SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. janvārī, 2017
Lasīšanai: 8 minūtes

Būtiskākie tiesību akti, kas stājas spēkā 2017. gada 1. janvārī sociālā, veselības un zemkopības jomā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Valsts kanceleja sadarbībā ar Labklājības, Veselības un Zemkopības ministrijām ir apkopojusi būtiskākos jaunos tiesību aktus un to grozījumus, kas stājas spēkā 2017. gada 1. janvārī un skar lielu sabiedrības daļu – uzņēmējus, darbiniekus, privātpersonas.

No nākamā gada stājas spēkā vairāk nekā 100 tiesību aktu, to skaitā vairāk nekā 60 likumi -  četri jauni likumi un 62 likumu grozījumi, kā arī 7 jauni Ministru kabineta (MK) noteikumi un 25 MK noteikumu grozījumi. Vienkopus ar šo sarakstu var iepazīties vietnē Likumi.lv, izvēloties sadaļu > Jaunākie > 01.01.2017. > Stājas spēkā.

Savukārt LV portālā kā ik gadu  ir pieejamas publikācijas - skaidrojumi par jaunajiem tiesību aktiem vai to izmaiņām, ko apvieno temats "Spēkā no 2017. gada janvāra".

Valsts kanceleja vērš uzmanību, ka ministriju sagatavotajā apkopojumā ir minēta tikai daļa no normatīvajiem aktiem, kas stājas spēkā nākamajā gadā.

Sabiedrībai būtiskākie tiesību akti, kas stājas spēkā 2017. gada 1. janvārī

Sociālā joma

Minimālā mēneša darba alga būs 380 eiro. To paredz grozījumi MK noteikumos Nr. 656 "Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu".

Pārrēķinās pensijas, kuras piešķirtas 2011. gadā. Pārrēķinot pensijas, tās palielināsies cilvēkiem, kuri pensijas sāka saņemt ekonomiskās krīzes laikā, piemērojot negatīvu kapitāla indeksu. Turpmāk indekss būs pozitīvs. Pensiju pārrēķins notiks automātiski, un senioriem papildus nekas nav jādara. To paredz grozījumi likumā "Par valsts pensijām".

Ģimenes valsts pabalsts par ceturto un nākamajiem bērniem būs 50,07 eiro mēnesī pašreizējo 34,14 eiro vietā - 4,4 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē. Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu veikt nepieciešamās izmaiņas informācijas sistēmās, paredzēts pārejas periods. Proti, VSAA no 2017. gada 1. janvāra pārrēķinās pabalsta apmēru un starpību izmaksās ne vēlāk kā līdz 2017. gada 1. maijam. To paredz grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā.

Vairāk par izmaiņām pabalstu apmērā lasiet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras skaidrojumā "Izmaiņas VSAA pakalpojumos 2017. gadā".

Pagarinās bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas kvalifikācijas periodu - sociālās apdrošināšanas iemaksām bezdarba gadījumam būs jābūt veiktām ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā (šobrīd 9 mēneši 12 mēnešu periodā) pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Personai, kura bezdarbnieka statusu būs ieguvusi līdz 2017. gada 31. martam, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu noteiks saskaņā ar līdzšinējo tiesisko regulējumu, kas ir spēkā līdz 2016. gada beigām. Tādējādi šiem cilvēkiem, lai pretendētu uz bezdarbnieka pabalstu, būs jābūt veikušiem sociālās iemaksas vismaz 9 mēnešus 12 mēnešu periodā. To paredz grozījumi likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

Vienam no adoptētājiem, kurš adoptējis ārpusģimenes aprūpē esošu bērnu vecumā līdz trīs gadiem, piešķirto 10 kalendāra dienu atvaļinājumu apmaksās 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. To paredz grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu".

Pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu līdz sešu gadu vecumam būs 95 eiro, par bērna uzturēšanu no septiņiem līdz 18 gadiem – 114 eiro. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 1643 "Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu".

Atlīdzība par adoptējamā bērna aprūpes nodrošināšanu būs 171 eiro. To paredz grozījumi MK noteikumos Nr. 1534 "Kārtība, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi".

No 2017. gada 1. aprīļa palielinās valsts atbalstu apgādnieku zaudējušiem bērniem - apgādnieka zaudējuma pensijas, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu minimālos apmērus. Par bērnu līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai minimālais apmērs būs 92,5 eiro (bērnam ar invaliditāti kopš bērnības - 106,72 eiro), pēc bērna 7 gadu vecuma sasniegšanas - 111 eiro. VSAA pārskatīs pabalsta apmēru un par periodu no 1. aprīļa to izmaksās ne vēlāk kā 2017. gada 30. septembrī. To paredz grozījumi likumā "Valsts sociālo pabalstu likums", likumā "Par valsts pensijām", likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām".

No 2017. gada 1. oktobra

Pensiju indeksācijā piemēros 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. To paredz grozījumi likumā "Par valsts pensijām".

Detalizētāk par izmaiņām sociālajā jomā lasiet skaidrojumā "Izmaiņas sociālajā jomā 2017. gadā".

Veselība

Cigarešu un tinamās tabakas ražotāji par cigaretēs un tinamajā tabakā esošajām piedevām veiks salīdzinošos pētījumus par katru piedevu, sagatavos ziņojumus un tos iesniegs Eiropas Komisijā un Veselības inspekcijā. To paredz MK noteikumi Nr. 440 "Kārtība, kādā sniedz un apstrādā informāciju par tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām cigaretēm un to uzpildes flakoniem".

Lai novērstu HIV infekcijas transmisijas risku no mātes bērnam, no 2017. gada 1. aprīļa valsts nodrošinās piena maisījumus zīdaiņiem līdz viena gada vecumam HIV inficētām mātēm.

Lai uzlabotu ļaundabīgo audzēju sekundāro diagnostiku, noteikta jauna kārtība, kādā nodrošinās precizējošos diagnostiskos izmeklējumus un uzsāks onkoloģisko slimnieku ārstēšanu.

Vairāk par izmaiņām no nākamā gada veselības jomā lasiet LV portāla skaidrojumā "Veselības aprūpe 2017. gadā".

Ņemot vērā valstī noteiktās minimālās algas celšanu no 370 uz 380 eiro, 2017. gadā palielinās atalgojums (zemākās mēnešalgas apmērs par slodzi) arī veselības aprūpes sektorā strādājošajiem, līdz ar ko tiks pārrēķināti un palielināti veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas tarifi. Tāpat palielināsies ģimenes ārstu kapitācijas nauda un apmaksas tarifs vienas veselības aprūpes epizodei.

Ņemot vērā to, ka dzemdību pakalpojuma tarifā valstī noteiktais ārstniecības personu atalgojums nav atbilstošs dzemdību palīdzības sniedzēju ieguldītajam darbam un reālajai situācijai, kā arī to, ka šobrīd atalgojums ambulatorajā sektorā ievērojami atšķiras no atalgojuma stacionārajā sektorā, kā rezultātā slimnīcām ir arvien grūtāk piesaistīt nepieciešamo personālu dzemdību palīdzības nodrošināšanai, tiek veikta dzemdību palīdzības nodrošināšanas organizācijas reforma.

To paredz grozījumi MK noteikumos "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība".

Zemkopība

Visiem suņiem, kas sasnieguši sešu mēnešu vecumu, ir jābūt apzīmētiem ar mikroshēmu jeb čipotiem un reģistrētiem Lauksaimniecības datu centra datubāzē. Mājas kaķus un mājas (istabas) seskus to īpašnieki varēs apzīmēt un reģistrēt pēc izvēles. To paredz MK noteikumi "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība".

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā "Sunim čipam obligāti jābūt no nākamā gada".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI