, pārvaldnieks aprēķina ūdens patēriņu atsevišķajam īpašumam, ņemot vērā konkrētā atsevišķā īpašuma vidējo ūdens patēriņu par pēdējiem trim mēnešiem, bet ne ilgāk kā trīs mēnešus pēc kārtas./../”

MK noteikumos Nr.2014 par pārrēķinu iespēju saistībā ar īpašnieka prombūtni nekas nav teikts.

Ja māju savā pārvaldījumā nav pārņēmuši dzīvokļu īpašnieki, kas sapulcē nobalsojuši par atšķirīgu maksāšanas kārtību saistībā ar prombūtni, tad faktiski šā iemesla dēļ pārrēķini nav paredzēti, jo maksājumus nosaka pēc skaitītāju rādījumiem un dzīvoklī deklarēto personu skaita.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas