E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13134
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Bērns var ceļot patstāvīgi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2017
iveta

Labdien! Mans bērns (17 gadi) grib braukt uz ārzemēm. Gribētu vaicāt, vai pilnvaru viņai vajag vai ne, viņa ir Latvijas pilsone.

A
atbild:
07. novembrī, 2017
Linda Balode
LV portāls

Bērns, kuram ir 17 gadi un kurš ir Latvijas pilsonis, var šķērsot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu robežas patstāvīgi, līdzi ņemot vienīgi derīgu ceļošanas dokumentu, proti, viņam nav vajadzīga ne notariāli apliecināta vecāka pilnvara, ne vecāka piekrišana.

Arī ārējo valsts robežu (lidojumi un braucieni uz valstīm, kas nav ES dalībvalstis) bērns var šķērsot patstāvīgi, taču tad papildus būs nepieciešama vismaz viena vecāka vai aizbildņa notariāli apliecināta piekrišana.

Taču jāvērš uzmanība, ka pirms plānotā ceļojuma ir jāpārliecinās, vai kompānija, kas sniedz pasažieru pārvadājumus un kuras pakalpojumus izmantosiet, nav noteikusi kādas papildu prasības, piemēram, citu dokumentu uzrādīšanu, saistībā ar bērna ceļošanu.

Vēl var izrādīties, ka pilnvara vai piekrišana tomēr ir nepieciešama, arī nešķērsojot ES dalībvalsti, piemēram, gadījumos, ja robežsargiem rodas kādas aizdomas par ceļojošo bērnu vai ja sabiedriskās kārtības vai valsts drošības apsvērumu dēļ ierobežotos laika periodos ir atjaunotas robežpārbaudes uz iekšējām robežām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas