SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. februārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes

Pilnveido grūtnieču un dzemdētāju aprūpi

Stājas spēkā 03.02.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Foto: Freepik

Šodien, 3. februārī, spēkā stājas grozījumi noteikumiem, kas reglamentē dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtību. To mērķis ir uzlabot un pilnveidot grūtnieču un dzemdētāju aprūpes kvalitāti, īpašu uzmanību pievēršot augsta riska pacienšu identifikācijai un aprūpes vadībai, kā arī vērst papildu uzmanību jaunās māmiņas psihoemocionālajam stāvoklim.

Grozījumi papildina Ministru kabineta noteikumus Nr. 611 "Dzemdību nodrošināšanas kārtība" ar jaunām prasībām grūtniecības perioda, dzemdību un pēcdzemdību perioda darba kvalitātes uzraudzībai. Ārstniecības iestādē atbilstoši tās darba profilam un apjomam būs jābūt izstrādātai kārtībai grūtniecības un dzemdību riska izvērtēšanai un rīcībai riska un sarežģījumu, neatliekamu situāciju un komplikāciju gadījumos dzemdniecībā. Kvalitātes prasības arī ietvers grūtnieču un dzemdētāju aprūpē iesaistītā personāla regulāru profesionālo pilnveidi, kā arī komandu treniņus operatīvas un saskaņotas rīcības nodrošināšanai dzīvībai un veselībai kritiskās situācijās.

Lai veicinātu iespējami agrīnu grūtniecības risku noteikšanu, savlaicīgi grūtnieces aprūpē iesaistot speciālistus un nodrošinot vienotu pieeju, noteikts, ka grūtnieces aprūpes veicējs – ginekologs-dzemdību speciālists, vecmāte vai ģimenes ārsts –, uzsākot grūtnieces aprūpi, sastāda grūtniecības vadīšanas plānu, izvērtējot grūtniecības riska faktorus, nepieciešamības gadījumā iesaistot citus speciālistus.

Jaunā redakcijā ir izteikts noteikumu pielikums "Dzemdību palīdzība grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību periodā", precizējot pirmreizējā apmeklējuma laiku no 8.grūtniecības nedēļas līdz 12.grūtniecības nedēļai. Pielikumā arī veikti grozījumi, kas paredz rūpīgāk izvērtēt pacientes anamnēzi un grūtniecības riska faktorus, papildu uzmanība pievērsta grūtnieces vai nedēļnieces psihoemocionālajam stāvoklim, psihiskai veselībai, vardarbībai ģimenē u.c. Aktualizēti un precizēti grūtniecības periodā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā veicamie izmeklējumi, kā arī to veikšanas kārtība, piemēram, izmeklējumi prenatālo iedzimto un pārmantoto anomāliju diagnostikai u.c.

"Ņemot vērā augstos mātes un bērna mirstības rādītājus, kādi uzrādīti iepriekšējos gados, šīs jomas sakārtošana ir prioritāra," vairākkārt uzsvērusi veselības ministre Anda Čakša.  "Māmiņām jābūt drošībā neatkarīgi no tā, kurā Latvijas pilsētā viņas dzīvo un plāno laist pasaulē savu bērniņu. Šajā gadījumā drošība vairs nebūs abstrakts jēdziens, bet gan ārstniecības iestādes atbilstība konkrētām prasībām un spēja nodrošināt, ka tur strādā nepieciešamie speciālisti ar nepieciešamajām zināšanām."

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI