Otrdiena,

E-konsultācijas

Lapas karte

Kontakti

Priekšlikums par VSAOI maksāšanu no autoratlīdzības vēl ir izstrādes stadijā

Finanšu ministrija
15.08.2013

Drukāt
 Nosūtīt
 Ziņot redaktoram
 Komentēt
Iesaka:   +0 -0

Otrdien, 13. augustā Ministru kabinetā apstiprinātajā, Finanšu ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par nodokļu ieņēmumus 2014.-2016.gadam ietekmējošiem nodokļu politikas pasākumiem ir ietverta informācija arī par pašreizējo normatīvo aktu regulējumu saistībā ar valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) veikšanu no autoratlīdzībām. Tā kā arvien biežāk līgumi par autoratlīdzībām tiek izmantoti darba attiecībām līdzīgā modelī, tiek ierosināts izvēles iespēju – maksāt vai nemaksāt VSAOI –saglabāt tikai attiecībā uz pasīva veida ienākumu no autoratlīdzības.

Pašreiz likums par valsts sociālo apdrošināšanu paredz, ka fiziskā persona, kura saņem autoratlīdzību (autortiesību un blakustiesību atlīdzību), izņemot autortiesību mantinieku un citu autortiesību pārņēmēju, minētā likuma piemērošanas nolūkā ir pašnodarbināta persona. VSAOI likme pašnodarbinātajām personām 2013. gadā vispārējā gadījumā ir 32,17% no VSAOI objekta. Ja autoratlīdzības (honorāra) saņēmējs ir arī darba ņēmējs, tad autoratlīdzības (honorāra) saņēmējam ir tiesības izvēlēties vai nu no autoratlīdzības (autortiesību un blakustiesību atlīdzības) ienākuma neveikt VSAOI vai no autoratlīdzības (autortiesību un blakustiesību atlīdzības) ienākuma veikt VSAOI atbilstoši pašnodarbinātajiem noteiktajai likmei un kārtībai.

Ņemot vērā likumā par valsts sociālo apdrošināšanu ietverto izvēles iespēju, lielākā daļa personu, kas vienlaikus ir darba ņēmējas, izvēlas VSAOI neveikt. Minēto regulējumu izmanto arī darba devēji un personas, kas izmaksā autoratlīdzības. Darba devēji nosaka minimālu  darba algu, vienlaikus atlikušo atlīdzības daļu noformējot kā autoratlīdzību. Citos gadījumos autoratlīdzību izmaksātāji pat neslēdz darba līgumus – fiziskajām personām, kas, vērtējot pēc ekonomiskās būtības, pilda darba pienākumus, atlīdzība tiek izmaksāta autoratlīdzību veidā.

Rezultātā ienākuma izmaksātājs optimizē nodokļus un samazina savas izmaksas, jo VSAOI no nodokļu aspekta ir smagākā darbaspēka nodokļu daļa, darbinieki ir mazāk aizsargāti slimības, bezdarba un pensijas vecuma sasniegšanas brīdī, kā arī samazinās autoratlīdzības saņēmēja reālie ienākumi, jo tam, kas nav darba attiecībās, ir jāveic VSAOI no sev izmaksātās atlīdzības. Tāpat citām personām, kas VSAOI veic no maziem ienākumiem, būs jānodrošina minimālais pensijas apmērs autoratlīdzību saņēmējiem, jo sociālās apdrošināšanas pamatprincips ir solidaritāte starp sociālās apdrošināšanas iemaksu veicējiem un pakalpojumu saņēmējiem, un normatīvie akti garantē minimālo pensiju personām, kurām ir tiesības uz vecuma pensiju, bet aprēķinātais pensijas apmērs ir mazāks par šo noteikto minimumu, jo apdrošināšanas iemaksas veiktas no maziem ienākumiem.

Diemžēl iezīmējas tendence, ka līgumi par autoratlīdzības izmaksu, lai gan pēc būtības pastāv darba attiecībām līdzīgs sadarbības modelis, tiek slēgti arvien biežāk. Lai risinātu radušos situāciju, ir iecere nākotnē liegt tiesības izvēlēties, vai veikt VSAOI, bet ieturēt VSAOI līdzīgi kā no citiem ienākumiem, kurus izmaksā uz darba līguma vai uzņēmumu līguma pamata. Izvēles iespēju – maksāt vai nemaksāt VSAOI – varētu saglabāt tikai attiecībā uz pasīva veida ienākumu no autoratlīdzības (honorāra), piemēram, maksājums par tiesībām tulkot darbu, maksājums par tiesībām izplatīt darbu – darba oriģinālu vai kopijas pārdot vai kaut kā citādi atsavināt.

Jāatzīmē, ka minētais regulējums vēl tiek izstrādāts, un iespējamās definīcijas vēl plānots apspriest ar citām institūcijām un pieaicinātajiem ekspertiem. Vēršam uzmanību uz to, ka grozījumu izstrāde likumā par valsts sociālo apdrošināšanu ir Labklājības ministrijas kompetencē, un detalizētāka paredzamo grozījumu apspriešana notiks projekta izstrādes gaitā.

Informācijas sagatavotājs:
Lelde Kaunese
Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece
Tālr.: 67083938
Lelde.Kaunese@fm.gov.lv

Ieteikt:  +0

KOMENTĀRI (0)
Komentārā lūdzam izteikt Jūsu viedokli. Ja Jums ir neskaidrības par izskatīto tematu, jautājumiem izmantojiet sadaļu "E-konsultācijas".

drošības attēls
Pievienot

Informācijas statuss
Šī sadaļa ir platforma nepastarpinātai valsts iestāžu komunikācijai ar sabiedrību.

• Par preses relīžu saturu atbild informācijas iesniedzējs. LV portāls publicē iesūtīto informāciju, to nerediģējot un nemainot.
  • Aicinām valsts pārvaldes iestādes paziņojumu iesūtīšanai izmantot e-pastu: pr@lv.lv
Lietotājiem der zināt.

VISVAIRĀK LASĪTIE

REKLĀMA

SKAIDROJUMI. LIKUMI PRAKSĒ. DISKUSIJAS. ZINI SAVAS TIESĪBAS UN PIENĀKUMUS!

Ceļvedis valsts informācijā. Specializēts portāls dialogam starp sabiedrību un valsti.

Latvijas Republikas oficiālais izdevējs