SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
29. jūlijā, 2016
Lasīšanai: 8 minūtes
2
2

Attīstībai pieejami paralēlie aizdevumi 30 miljonu eiro apmērā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: Altum

Jaunās mezanīna jeb paralēlo aizdevumu programmas ietvaros komersantiem ir pieejami 30 miljoni eiro. Paralēlā aizdevuma apjoms iespējams no 50 000 eiro līdz pieciem miljoniem eiro, projekta attiecināmās izmaksas var sasniegt 35–45% atkarībā no saimnieciskā darbības veicēja statusa un aizdevuma apmēra.
īsumā
  • Paralēlos aizdevumus sniegs akciju sabiedrība "Attīstības finanšu institūcija Altum".
  • Paralēlo aizdevumu programma ir pieejama jau šobrīd, klienti aicināti interesēties gan "Altum", gan komercbankās.
  • Atbalstu varētu saņemt 57 saimnieciskās darbības veicēji – mikro, mazie, vidējie vai lielie komersanti.
  • Lai saņemtu paralēlo aizdevumu, saimnieciskās darbības veicējam ir jānodrošina finansiālais ieguldījums 25% apmērā no ieguldījuma projekta attiecināmajām izmaksām.

Jūlija vidū Ministru kabinets (MK) apstiprināja noteikumus Nr. 469 "Noteikumi par paralēlajiem aizdevumiem saimnieciskās darbības veicējiem konkurētspējas uzlabošanai". Valsts atbalsta programmas ietvaros komersantiem būs pieejami subordinēti ilgtermiņa investīciju aizdevumi ar paaugstinātu kredīta risku, lai veicinātu saimnieciskās darbības veicēju attīstību un konkurētspēju, sniedzot finansējumu paralēlo aizdevumu veidā dzīvotspējīgu uzņēmējdarbības projektu īstenošanai.

"Šī ir vēl viena atbalsta programma, kādā veidā valsts iegulda Latvijas uzņēmumu konkurētspējas stiprināšanā. ES struktūrfondu kvalitatīva apguve ir būtisks priekšnoteikums uzņēmējdarbības vitālai attīstībai – inovāciju ieviešanai, jaunu produktu radīšanai, eksportspējas sekmēšanai. Šajā fondu plānošanas periodā būtisks investīciju apjoms atvēlēts tieši finanšu pieejamībai – kopā 126 miljoni eiro – , kas gudri jāizmanto kopējai tautsaimniecības produktivitātes vairošanai," uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Turpinās iepriekšējo ES programmu

Paralēlos aizdevumus sniegs akciju sabiedrība "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum"), bet tikai kopā ar Latvijā reģistrētas kredītiestādes vai tās meitas sabiedrības finansējumu.

Šī paralēlo aizdevumu programma turpinās 2013.–2017. gada Eiropas Savienības (ES) fondu finansētā mezanīna1 aizdevuma programmu "Mezanīna aizdevumi un nodrošinājuma garantijas saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai".

Līdz šā gada 30. jūnijam mezanīnu aizdevumu programmā "Altum" piešķīrusi aizdevumus par summu 20 miljoni eiro, atbalstot kopumā 40 projektus, skaidro "Altum" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte. Lielākoties aizdevumi ir pieprasīti apstrādes rūpniecības nozarē, kā arī industriālo nekustamo īpašumu attīstīšanai. Uzņēmējiem šāds produkts ir nepieciešams gadījumos, kad bankas nosacījumi paredz lielāku uzņēmēja līdzdalību projekta īstenošanā, nekā uzņēmējs spēj sniegt.

Ar paaugstinātu risku

Ņemot vērā līdzšinējo praksi, paralēlais aizdevums tiks izsniegts vienlaikus ar komercbanku finansējumu gadījumos, kad darījums ir ar augstāka riska pakāpi.

"Analizējot finanšu pieejamību tirgū, esam secinājuši, ka nereti dzīvotspējīgiem projektiem finansējuma saņemšanai komercbankā trūkst līdzfinansējuma. Tieši šādiem uzņēmumiem paredzēts paralēlā aizdevuma instruments. Tas darbojas kā papildu aizdevums un kalpo par klienta līdzfinansējumu bankas aizdevumam, turklāt "Altum" aizdevumam nav nepieciešama papildu ķīla. Sadarbībā ar komercbankām plānojam arī klientam ērtu paralēlā aizdevuma izvērtēšanas procesu, paredzot, ka "Altum" tajā iesaistījies jau sākuma stadijā, lai palīdzētu rast labāko risinājumu projekta finansēšanai," norāda "Altum" valdes locekle Inese Zīle.

Paralēlo aizdevumu programma ir pieejama jau šobrīd, klienti aicināti interesēties gan "Altum", gan komercbankās.

Summas un noteikumi

Kopējais paralēlajos aizdevumos izsniedzamā finansējuma apmērs ir 30 miljoni eiro. Paralēlie aizdevumi lielajiem saimnieciskās darbības veicējiem tiks finansēti no valsts aizdevuma, piesaistot Eiropas Stratēģiskā investīciju fonda (ESIF) garantijas. Pašreiz notiek pārrunas ar ESIF par garantiju saņemšanas nosacījumiem. Plānots, ka paralēlie aizdevumi lielajiem saimnieciskās darbības veicējiem būs pieejami 2017. gadā, rakstīts MK noteikumu anotācijā.

Programmas ietvaros atbalstu varētu saņemt 57 saimnieciskās darbības veicēji. Paralēlo aizdevumu piešķiršanas termiņš ir noteikts 2020. gada 31. decembris.

"Būtisks investīciju apjoms atvēlēts tieši finanšu pieejamībai – kopā 126 miljoni eiro – , kas gudri jāizmanto kopējai tautsaimniecības produktivitātes vairošanai."

Noteikumi paredz, ka paralēlā aizdevuma apmērs ir vismaz 50 000 eiro, un tas nepārsniedz piecus miljonus eiro no aizdevuma kopsummas vienam saimnieciskās darbības veicējam.

Paralēlā aizdevuma īpatsvars ir atkarīgs no saimnieciskā darbības veicēja statusa un aizdevuma apmēra. Mikro, mazam un vidējam saimnieciskās darbības veicējam tas ir 45% no ieguldījuma projekta attiecināmajām izmaksām, bet lielajam saimnieciskās darbības veicējam gadījumā, ja paralēlā aizdevuma apmērs nepārsniedz divus miljonus eiro, – 35%.

Finansiāli ietilpīgāku ieguldījumu projektu gadījumā sabiedrības "Altum" uzņemtā darījuma risku daļa ir mazāka, attiecīgi atbalsta intensitāte ir 35% mikro, mazajiem, vidējiem un arī lielajiem saimnieciskās darbības veicējiem, ja paralēlā aizdevuma apmērs ir virs diviem miljoniem eiro un nepārsniedz piecus miljonus eiro. Atbalsta intensitāte ir noteikta, ievērojot Latvijas kartē reģionālās attīstības atbalsta piešķiršanai 2014.–2020. gadam noteikto atbalsta līmeni.

Atmaksas termiņš 10–15 gadi

Lai saņemtu paralēlo aizdevumu, saimnieciskās darbības veicējam ir jānodrošina finansiālais ieguldījums 25% apmērā no ieguldījuma projekta attiecināmajām izmaksām, izmantojot pašu līdzekļus vai ārējo finansējumu (t.sk., kredītiestādes), kas ir brīvs no jebkāda valsts atbalsta. Minētais finansējums nevar būt saistīts ar valsts atbalstu, tostarp, tas nevar būt valsts vai pašvaldības izsniegts kredīts uz atvieglotiem nosacījumiem, kā arī minētā finansējuma saņemšanai nevar būt piešķirts valsts vai pašvaldības galvojums.

""Altum" aizdevumam nav nepieciešama papildu ķīla."

Paralēlie aizdevumi tiek sniegti ieguldījumu projektu realizēšanai. Ņemot vērā, ka šāda projektu realizēšana ir laikietilpīga, noteikumu projekts paredz atbilstošu paralēlā aizdevuma atmaksas termiņu, kas ir 10 gadi, atmaksas termiņu 15 gadu garumā paredzot projektiem nekustamā īpašuma iegādes, celtniecības vai rekonstrukcijas jomā.

Turklāt, lai neapgrūtinātu saimnieciskā darbības veicēja naudas plūsmu, papildus noteikumu projekts paredz, ka paralēlā aizdevuma pamatsummas atmaksas atliktais termiņš var pārsniegt kredītiestādes vai tās meitas sabiedrības piešķirtā finansējuma atmaksas atlikto termiņu, bet ne vairāk par 12 mēnešiem.

Dažādiem aizdevumiem pieejami 126 miljoni eiro

Jaunajā ES fondu plānošanas periodā "Altum" pārvaldītajā fondu fondā dažādiem aizdevumiem ir pieejami 126 miljoni eiro Eiropas reģionālā un attīstības fonda (ERAF) finansējuma. Papildus tam tiek piesaistīti arī privātie līdzekļi, kas ļaus palielināt kopējo uzņēmējiem pieejamo finansējumu līdz 376 miljoniem eiro. Finansējums paredzēts jomām, kurās ir apzinātas privātā finanšu tirgus nepilnības.

Ar fondu fonda finansējumu jūnijā jau ir sākta kredītu garantiju programma (kopējais garantiju apjoms 22 miljoni eiro), jaunā mikro aizdevumu un starta aizdevumu programma (kopējais apjoms 32 miljoni eiro). Arī paralēlo aizdevumu programma tiek finansēta no fondu fonda. Riska kapitāla jomā fondu fonda finansējuma ietvaros nākamgad, orientējoši otrajā pusgadā, darbu sāks akselerācijas fondi, kas atbalstu sniegs agrīnās stadijas uzņēmumiem. Drīz pēc tiem darbību sāks arī sēklas, sākuma un izaugsmes kapitāla fondi, kas veiks kapitāla un kvazikapitāla ieguldījumus dažādu stadiju Latvijas uzņēmumos. Tāpat paredzēts ieviest biznesa eņģeļu kopinvestīciju fondu.

Jūnijā "Altum" un Centrālā finanšu līgumu aģentūra parakstīja līgumu par fondu fonda īstenošanu. Papildu informācija pieejama "Altum" mājaslapā.


1Mezanīns ir finanšu instrumentu apzīmējums un samērā jauns finansējuma veids. Mezanīns vairāk līdzinās parāda instrumentam pēc tā būtības, jo uzņēmums saņem kredītu ar paaugstinātu procenta likmi un tieši darījumi ar akcijām nenotiek.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI