TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
Aiga Dambe
LV portāls
04. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Kas jāzina par mediāciju?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Mediācija ir alternatīva tiesai un iegūst savu popularitāti arī Latvijā. Tas ir brīvprātīgs sadarbības process, kurā puses ar mediatora starpniecību cenšas panākt savstarpēji pieņemamu vienošanos savu domstarpību atrisināšanai.

Lai sekmētu mūsdienīgas ārpus tiesas strīda risināšanas metodes izmantošanu un veicinātu pušu konflikta atrisināšanu vienošanās procesā, Tieslietu ministrija sadarbībā ar Sertificētu mediatoru padomi šogad īstenojusi divus pilotprojektus.

Projektā "Bezmaksas mediatoru konsultācijas tiesās" no 2016. gada 15. septembra dažādās tiesās Rīgā un citās pilsētās sertificēti mediatori sniedz bezmaksas konsultācijas. Gada laikā pilotprojekta ietvaros sniegtas 147 bezmaksas konsultācijas, no kurām vairāk nekā trešajā daļā jeb 60 gadījumos uzsākts mediācijas process.

Savukārt no 2017. gada 1. janvāra līdz 2017. gada 31. decembrim ir pieejamas arī sertificētu mediatoru bezmaksas konsultācijas ģimenes strīdos, lai palīdzētu risināt vecāku domstarpības, kas skar arī bērnu intereses, un stiprinātu ģimenes stabilitāti. Tā projekta gaitā līdz 1. septembrim bija uzsākti 182 mediācijas procesi, no kuriem 63 izbeigti ar pilnīgu vienošanos, 18 – ar daļēju vienošanas, 42 izbeigti bez vienošanās un 59 mediācijas procesi turpinās. Projekta kopējās izmaksas no valsts budžeta līdzekļiem ir 45 000 eiro.

Pieteikties mediācijas konsultācijām vai bezmaksas mediatoru konsultācijai ģimenes strīdos var Sertificētu mediatoru padomes mājaslapā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI