SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide
1
1
1
1

Aizliedz savvaļas dzīvnieku izmantošanu atrakcijās un cirka izrādēs

Stājas spēkā 13.07.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceļojošie cirki, kuri atrakcijās izmanto savvaļas dzīvniekus, Latvijā būs aizliegti no 13. jūlija. Savukārt Rīgas cirkā tos nevarēs izrādīt no nākamā gada 1. janvāra.

FOTO: EPA

Šodien stājas spēkā grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz arī aizliegumu atrakcijās un cirkos izmantot savvaļas sugu dzīvniekus.

Likums papildināts ar jaunu pantu – 27.1. pants nosaka, ka gan savvaļas, gan nebrīvē audzētus dzīvniekus aizliegts apmācīt un izmantot kā atrakciju dzīvniekus un publiski izrādīt kā atrakciju dzīvniekus.

Šie grozījumi galvenokārt attiecas uz ceļojošajiem cirkiem gan no Eiropas Savienības, gan no trešajām valstīm. Tas nozīmē, ka Latvijā tiek aizliegta dzīvnieka izmantošana un apmācīšana, liekot tam veikt pretdabiskas darbības, kaitējot dzīvnieka veselībai un radot tam ciešanas, teikts likumprojekta anotācijā.

Šā likuma 27.1 pants stājas spēkā 2017. gada 13. jūlijā, bet attiecībā uz Lauksaimniecības datu centrā reģistrētu cirku tas piemērojams ar 2018. gada 1. janvāri.

Tāpat likumā paplašināts aizliegums sagūstīt un turēt nebrīvē savvaļas dzīvniekus. Tagad tas attieksies ne vien uz putniem un zīdītājiem, bet arī abiniekiem un rāpuļiem.

Pēc Eiropas Komisijas pieprasījuma precizētas arī likuma normas attiecībā uz izmēģinājuma dzīvniekiem. Likuma grozījumi nosaka jaunas valsts nodevas apmēru par dzīvnieku izmēģinājuma projekta atļaujas izsniegšanu.

Tāpat noteikts, ka izmēģinājumu dzīvnieka audzētājam, piegādātājam un lietotājam jāpilnveido dzīvnieku audzēšanas, turēšanas, kopšanas un procedūrās izmantojamās metodes, lai likvidētu vai līdz minimumam samazinātu jebkuras iespējamās sāpes, ciešanas, diskomfortu vai ilgstošu kaitējumu dzīvniekiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI