E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13550
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai ierēdnis var gūt ienākumus no kokmateriālu pārdošanas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2018
Juris

Esmu ierēdne valsts iestādē. Man īpašumā ir mežs un jaunaudze. Es plānoju gūt ienākumus no kokmateriālu pārdošanas no sava īpašuma un pieteikties projektam, kura ietvaros saņemšu LAD atbalstu jaunaudžu kopšanai. Vai šajā gadījumā ir nepieciešamas kādas atļaujas amatu savienošanai vai ienākumu gūšanai saistībā ar likumu “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”?

A
atbild:
18. janvārī, 2018
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs
Laura Dūša, galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos

Vispārējie valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi ir noteikti likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (turpmāk – likums) 6. pantā. Saskaņā ar likuma 6. panta pirmo daļu valsts amatpersonai ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu ar citu amatu, uzņēmuma līguma vai pilnvarojuma izpildi, vai saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā, vai reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, ja šajā likumā vai citā normatīvajā aktā nav paredzēti valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi.

Saskaņā  ar šī likuma 7. panta sesto daļu vispārējā un specializētā valsts civildienesta ierēdnis var savienot valsts amatpersonas amatu tikai ar saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā vai reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, ja šī savienošana nerada interešu konfliktu un ir saņemta attiecīgās publiskas personas iestādes vadītāja vai viņa pilnvarotas personas rakstveida atļauja. Valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumu izpildes kārtība, ja amata savienošanai nepieciešama atļauja, noteikta likuma 8.1 pantā.

Likuma 7. panta desmitā daļa noteic, ka valsts amatpersonai, kurai šā panta otrajā, trešajā, ceturtajā, piektajā, 5.1, sestajā, septītajā vai astotajā daļā noteikti speciālie amatu savienošanas ierobežojumi, ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu ar saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā vai reģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, ja šīs darbības ietvaros tiek gūti ienākumi tikai no lauksaimnieciskās ražošanas, mežizstrādes, zvejniecības, lauku tūrisma vai prakses ārsta profesionālās darbības.

Ievērojot minēto, ja Jūs ienākumus gūsiet tikai no mežizstrādes, tad saskaņā ar likuma 7. panta sestajā daļā noteikto amatu savienošanai nav nepieciešams saņemt rakstveida atļauju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas