E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12611
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Kas notiek ar darbiniekiem, ja uzņēmumu reorganizē?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2017
vija

Labdien! Ja notiek uzņēmuma reorganizācija (uzņēmums tiek pārdots citam īpašniekam, kuram strādājošie speciālisti nav vajadzīgi, jo jaunajam īpašniekam ir savi plāni). Kas notiek ar darbiniekiem – manā gadījumā ar speciālistiem (pensionāriem)? 1. Vai viņiem pienākas pabalsts? 2. Vai viņiem ir jāraksta iesniegums par atlaišanu no darba? 3. Kā pareizāk rīkoties šādā situācijā pensionāram? Paldies!

A
atbild:
20. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauris Klagišs, zvērināts advokāts

Konkrētajā situācijā ir jāpiemēro darbinieku skaita samazināšanas procedūra – darbinieku skaita samazināšana ir darba līguma uzteikums tādu iemeslu dēļ, kas nav saistīti ar darbinieka uzvedību vai viņa spējām, bet ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā.

Tomēr būtiski konstatēt nepieciešamību likvidēt konkrēto amatu, nevis atlaist konkrētu darbinieku. Ja tiesa konstatēs, ka darba vieta nav likvidēta, tad tiesa var atzīt, ka nav iestājušies apstākļi, lai piemērotu tiesību normu par darbinieku skaita samazināšanu.

Darba likuma 102. pants nosaka darba devēja pienākumu, uzsakot darba līgumu, paziņot darbiniekam par tiem apstākļiem, kas ir darba līguma uzteikuma pamatā. Ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts garāks uzteikuma termiņš, darba devējam darbinieku skaita samazināšanas gadījumā uzteikums jāizsniedz vismaz 1 mēnesi pirms darba tiesisko attiecību pārtraukšanas.

Būtiski, ka darbinieku skaita samazināšanas gadījumā, ja uzņēmumā ir vairāki darbinieki, jāpiemēro Darba likuma 108. pants un jāsalīdzina darbinieku darba rezultāti un kvalifikācija. Darbinieku skaita samazināšanas gadījumā priekšrocības turpināt darba attiecības ir tiem darbiniekiem, kuriem ir labāki darba rezultāti un augstāka kvalifikācija. Ja darba rezultāti un kvalifikācija būtiski neatšķiras, priekšrocības palikt darbā ir tiem darbiniekiem:

  1. kuri pie attiecīgā darba devēja nostrādājuši ilgāku laiku;
  2. kuri pie attiecīgā darba devēja cietuši nelaimes gadījumā darbā vai saslimuši ar arodslimību;
  3. kuri audzina bērnu vecumā līdz 14 gadiem vai bērnu ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadiem;
  4. kuriem ir divi vai vairāki apgādājamie;
  5. kuru ģimenes locekļiem nav pastāvīga ienākuma;
  6. kuri ir personas ar invaliditāti vai slimo ar staru slimību;
  7. kuri piedalījušies Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā;
  8. kuriem līdz pensijas vecuma sasniegšanai atlicis mazāk par pieciem gadiem;
  9. kuri, nepārtraucot darbu, kādā izglītības iestādē apgūst profesiju (amatu, arodu);
  10. kuriem piešķirts politiski represētās personas statuss.

Turklāt jāņem vērā – ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts lielāks atlaišanas pabalsts, uzsakot darba līgumu sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu, darba devējam būs pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā:

  1. viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
  2. divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;
  3. triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;
  4. četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas