SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. augustā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Skola
4
4

Mazākumtautību centralizētie eksāmeni noritēs tikai latviski

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumi skars 108 vidējās izglītības iestādes, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmas vidējā izglītībā un 168 pamata un vidējās izglītības iestādes, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmas pamatizglītības pakāpē.

FOTO: Freepik

Šodien stājas spēkā grozījumi MK noteikumos par centralizēto eksāmenu norisi, kas nosaka, ka tie var noritēt tikai latviešu valodā (izņemot svešvalodu eksāmenus). Tas ietekmēs mazākumtautību skolas, kurās, lai gan eksāmena materiāli tika gatavoti latviešu valodā, bija iespēja izvēlēties to kārtot latviešu vai krievu valodā.

Turpmāk 9. un 12. klašu skolēniem eksāmena kārtošanas valoda ir latviešu valoda. To paredz grozījumi noteikumos Nr. 335 "Noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību". Papildus tam arī noteikts, ka eksāmens var noritēt tikai latviešu valodā (izņemot valodu mācību priekšmetos). Šis grozījums ietverts, jo Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāvji, piedaloties kā novērotāji centralizēto eksāmenu norisē, konstatējuši, ka atsevišķās izglītības iestādēs, kurās tiek īstenotas mazākumtautību izglītības programmas, eksāmenu norise tiek vadīta mazākumtautību valodā. Tas ir pretrunā ar Valsts valodas likumā noteikto, ka valsts un pašvaldību iestāžu rīkotie pasākumi notiek valsts valodā.

Šobrīd spēkā esošie noteikumi paredz, ka mazākumtautību izglītības programmās centralizēto eksāmenu materiāli tiek gatavoti latviešu valodā, savukārt eksāmena izpildes valodu – latviešu vai krievu – skolēns ir tiesīgs izvēlēties. Centralizēto eksāmenu rezultāti liecina, ka pēdējo gadu laikā aizvien vairāk mazākumtautību izglītības programmu absolventi izvēlas kārtot eksāmenus latviešu valodā – tā 2008./2009. mācību gadā eksāmenus latviešu valodā kārtoja 60%, bet 2015./2016. mācību gadā jau 85%. Valsts izglītības satura centrs norāda, ka grozījumi uzlabos mazākumtautību skolēnu iespējas darba tirgū.

Grozījumi skars 108 vidējās izglītības iestādes, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmas vidējā izglītībā un 168 pamata un vidējās izglītības iestādes, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmas pamatizglītības pakāpē.

Jaunie grozījumi vidējās izglītības pakāpē centralizēto eksāmenu kārtotājiem stāsies spēkā ar 2017./2018. mācību gadu, bet 9. klašu absolventiem ir noteikts pārejas periods – latviešu valoda kā eksāmena kārtošanas valoda pilnībā tiks ieviesta ar 2019./2020. mācību gadu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI