NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. jūlijā, 2012
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Skola
1
1

Vienu dienu iejusties EP deputāta lomā var arī skolēni no Latvijas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlamentā strādā 27 Eiropas Savienības dalībvalstu deputāti - kopskaitā 754, no tiem 9 deputāti ir no Latvijas. Lai skolēni vairāk uzzinātu par Eiropas Parlamenta deputāta darbu, Eiropas Parlaments ir izveidojis programmu „Euroscola”, kas ļauj skolēniem vienu dienu iejusties Eiropas Parlamenta deputāta lomā.

FOTO: Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā. Rīgas 25. vidusskolas skolēni

Eiropas Parlaments (EP) ir izveidojis īpašu programmu skolēniem „Euroscola”, lai praksē skolēnus iepazīstinātu ar EP deputātu darbu, apmeklējot EP mītni Strasbūrā, Francijā, un piedaloties interaktīvā simulācijā. Katru gadu programmā „Euroscola” piedalās tūkstošiem skolēnu no visām 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp Latvijas.

EP ir viena no galvenajām Eiropas Savienības (ES) likumdošanas procesa institūcijām. EP kopā ar Eiropas Padomi apstiprina likumus, kas ietekmē cilvēku ikdienas dzīvi ES dalībvalstīs. Eiropas Parlamenta kompetencē ir gan lauksaimniecība, enerģijas drošība, imigrācija, gan arī tieslietas, veselības aprūpe u.c. jautājumi. Tāpat EP pieder pēdējais vārds attiecībā uz ES budžetu.

EP oficiālā mītnes vieta atrodas Strasbūrā, pie Francijas un Vācijas robežas, simbolizējot panākto izlīgumu Eiropā pēc abiem pasaules kariem. Saskaņā ar ES dalībvalstu pieņemto lēmumu katru gadu EP organizē 12 sesiju nedēļas Strasbūrā. Tāpat darbs notiek arī Briselē, Beļģijā, un Luksemburgā. EP plenārsēžu debates notiek visās 23 ES oficiālajās valodās, demonstrējot piederību dažādajai un daudzkultūru ES. Turklāt EP ir vienīgā ES iestāde, kuru ievēl tiešās vēlēšanās.

Programma "Euroscola"

EP "Euroscola" projektu uzsāka 1990.gadā ar mērķi skolēniem sniegt iespēju līdzdarboties, identificēt sevi Eiropas institūcijās un paust savu viedokli par lēmumiem ES līmenī. Katru gadu "Euroscola" programmā iesaistās aptuveni 10 000 skolēnu vecumā no 16 līdz 18 gadiem no visām 27 ES dalībvalstīm. Tādēļ programma "Euroscola" ir nozīmīgs EP komunikācijas veids, lai sasniegtu jaunatnes auditoriju.

Skolēni vienu dienu iejūtas EP deputāta ādā, iesaistoties ES lēmumu pieņemšanas procesā - debatēs, sarunās ar jauniešiem no citām ES dalībvalstīm, balsošanā, kā arī rezolūciju pieņemšanā par dažādiem ES jautājumiem. Diskusijas notiek nelielās starptautiskās grupās, tādējādi ļaujot skolēniem saprast, ka svešvalodas - angļu, franču un vācu valoda – nav šķērslis veiksmīgai komunikācijai, bet gan veids, kā vairāk uzzināt par citiem un izprast problēmas viņu valstīs. Turklāt skolēniem ir iespēja iepazīstināt citus ar savu skolu un dzimto vietu, tādā veidā bagātinot starpkultūru dialogu.

Taču brauciens uz Strasbūru ir tikai noslēdzošais programmas posms, jo vispirms skolēniem skolā ir jāsarīko Eiropas Parlamenta vēlēšanas, tādā veidā atlasot dalībniekus braucienam uz EP.

Konkurss "Eiropas Parlamenta vēlēšanas skolā"

Lai atlasītu ikmēneša vizītes un programmas "Euroscola" dalībniekus, ir jāpiedalās konkursā "Eiropas Parlamenta vēlēšanas skolā", kurā var iesaistīties 10.–12.klašu skolēni. Atlasi, kas notiek konkursa kārtībā, vada EP informācijas biroji visās 27 ES dalībvalstīs. Latvijā konkursu rīko Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā.

Konkursa galvenā prasība ir skolā noorganizēt EP vēlēšanas. Vēlēšanām ir jāatbilst šādiem principiem: brīvas un demokrātiskas, vienlīdzīgas, aizklātas un tiešas vēlēšanas. Turklāt vēlēšanu norise ir jāiemūžina foto vai video reportāžā, kurā jāatspoguļo pati vēlēšanu norise, priekšvēlēšanu kampaņa un ievēlēto EP deputātu pirmā sēde, kā arī ir jāsastāda vēlēšanu nolikums.

"Brauciens uz Strasbūru ir noslēdzošais programmas posms, vispirms skolēniem skolā ir jāsarīko Eiropas Parlamenta vēlēšanas."

Iesniegtos darbus vērtē žūrija, ko veido Eiropas Parlamenta Informācijas biroja darbinieki. Galvenie vērtēšanas kritēriji ir noformējums un vizuālā uztveramība, kā arī skolēnu izpratne par EP darbību un vēlēšanu norisi.

Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Jolanta Bogustova skaidro, ka konkurss veicina skolēnu patstāvīgu izpēti par EP darbu un ES jautājumiem. No skolām saņemam ļoti detalizētus izklāstus par pašu organizēto EP vēlēšanu simulāciju, tās atbilst Eiropas vēlēšanu likumam, un bieži pasākumā tiek iesaistīta visa skola. Tas ne tikai veicina izpratni par ES, bet arī liek pārdomāt, kas ir EP, deputāti, vēlēšanas un kāpēc ir svarīgi tādās piedalīties. Skolēnos rodas pozitīva interese par politiku, jo viņiem ir liela motivācija uzzināt jauno.

Kā var pieteikties programmā "Euroscola"?

Konkursam var pieteikties 10.–12.klašu skolēni, kas kopīgiem spēkiem izstrādājuši un iemūžinājuši foto vai video reportāžā savas skolas EP vēlēšanas. EP Informācijas birojam Latvijā ir jāiesniedz aizpildīta pieteikuma anketa, papildus klāt ir jāpievieno vizuāls materiāls par vēlēšanām, izstrādāts vēlēšanu nolikums, kā arī īss vēlēšanu, pirmās jauno deputātu tematiskās sēdes un iesaistīto skolēnu darbības apraksts. Piesakoties ir jāņem vērā, ka braucienā varēs doties 24 skolēni, kuri ir bijuši ievēlēti skolas EP vēlēšanās, un 2 pavadošie skolotāji. 

J.Bogustova norāda: ja pieteikums atbilst konkursa nolikumā izvirzītajiem noteikumiem, žūrijas komisija to pieņem un skolu aicina doties apmaksātā braucienā uz EP Strasbūrā. Pieteikumus EP Informācijas birojs Latvijā pieņem visa gada garumā, un tos joprojām var iesūtīt EP Informācijas birojam Latvijā. Vienlaikus konkurss guvis lielu popularitāti skolu vidū, un šogad esam saņēmuši tik daudz pieteikumu, ka visi braucieni 2012.gadā uz EP Strasbūrā ir jau rezervēti. Tādēļ skolas, kuru pieteikumus saņemsim gada otrajā pusē un kuri izpildīs konkursa kritērijus, varēs doties uz EP Strasbūrā, Francijā, nākamajā – 2013.gadā.

Latvija programmā "Euroscola" piedalās kopš iestāšanās ES

J.Bogustova atklāj, ka Latvija programmā "Euroscola" piedalās kopš 2004.gada un braucienus uz EP Strasbūrā organizē reizi mēnesī no vienas skolas Latvijā.

Vairākas skolas, kuras šo gadu laikā ir piedalījušās programmā, ir atzinušas, ka skolēniem šī ir bijusi izcila un motivējoša pieredze. Tiekoties ar skolēniem, kuri piedalījušies programmā, ir ļoti interesanti diskutēt, jo viņu zināšanas par ES un EP ir ļoti vispusīgas un viņiem ir savs viedoklis par ES jautājumiem, uzsver J.Bogustova.

"Konkurss veicina skolēnu patstāvīgu izpēti par EP darbu un ES jautājumiem."

Rīgas 10.vidusskolas skolotāja Jeļena Sokolova atzīst, ka piedalīties programmā "Euroscola" skolēniem ir bijis ļoti interesanti un tas skolēniem ir bijis liels piedzīvojums. Piedalīties konkursā un rīkot EP vēlēšanas esot bijis vienkārši, lielāks satraukums esot bijis pirms došanās uz EP Strasbūrā, jo skolēni vēlējušies un viņiem ir bijusi liela atbildība parādīt labi gan sevi, gan savas zināšanas par ES jautājumiem. Ņemot vērā pozitīvo pieredzi, skola noteikti programmā "Euroscola" piedalīsies arī turpmāk.

Uzziņai

Programmas "Euroscola" konkursa nolikums un pieteikuma anketa pieejami: www.europarl.lv/view/lv/Jauniesiem/EUROSCOLA.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI