SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Reģistri
1
2
1
2

Uzņēmumu reģistrā vienkāršo dokumentu apriti

Stājas spēkā 01.05.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 1. maija elektronisko pieteikumu iesniegšana Uzņēmumu reģistrā būs iespējama, tikai izmantojot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu „Reģistrācija Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros”.

Šodien stājas spēkā virkne grozījumu likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”, kas Saeimā pieņemti šī gada 23. martā. Viena no būtiskākajām izmaiņām nosaka, ka elektronisko pieteikumu iesniegšana Uzņēmumu reģistrā (UR) būs iespējama, tikai izmantojot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu.

Likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 4.4 panta sestā daļa paredz, ka no 1. maija elektronisko pieteikumu iesniegšanai visos Latvijas Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros jāizmanto e-pakalpojums "Reģistrācija Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros". Proti, ja attiecīgā pieteikuma iesniegšanai ir izveidota tiešsaistes forma (elektroniskais pakalpojums portālā www.latvija.lv), tad, pieteikumu iesniedzot elektroniski, tā izmantojama obligāti. Dokumentu iesūtīšana e-pastā pieļaujama tikai atsevišķos izņēmuma gadījumos – ja attiecīgā pieteikuma iesniegšanai e-pakalpojums nav izveidots vai dokumenti ir parakstīti ar ārvalstīs izsniegtu drošu elektronisko parakstu.

Ar sīkāku informāciju par izmaiņām un detalizētu pieteikumu sarakstu, kuri iesniedzami, izmantojot e-pakalpojumu portālā www.latvija.lv, un izņēmumiem var iepazīties UR mājaslapā.

Grozījumi likumā no 1. maija paredz vēl citas izmaiņas:

  • paplašināt UR tiesības aktualizēt ziņas tā vestajos reģistros, balstoties uz citu valsts iestāžu sniegto un datubāzēs esošo informāciju;
  • atteikties no Ministru kabineta apstiprinātām pieteikuma veidlapām, tā vietā tiek noteiktas ziņas, kas obligāti jānorāda pieteikumā Uzņēmumu reģistram;
  • paredz ierakstu veikšanu reģistros, nepieņemot valsts notāra lēmumu, ja ieraksts izdarāms, pamatojoties uz citas institūcijas pieņemtu lēmumu;
  • nosaka pienākumu, iesniedzot pieteikumus ieraksta izdarīšanai jebkurā no UR vestajiem reģistriem elektroniski, obligāti izmantot portālā www.latvija.lv pieejamos e-pakalpojumus (ja attiecīgā pieteikuma iesniegšanai e-pakalpojums būs pieejams).;
  • paplašina UR tīmekļa vietnē bez maksas publicējamās informācijas apjomu;
  • aktualizē UR žurnālā ierakstāmas ziņas un žurnāla vešanas regulējumu;
  • precizē UR kompetenci attiecībā uz statūtos ietvertās informācijas pārbaudi;
  • vienādo kļūdu labošanas kārtību UR vestajos reģistros.

Savukārt grozījumi, kas attiecas uz atteikšanos no lietu piesaistes konkrētai ģeogrāfiskai vietai, stāsies spēkā 2018. gada 1. jūlijā.

Ar grozījumiem tiek noteikts arī nākotnes regulējums attiecībā uz oficiālo e-adresi, kas stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI