E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12634
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā jāaprēķina darbinieka pamatalga?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2017
Ilze

Labdien! Jautājums sekojošs: pieņemsim, ka darbiniekam, kurš strādā summētu darba laiku un 75% slodzi, mēneša pamatalga ir 1200 €. Grafikā plānotais darba laiks ir pirmdiena–trešdiena brīvdienas, ceturtdiena–piektdiena darba dienas, piektdiena–sestdiena brīvdienas un svētdien darba diena. Darbiniekam ir slimības lapa B no pirmdienas līdz svētdienai. Kā jāaprēķina darbinieka pamatalga?

A
atbild:
23. augustā, 2017
Valsts darba inspekcija
Mārīte Noriņa, Darba tiesību nodaļas vadītāja

Situācijas apraksts ir nekonkrēts un balstīts uz pieņēmumu. Jebkurā gadījumā darbiniekam ir jāapmaksā grafikā paredzētās darba dienas atbilstoši Darba likuma 75.3 pantam: Stundas algas likmi aprēķina, dalot darbiniekam noteikto mēneša darba algu ar darba stundu skaitu attiecīgajā kalendāra mēnesī. Ja darbiniekam noteikts summētais darba laiks, stundas algas likmi aprēķina, dalot darbiniekam noteikto mēneša darba algu ar attiecīgā kalendāra gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī.

Darba nespējas periodu apmaksā saskaņā ar  likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 36. panta pirmo daļu – darba devēja pienākums ir darbiniekam, kuram ir iestājusies pārejoša darba nespēja un izsniegta darbnespējas lapa A, izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā – par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāk par 10 kalendāra dienām. Savukārt dienas vidējo izpeļņu aprēķina saskaņā ar Darba likuma 75. pantu 4. daļu. Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas