E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4924
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
18
18

Par aukles sertifikāta iegūšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2014
Evija Ozola

Labdien! Vēlos iegūt aukles sertifikātu. Kas man jādara vispirms, kur jāiesniedz kādi dokumenti?

A
atbild:
12. augustā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Profesionālās kvalifikācijas un drošības prasības personām, kas vēlas reģistrēties par bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju jeb aukli, kā arī reģistrācijas kārtība noteikta 2013.gada 16.jūlija Ministru kabineta noteikumos Nr.404 „Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība”.

Lai varētu reģistrēties Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā, personai jāatbilst MK noteikumu 9.punktā noteiktajiem kritērijiem: 

  • Persona nav izdarījusi  Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.pantā minētos pārkāpumus vai noziedzīgus nodarījumus;
  • Ar tiesas lēmumu personai nav pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības vai ar bāriņtiesas lēmumu persona nav atcelta no aizbildņa pienākumu pildīšanas to nekārtīgas pildīšanas dēļ, vai tai nav atņemts audžuģimenes vai viesģimenes statuss, ja tā nav pildījusi attiecīgos pienākumus atbilstoši bērna interesēm;
  • Personai ir apliecība par prasmēm sniegt pirmo palīdzību, ja vien persona zināšanas pirmās palīdzības sniegšanā nav apguvusi pieaugušo formālās izglītības programmas vai profesionālās pilnveides izglītības programmas ietvaros;
  • Persona ir apguvusi profesionālās pilnveides izglītības programmu bērnu aprūpes jomā (ne mazāk kā 40 stundas klātienē ietverot, piemēram, mācības par bērna attīstības vecumposmiem, rīcību situācijās, kas apdraud bērna drošību, mediāciju), ja tiek sniegts pilna laika pakalpojums un pakalpojuma sniegšanā iesaistītajai personai nav vidējās profesionālās pedagoģiskās vai augstākās pedagoģiskās izglītības vai nav iegūta aukles profesionālā kvalifikācija.   

Ja speciāla izglītības pedagoģijā nav iegūta, pietiek, ja ir izieti speciāli kursi auklēm, taču svarīgi, lai tie būtu akreditēti  Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD). IKVD mājaslapas sadaļā „Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrācija” ir pieejams izglītības iestāžu, kas piedāvā profesionālās pilnveides izglītības programmu bērnu aprūpes jomā (ne mazāk kā 40 stundu apjomā) visā Latvijā, saraksts. Pašlaik šādus kursus piedāvā 29 izglītības iestādes. 

Nedrīkst aizmirst, ka auklītei ir jāveic obligātās veselības pārbaudes, lai būtu derīga medicīniskā jeb t.s. sanitārā grāmatiņa. To iespējams nokārtot, dodoties pie ģimenes ārsta. 

Tāpat, ja persona vēlas sniegt bērna uzraudzības pakalpojumus, tai jāreģistrējas Valsts ieņēmuma dienestā (VID) kā  individuālajam komersantam vai kā saimnieciskās darbības veicējam. Lai izlemtu, kāds saimnieciskās darbības veids ir piemērotākais, noderīga informācija apkopota LV portāla publikācijā „Nodokļu maksāšanas režīmi no bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja ienākuma”.

Ja persona, kas vēlas strādāt par aukli, atbilst visām prasībām, tā var doties uz IKVD un reģistrēties Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā. Lai reģistrētos, jāiesniedz šādi dokumenti:

  • aizpildīts iesniegums (paraugs pieejams IKVD mājaslapā);
  • apliecības par prasmēm sniegt pirmo palīdzību kopija (uzrādot oriģinālu);
  • dokumenta, kas apliecina, ka persona ir apguvusi profesionālās pilnveides izglītības programmu bērnu aprūpes jomā, kopija (uzrādot oriģinālu).

Dokumentus var iesniegt IKVD klātienē vai nosūtot pa pastu (Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris 14, Rīga, LV-1050), kā arī elektroniski ikvd@ikvd.gov.lv (elektroniskā veidā iesniegtie iesniegumi tiek pieņemti izskatīšanai tikai tad, ja tie ir parakstīti ar drošu elektronisko parakstu un tiem pievienots laika zīmogs).

Reģistrācija ir bezmaksas. Lēmumu par pakalpojuma sniedzēja reģistrāciju IKVD pieņem mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas. Triju darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas IKVD to publicē mājaslapā. Pēc pakalpojuma sniedzēja vēlmes IKVD bez maksas izsniedz reģistrācijas apliecību.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas