E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11063
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par zemes nomas maksas paaugstināšanu dzīvokļu īpašnieki nav obligāti jābrīdina

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2016
Jānis

Vai zemes zem daudzdzīvokļu mājas īpašniekiem ir pienākums iepriekš brīdināt šīs mājas dzīvokļu īpašniekus par zemes nomas maksas palielināšanu? Cik iepriekš? Fakts: kadastra vērtība zemes gabalam 2015. un 2016. gadā nav mainījusies, tomēr š.g. decembrī izdarīts pārrēķins pēc palielinātas nomas maksas.

A
atbild:
12. janvārī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Normatīvajos aktos nav noteikta kārtība, vai un kā būtu jābrīdina nomnieki par zemes nomas maksas paaugstināšanu, skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. "Civillikuma 1. pantā ir noteikts – "Tiesības izlietojamas un pienākumi pildāmi pēc labas ticības". Ja zemes nomas maksa ir paaugstināta, tad par to vajadzētu savlaicīgi brīdināt, tā būtu labā prakse, bet, ja tas nav izdarīts, neiestājas nekādas juridiskas sekas. Šeit, visticamāk, tiesiskās attiecības ar zemes īpašnieku ir apsaimniekotājam. Ja zemes nomas maksa paaugstināta, apsaimniekotājs rēķinos iekļauj attiecīgi lielāku summu. Visticamāk, zemes nomas maksa iepriekš ir bijusi zemāka, tagad tā paaugstināta līdz likumā noteiktajiem 6%."

Likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās" 12. panta 2¹. punkts nosaka:ja uz zemes atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, zemes nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Ja puses nevar vienoties, zemes nomas maksa nosakāma 6% gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas