VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Inese Luste
VSIA "Latvijas Vēstnesis" Oficiālo publikāciju departamenta direktore
03. oktobrī, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: E-vide
1
7
1
7

Oficiālā publikācija jau trīs mēnešus – elektroniski

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau trīs mēnešus Latvijā veiksmīgi darbojas oficiālā e-publikācija. 3.jūlijā iznāca pirmais oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” laidiens, kura saturam vietnē www.vestnesis.lv ir tāds pats juridiskais statuss kā papīra laikrakstam. Kāda ir bijusi pirmo mēnešu pieredze, un kādas ir elektroniskās oficiālās publikācijas priekšrocības lietotājiem?

Oficiālo e-publikāciju nosaka Oficiālās publikācijas un tiesiskās informācijas likums (OPTIL), kas stājās spēkā šā gada 1.jūlijā. Likums paredz ar 2013.gada 1.janvāri pāriet uz oficiālo publikāciju tikai elektroniskā formātā un laikrakstu vairs neizdot. Līdz tam saskaņā ar OPTIL Ministru kabinets izvērtēs oficiālā izdevuma drošumu un pieejamību un līdz šā gada 1.novembrim iesniegs par to ziņojumu Saeimai.

Īsumā, atskatoties uz noieto ceļu oficiālās e-publikācijas ieviešanai Latvijā, var atzīt, ka process bija ilgs un nopietns: notika gan citu valstu pieredzes izpēte un izvērtēšana, gan garas diskusijas likumdevēja līmenī ar sociālajiem partneriem. Tas viss ļāva oficiālajam izdevējam - VSIA "Latvijas Vēstnesis" - labi sagatavoties iecerēto nopietno pārmaiņu īstenošanai, izstrādājot un ieviešot pārdomātu, ērtu un drošu risinājumu.

Šobrīd var teikt, ka e-publikācijas ieviešana ir notikusi veiksmīgi. To pilnībā apliecina arī nupat septembrī veiktā neatkarīgā audita ziņojums. Arī lietotāji ir pamanījuši un novērtējuši brīvi pieejamās e-publikācijas priekšrocības. Apliecinājies arī fakts, ka jaunievedumi nav bijuši par iemeslu lietotāju apmulsumam vai neprasmei orientēties oficiālās publikācijas vietnes www.vestnesis.lv saturā.

Oficiālā izdevuma satura izmaiņas

Kopš 1.jūlija oficiālā izdevuma saturs (publikāciju apjoms) ir stingri reglamentēts. Katras publikācijas pamatā ir kāds ārējs normatīvais akts. Oficiālajā izdevumā publicē ārējos normatīvos aktus, citus tiesību aktus, oficiālos paziņojumus, Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja un Ministru prezidenta vispārējas nozīmes informāciju.

Līdz šim oficiālajā laikrakstā tika publicēta arī cita valsts informācija (amatpersonu runas, ārvalstu vizītes, valsts iestāžu informācija). No 1.jūlija šīs satura daļas ir pārņemtas un atrodamas LV portālā.

E-publikāciju statusa nošķīrums

Visām publikācijām, kas vietnē www.vestnesis.lv ir publicētas pēc 1.jūlija (laidiena datums), ir oficiālas publikācijas statuss. Savukārt publikācijām, kas veiktas pirms 1.jūlija, ir informatīvs raksturs un to oficiālā publikācija meklējama laikrakstā. Virs šādām publikācijām ir atrodama informatīva norāde. Vizuāli oficiālās publikācijas vietnē var atšķirt pēc tām pievienotiem diviem jaunievedumiem – elektroniski parakstītas publikācijas (PDF) un oficiālās publikācijas numura (OP numura).

Elektroniskais paraksts - teksta nemainības apliecinājums

Katra oficiālā e-publikācija (t.sk. katrs oficiālais paziņojums jeb sludinājums) tiek nodrošināta divos formātos. Līdzās ierastajam interneta formātam tiek veidota arī oficiālā publikācija PDF formātā, kas tiek iezīmēta ar drošu elektronisko parakstu ar laika zīmogu, lai nodrošinātu iespēju ikvienam pārliecināties par publikācijas teksta nemainību pēc publicēšanas. PDF formāts ļauj lietotājam veidot arī savu dokumentu izlasi, tos saglabājot savā datorā vai izdrukājot, t.sk. laidiena satura rādītāju. Der atcerēties, ka visām izdrukām ir tikai informatīvs raksturs.

Oficiālās publikācijas numurs

Visas oficiālās publikācijas tiek numurētas (līdz šim tika numurēti tikai laidieni). Oficiālais izdevējs tām piešķir oficiālās publikācijas numuru (OP numuru). Piemēram, 2012/125.1.

"Visām publikācijām, kas vietnē www.vestnesis.lv ir publicētas pēc 1.jūlija (laidiena datums), ir oficiālas publikācijas statuss."

Kādēļ tas nepieciešams? Numurs nodrošina gan lakonisku atsauci uz konkrētu publikāciju, gan ērtu meklēšanu pēc tā vietnē, gan arī kalpo kā papildu informācijas drošības garants tam, ka neviena publikācija nav pazudusi, jo tās tiek numurētas vienlaidus. Šim pašam nolūkam tiek veidots arī elektroniski parakstīts laidiena satura rādītājs, kas apliecina publikācijas piederību konkrētam laidienam, kas ir kritērijs, piemēram, lai noteiktu normatīvā akta spēkā stāšanās laiku.

Tiesību aktu sistematizācija vietnē www.likumi.lv

OPTIL nosaka, ka tiesību akti tiek sistematizēti vietnē likumi.lv. Atšķirībā no citām valstīm Latvijā vietnes likumi.lv. saturs ir informatīvs. Ar oficiālās elektroniskās publikācijas ieviešanas brīdi esam ieviesuši risinājumu, kas ļauj lietotājam līdzās aplūkot gan tiesību akta oficiālo publikāciju, gan sistematizēto versiju (kur ir norādīts tiesību akta spēkā esamības statuss, saistītie dokumenti un konsolidētās versijas). Abās vietnēs – www.vestnesis.lv un www.likumi.lv - dokumenta līmenī tiek nodrošinātas savstarpējās saites. Šādā veidā ir plānots palielināt oficiālo e-publikāciju pieejamību un lietošanu, kā arī uzsvērt tās lomu daudzajiem vietnes likumi.lv lietotājiem.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI