SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes

Lielāka atbalsta intensitāte jaunu produktu ieviešanai ražošanā

Stājas spēkā 13.10.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Maziem un vidējiem komersantiem tiek palielināta publiskā līdzfinansējuma likme, izstrādājot un ražošanā ieviešot jaunus produktus un tehnoloģijas.

FOTO: Freepik

Šodien, 13. oktobrī, stājas spēkā noteikumu grozījumi, kas būtiski palielina atbalsta intensitāti mazajiem un vidējiem komersantiem atbalsta programmā uzņēmējiem “Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā” nākamajā projektu iesniegumu atlases kārtā.

Jaunā kārtība atvieglos komersantu iespējas piesaistīt līdzfinansējumu jaunu produktu ieviešanai ražošanā, uzsver Ekonomikas ministrija.

Līdz šim publiskā līdzfinansējuma likme visiem komersantiem (mazie, vidējie, lielie komersanti) bija noteikta vienādā apmērā – 35%.

Līdz ar grozījumiem programmas atlases otrajā kārtā tiks palielināta publiskā līdzfinansējuma likme no projekta iesniegumā norādītajām kopējām attiecināmajām izmaksām:

  • sīkajiem (mikro) vai mazajiem komersantiem – 55%;
  • vidējiem komersantiem – 45%;
  • lielajiem komersantiem – 35% apmērā.

Atbalsta programmas otro projektu iesniegumu atlases kārtu plānots izsludināt oktobra beigās. Komersantu atbalstam pieejamais finansējums būs vairāk nekā 34 miljoni eiro.

Atbalsta programmas "Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā" mērķis ir veicināt komersantu produktivitātes un konkurētspējas paaugstināšanu, izstrādājot un ražošanā ieviešot jaunus produktus un tehnoloģijas, kā arī palielinot privātā sektora ieguldījumu pētniecībā, attīstībā un inovācijās.

Programmas ietvaros atbalsts tiek piešķirts eksperimentālu tehnoloģiju izgatavošanai vai iegādei, kā arī uzstādīšanai un testēšanai reālā ražošanas vidē, veicot saimniecisko darbību no ceturtā līdz astotajam tehnoloģiju gatavības līmenim (TRL4-8). Programmā vismaz 20% no eksperimentālās tehnoloģijas izmaksām ir jāatbilst pētniecības un attīstības izmaksām pilotrūpnīcās (pilotrūpnīcas ir izmēģinājuma ražotnes, kuru galvenais mērķis ir pētniecība un attīstība un kuru izmantošana nav komerciāla). Ne vairāk kā 80% no eksperimentālās tehnoloģijas komponentēm vai iekārtām būs iespējams izvēlēties no tirgū jau nopērkamām.

Projektu iesniegumus var iesniegt mazie, vidējie komersanti un lielie komersanti, kuri plāno īstenot projektu Viedās specializācijas stratēģijas jomās (RIS 3).

Kā LV portāls rakstīja publikācijā 34 miljonu eiro atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā, programma tiek ieviesta atklātas projektu iesniegumu atlases veidā, ko organizē Centrālā finanšu un līgumu aģentūra. Programmas ietvaros kopējais pieejamais Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums ir 60 miljoni eiro. Projektu iesniegumu atlases pirmās kārtas ietvaros (12.07.–12.09.2016) tika apstiprināti 17 projekti par ERAF finansējumu 25,28 miljoni eiro. Projekti tika iesniegti tādās ražošanas jomās kā optisko šķiedru ražošana, nanopārklājumu un kompozītmateriālu ražošana, 3D displeju ražošana, stikla šķiedras ražošana, pārtikas un iepakojuma ražošana u. c.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 609 "Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 10. maija noteikumos Nr. 293 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.2.1.specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt privātā sektora investīcijas P&A" 1.2.1.4.pasākuma "Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā" īstenošanas noteikumi"" valdībā tika akceptēti 10. oktobrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI