E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13749
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par NĪN atvieglojuma piemērošanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2018
Sergejs

Labdien! Manā īpašumā ir zemes gabals Rīgā (vienīgais īpašums). Dzīvojam ēkā, kura izbūvēta blakus zemes gabalā (bet pieder radiniecei ½ domājamās daļas). Faktiski manā zemes gabalā ēku nav. 2017. gadā deklarēju savā īpašumā sevi un savu nepilngadīgo dēlu. Vai Rīgas pašvaldībai būtu jāpiemēro atvieglojums 50% apmērā, kā tas ir paredzēts RD saistošo noteikumu Nr. 198 4.8.3. punktā? Ja būtu deklarēts ar savu dēlu man nepiederošajā īpašumā (ēkā, kur dzīvojam, tajā domājamām daļām ir noteikta lietošanas kārtība), vai atvieglojums pienāktos šim īpašumam?

A
atbild:
23. februārī, 2018
Rīgas dome
Ilmārs Ziedonis, Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks

Rīgas domes 2012. gada 18.decembra saistošajos noteikumos “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā” ir minētas nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijas, kurām piešķirami atvieglojumi, un viena no tām ir arī ģimenes ar bērniem (4.8. punkts):

4.8. personai, kurai pašai (vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam taksācijas gada 1. janvārī ir bērns (bērni) vecumā līdz 19 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni līdz pilngadības sasniegšanai) vai bērns (bērni) pēc pilngadības sasniegšanas, kamēr viņi turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu dienas nodaļā (pilna laika klātienes studijas), bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai:

4.8.1. trīs vai vairāk bērni – 90%;

4.8.2. divi bērni – 70%;

4.8.3. viens bērns – 50%.

Par kādiem objektiem tiek piešķirts atvieglojums, ir noteikts saistošo noteikumu 5. punktā:

5. Personām, kuras minētas šo saistošo noteikumu 4.3.–4.9.1 un 4.23. apakšpunktā, piešķir atvieglojumus par šādiem nekustamā īpašuma objektiem:

5.1. par dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi;

5.2. par telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), un tām piekritīgo zemi.

Atvieglojuma mērķis ir atbalstīt ģimenes un samazināt nekustamā īpašuma nodokli tieši mājoklim, kas pieder ģimenei (vecākiem un/vai bērnam) un kurā tā dzīvo. Tādēļ atvieglojums tiek piešķirts par īpašumā esošu:

  • dzīvojamo māju;
  • tai piekritīgu zemi.

No jautājumā izklāstītā noprotu, ka īpašumā ir tikai zeme, tādēļ persona neatbilst saistošo noteikumu nosacījumiem atvieglojuma saņemšanai pēc 4.8.3. punkta.

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus var saņemt nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs. Par nepiederošu īpašumu cita persona atvieglojumu saņemt nevar.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas