SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. janvārī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Sāk darboties Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Avots: Ekonomikas ministrija

2017. gada 1. janvārī stājas spēkā Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, kura mērķis ir veicināt strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumu jeb jaunuzņēmumu veidošanos Latvijā, tādējādi sekmējot inovatīvas komercdarbības attīstību un pētniecību privātajā sektorā, kā arī pētniecības komercializāciju.

Likumā noteikta jaunuzņēmuma definīcija un tā pazīmes, atbalsta programmas, pieteikšanās kārtība minētajām atbalsta programmām, nosacījumi, kas ir un kā tiek piesaistīti kvalificēti riska kapitāla investori, jaunuzņēmumu atbalsta programmu uzraudzības kārtība, kā arī komersanta pienākumi.

Plānots, ka par uzņēmuma dalību valsts atbalsta programmās lems īpaša komisija, kas darbosies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras paspārnē. Jaunais regulējums noteiks šīs komisijas pienākumus un tiesības, lēmumu pieņemšanas kārtību, kā arī īpaša jaunuzņēmumu reģistra vešanas kārtību. Tāpat likums nosaka jaunuzņēmumu pienākumus un lēmuma pieņemšanas kārtību par uzņēmuma izslēgšanu no atbalsta programmas.

Likumā jaunuzņēmums (starptautiski lietotais apzīmējums angļu valodā startup) definēts kā kapitālsabiedrība ar augstas izaugsmes potenciālu, kuras pamatdarbība ir saistīta ar inovatīvu, mērogojamu biznesa modeļu, produktu izstrādi, ražošanu un attīstību. Galvenā pazīme jaunuzņēmumam noteikta – kvalificēta riska kapitāla investoru vismaz 30 000 eiro ieguldījums tā pamatkapitālā katrā atbalsta pieteikuma iesniegšanas gadā, tādējādi apliecinot pieteiktās biznesa idejas dzīvotspēju.

Paredzēts, ka jaunuzņēmumiem būs pieejamas vairākas atbalsta programmas:

  • fiksēts maksājums – valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu mēneša galīgs maksājums, ko darba devējs veic par darba ņēmēju valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā;
  • atbalsta programma augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei - gadījumos, kad darba ņēmējs nepiekrīt, ka par viņu tiek veikts fiksēts maksājums.

Papildus pie noteiktiem nosacījumiem jaunuzņēmumiem nebūs jāmaksā iedzīvotāju un uzņēmuma ienākuma nodoklis.

Startup kompānijas darbības sākuma posms ir laiks, kad vēl īsti nenotiek pārdošana un piesaistītā investoru nauda pēc būtības tiek izlietota izmaksu segšanai un nodokļu nomaksai. Līdz ar to secināms, ka atbalsts jārada attiecībā uz nodokļu mazināšanu.

Lai risinātu augstā nodokļu sloga radītos sarežģījumus, jaunuzņēmumiem to darbības sākumposmā tiks radīta iespēja par katru nodarbināto veikt minimālo fiksēto mēneša maksājumu – divu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmērā. Gadījumā ja nodarbinātā alga pārsniedz 4050 eiro mēnesī, papildus tiks maksāts solidaritātes nodoklis. Fiksētais maksājums aizstās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli par konkrēto darba ņēmēju, norādīts likumprojekta anotācijā.

Savukārt atbalsta programma augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei paredzēta gadījumos, kad darba ņēmējs nepiekrīt, ka par viņu tiek veikts fiksēts maksājums. Grantu programmas plānotais apmērs ir trīs miljoni eiro.

Atbalstu (fiksēto maksājumu programmu un nodokļu atlaides) jaunuzņēmumiem plānots piemērot uz vienu taksācijas gadu, pēc kura lēmums ir atkārtoti pārskatāms.

Ekonomikas ministrija cer, ka pirmajā gadā programmā varētu piedalīties 20-30 uzņēmumi, kas būs piesaistījuši aptuveni 120 augsti kvalificētus darbiniekus. Mērķis ir panākt, lai Latvija kļūtu par startup jeb strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumu izvēli numur viens Baltijas valstīs. Patlaban Latvijā startup uzņēmumi ir piesaistījuši 108 miljonus eiro vērtas investīcijas, savukārt Igaunija - 267 miljonus eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI