E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13939
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Ja īpašumā veic saimniecisko darbību, nodoklis ir 1,5%

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2018
Ilva

Labdien, vēlos noskaidrot, vai personai, kas vēlas reģistrēties kā pašnodarbināta persona un savu darbību veikt daļā no sev piederošā dzīvokļa, ir jāziņo pašvaldībai par savu darbību un platības lielumu, kas tiks atvēlēts pašnodarbinātā darbībai? Un attiecīgi vai par šo platības daļu būs jāmaksā augstāks nekustamā īpašuma nodoklis? Jautājumu uzdodu, jo Likumā par nekustamā īpašuma nodokli noteikts, ka saimnieciskās darbības veicējiem jāziņo par platību pašvaldībai un jāmaksā augstāks NĪ nodoklis. Vēlos saprast, vai tas attiecas arī uz pašnodarbinātām personām.

A
atbild:
12. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, saskaņā ar likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikto nodokļu maksātāja pienākums ir viena mēneša laikā paziņot pašvaldībai par saimnieciskās darbības uzsākšanu konkrētajā nekustamajā īpašumā.

Dzīvošanai paredzētam mājoklim nodokļa likme ir 0,2–0,6% no kadastrālās vērtības; ja tiek veikta saimnieciskā darbība – 1,5%.

Šā likuma izpratnē saimnieciskā darbība ir preču ražošana, darbu izpilde, tirdzniecība, pakalpojumu sniegšana un cita veida darbība par atlīdzību.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 495 “Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” ir noteikts, ka ar nodokli ir apliekama nekustamā īpašuma daļa proporcionāli nekustamā īpašuma platībai, kas tiek izmantota saimnieciskajā darbībā vai ir iznomāta.

Kas attiecas uz saimniecisko darbību, tad ir svarīgi, ka tāda faktiski tiek veikta konkrētajā vietā. Jo konkrētajā nekustamajā īpašumā var konstatēt, ka tajā atrodas nevis tikai dzīvošanai paredzētas lietas, piemēram, mēbeles, bet pamatlīdzekļi saimnieciskās darbības veikšanai, piemēram, šujmašīnas, frizētavas aprīkojums. 

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts: Ja maksātājam piederošie pamatlīdzekļi saimnieciskajā darbībā tiek izmantoti daļēji, to vērtības nolietojumu šī nodokļa aprēķināšanas vajadzībām aprēķina proporcionāli attiecīgā pamatlīdzekļa izmantošanai saimnieciskajā darbībā. Šādi aprēķināto nolietojumu maksātājs iekļauj saimnieciskās darbības izdevumos tikai tad, ja proporciju var objektīvi noteikt un tā tiek dokumentāri pamatota. Ja minēto proporciju nevar objektīvi noteikt un tā netiek dokumentāri pamatota, maksātājs saimnieciskās darbības izdevumos iekļauj 50 procentus no aprēķinātā pamatlīdzekļa nolietojuma.

Savā pašvaldībā jānoskaidro, kā praktiski īstenojama saimnieciskā darbība un attiecīgi nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana.

Ja sākat saimniecisko darbību, ieteicams apmeklēt Valsts ieņēmumu dienesta bezmaksas seminārus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas