SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. decembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Publiskos arī privāto bērnudārzu izmaksu tāmes

Stājas spēkā 16.12.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No šodienas spēkā stājas pilnveidota izmaksu noteikšanas metodika un kārtība, kādā pašvaldība sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātā izglītības iestādē un kas cita starpā paredz publiskot arī privāto bērnudārzu pakalpojumu tāmes.

Pašvaldības pienākums ir segt privātas pirmsskolas izglītības iestādes izmaksas gadījumā, ja bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā.1 Izmaksas jākompensē tādā apmērā, kas atbilst vienam audzēknim nepieciešamajām izmaksām attiecīgās pašvaldības uzturētā bērnudārzā, un tās nosaka atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr. 709 "Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei" noteiktiem kritērijiem.

Grozījumi MK noteikumos Nr. 709 paredz, ka turpmāk pašvaldības atbalsta apmērs tiks aprēķināts dažādām audzēkņu vecuma grupām atsevišķi, ņemot vērā izmaksu atšķirības bērniem vecumā no pusotra līdz četru gadu vecumam un bērniem, kam tiek īstenota obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei no piecu gadu vecuma. Atšķirības skaidrojamas ar to, ka pedagogi, kuri strādā ar bērniem vecumposmā līdz četriem gadiem, nesaņem mērķdotācijas no valsts budžeta, un līdz ar to prasa lielāku pašvaldības finansējumu.

Publicēs privāto bērnudārzu izmaksu tāmes

Lai pamatotu pašvaldības atbalsta izlietojumu atbilstoši finansējuma mērķim, jaunā kārtība paredz pienākumu pašvaldībām savās tīmekļa vietnēs publicēt arī privāto pirmsskolas izglītības iestāžu izdevumu tāmes. Tāmē atsevišķi norādāma valsts mērķdotācija, ko privātā izglītības iestāde saņem, īstenojot bērnu obligāto sagatavošanu pamatizglītības ieguvei, un tā netiek iekļauta attiecīgajās izmaksu pozīcijās. Tādējādi bērnu vecākiem jānodrošina pieeja visai informācijai vienkopus gan par pirmsskolas izglītību, gan pašvaldības atbalsta apmēru, kā arī pirmsskolas izglītības iestāžu cenām.

Tāpat noteikts, ka turpmāk privātā iestāde, izsniedzot bērna vecākiem rēķinu par pakalpojumu, norāda gan privātās izglītības iestādes izmaksas (atbilstoši MK noteikumu 6. un 7. punktā uzskaitītajām pozīcijām), gan pašvaldības atbalsta un valsts budžeta mērķdotācijas kopējā apmēra samazinājumu.


 

1To paredz Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI