NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
11. aprīlī, 2014
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Eiropas Savienība
1
3
1
3

Valsts atbalsts uzņēmējdarbības sācējiem lauku apvidos

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra konsultanti palīdz nākamajiem uzņēmējiem gan biznesa projektu izstrādē valsts atbalsta iegūšanai, gan uzņēmējdarbības sekmīgā virzībā praksē.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Viena no vitāli svarīgākajām valsts mēroga problēmām ir noturēt iedzīvotājus savā dzimtajā zemē (it īpaši lauku apvidos), un to galvenokārt var izdarīt tikai vienā veidā – attīstītot uzņēmējdarbību, kas savukārt radītu darbavietas. Nav tik svarīgi, cik liels būs šis bizness. Lielāka nozīme ir tam, ka veiksmes gadījumā uzņēmējs varēs nodrošināt savu ģimeni un, vēl labāk, dot darbu vēl kādam cilvēkam, lai nav tā, ka teju vienīgais stabilais darba devējs apdzīvotā vietā ir pašvaldības iestādes.

Viegli šajā laukā neiet, un uzskatāmākais apliecinājums tam ir nesen notikušajā konferencē "Emigrācija Baltijas un Austrumeiropas valstīs: pieredzes mācības un izaicinājumi" paustā prognoze, ka emigrācija Latvijā tuvākajos gados nemazināsies. Taču centieni palīdzēt jauniem uzņēmējiem mūsu valstī nenoliedzami ir, un varbūt kāds, kurš, sajūtas savā nākotnes ceļā iedzīts strupceļā, domā par koferu pakošanu, pat nezina, ka ir iespēja tikt pie pirmā atbalsta sava biznesa sākšanai.

Kā "iestartēt" biznesu

Valsts akciju sabiedrībā "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum" (ALTUM) pašlaik ir piejamas divas atbalsta programmas, kurās nākamie uzņēmēji var iegūt starta kapitālu sava biznesa sākšanai.

Starta programmā jeb programmā "Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai" uz atbalstu var pretendēt Latvijas iedzīvotāji no 18 gadu vecuma, ieskaitot bezdarbniekus, kuri ir izteikuši vēlmi uzsākt komercdarbību vai kļūt par pašnodarbinātajiem, kā arī jaundibinātie komersanti. Par jaundibinātiem komersantiem šīs programmas izpratnē uzskata komersantus, kuri likumā noteiktajā kārtībā ir reģistrējuši savu darbību ne senāk kā trīs gadus pirms vēršanās pēc atbalsta minētās programmas ietvaros.

Uz atbalstu var pretendēt arī jau esošie uzņēmēji, kuri vēlas uzsākt jaunu darbības veidu (pilnīgi jauna produkta ražošanu vai pakalpojuma sniegšanu) un šim nolūkam pēdējā gada laikā no pieteikuma par dalību programmā iesniegšanas brīža ir reģistrēts vai tiks reģistrēts jauns komersants.

"ALTUM iesniegtos projektus vērtē ļoti stingri."

Programmas dalībnieks/i var iesaistīt savā komercsabiedrībā kā līdzīpašniekus citus dalībniekus - fiziskas vai juridiskas personas, kuru kopējais daļu skaits nepārsniedz 25%. Programmā atbalstīs projektus līdz 85 372,31 eiro vērtībā; klienta līdzdalībai gan jābūt vismaz 10% apmērā. Taču šāda līdzdalība nav nepieciešama, ja aizdevuma summa nepārsniedz 7114,36 eiro.

Starta programmas dalībnieki tās ietvaros var saņemt:

Starta programmā gan ir daži ierobežojumi - par tās dalībniekiem nevar kļūt personas, jaunākas par 18 gadiem, un atbalstu arī nepiešķir, ja pretendentam ir aktuāls parāds Valsts ieņēmumu dienesta un parādnieku reģistros vai parāds Latvijas Bankas Kredītu reģistrā, kas dzēsts mazāk kā pirms diviem mēnešiem. Ir arī virkne ierobežojumu par neatbalstāmām nozarēm, kuras minētas ALTUM interneta vietnē.

Attīstības finanšu institūcija piedāvā arī MVU izaugsmes aizdevumu programmu jeb programmu "Aizdevumi sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai". Šī programma gan paredzēta mazajiem, vidējiem komersantiem, lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvām sabiedrībām, kuras jau darbojas un kam ir ekonomiski pamatoti turpmākās darbības plāni, bet paaugstinātu risku dēļ nav pieejams kredītiestāžu finansējums.

Diemžēl ALTUM pieteikumus vairs nepieņem Mikrokreditēšanas programmā, kur mazākus aizdevumus ar izdevīgākiem noteikumiem varēja saņemt mikrouzņēmumi.

Turpmāk ciešāka sadarbība ar LLKC

Taču uzreiz jāteic, ka ALTUM iesniegtos projektus vērtē ļoti stingri un sagatavot prasībām atbilstošus biznesa plānus, un tikt cauri diezgan birokrātiskajam kritēriju sietam, it īpaši biznesa sācējam, nav viegli, kaut arī ALTUM konsultanti vairāk nekā 20 iestādes filiālēs un konsultāciju centros sniedz konsultācijas biznesa plāna sagatavošanā un pilnveidošanā. Atbalsta pretendentiem ALTUM nodrošina arī mācības, taču biznesa pamatu apguve ne vienmēr būs pietiekama, lai pārvarētu aizdevuma devēja piesardzību valsts naudas atvēlēšanā.

Tādēļ ar gandarījumu uzņemama ziņa, ka projektu sagatavošanā ALTUM atbalsta programmām turpmāk ciešāk pieslēgsies Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC). Topošie un esošie lauku reģionu uzņēmēji, kā arī jaunie lauksaimnieki ALTUM projektu sagatavošanā turpmāk varēs plašāk izmantot LLKC pakalpojumus: visos Latvijas novados un pagastos, kā arī pilsētās, kur iedzīvotāju nav vairāk par pieciem tūkstošiem, uzņēmēju projektiem būs pieejamas šā dienesta speciālistu bezmaksas konsultācijas.

"Projektu sagatavošanā turpmāk varēs plašāk izmantot LLKC pakalpojumus."

Līgumu par sadarbības paplašināšanu valsts atbalsta programmu īstenošanā 4.aprīlī parakstīja ALTUM valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko un LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, un tās mērķis ir veicināt ekonomisko aktivitāti lauku apvidos un uzlabot šo teritoriju iedzīvotāju iespējas saņemt valsts atbalsta finansējumu.

LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Tomsone LV portālu informēja, ka bezmaksas konsultācijas paredzētas tiem, kuri vēlas sākt jebkādu komercdarbību laukos, kā arī jauniem uzņēmumiem un lauksaimniekiem vecumā līdz 40 gadiem, kuri iecerējuši sākt lauksaimniecisko ražošanu. Šis pakalpojums piejams arī uzņēmējiem, kuri iepriekš nav saņēmuši Eiropas Savienības finansējumu investīcijām. Bezmaksas konsultācijas un apmācības tiks sniegtas Zemkopības ministrijas finansētās aktivitātes "Lauku teritorijas ekonomiskās veicināšanas programma" ietvaros.

Uzņēmējdarbības konsultanti – visā valsts teritorijā

I.Tomsone uzsver: "Galvenais ir vēlme attīstīt uzņēmējdarbību, un tai nav obligāti jābūt lauksaimnieciskajai ražošanai. Lauku apvidu iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas kādā no 26 LLKC birojiem saņemt, piemēram, tādu pakalpojumu kā reģistrēt uzņēmumu bez maksas, bez maksas saņemt konsultācijas konkrētā saimniekošanas jomā. Šī sadarbība ar mūsu konsultantiem nav vienreizēja: tā turpinās piecu gadu garumā, kad uzņēmēju it kā vedam aiz rokas – rēķinām ekonomiku, dodam padomus, kas jādara, lai uzlabotu kādus konkrētus rādītājus. Tas šiem cilvēkiem, starp kuriem ir tādi, kuriem jau ir kāda pieredze uzņēmējdarbībā, un arī tādi, kuri biznesā ir iesācēji un pašiem nepietiek zināšanu, dod pleca sajūtu, lai ar problēmām tiktu galā.

Līdz šim viens no pakalpojuma veidiem bija izstrādāt projektus pasākuma "Lauku saimniecību modernizācija" (starp citu, projektu iesniegšanas kārta ir atvērta no šā gada 9.maija līdz 9.jūnijam – red.) ietvaros Eiropas naudas līdzfinansējuma saņemšanai un arī ALTUM atbalsta programmām. Kaut arī sadarbība ar ALTUM arī līdz šim bija diezgan laba, taču šīs institūcijas prasības ir diezgan specifiskas, un arī mūsu konsultantiem reizumis ir diezgan grūti tās izprast visā pilnībā. Sadarbības līgums noteiks to, ka Attīstības finanšu institūcija pirmām kārtām izglītos mūsu speciālistus, un tad viņi tālāk varēs precīzāk un drošāk izpildīt visas nepieciešamās formalitātes. Tas zināmā mērā garantēs, ka projekts tiks novests līdz galam sekmīgi un jaunais uzņēmējs ALTUM finansējumu patiešām arī saņems, jo visas iestrādes un projekts atbildīs prasībām.

"Galvenais ir vēlme attīstīt uzņēmējdarbību, un tai nav obligāti jābūt lauksaimnieciskajai ražošanai."

Pašlaik ir divas - lauku teritoriju ekonomikas veicināšanas un lauku jauniešu uzņēmējdarbības veicināšanas (orientēta jauniešiem no 18 līdz 30 gadiem)  programmas, kur ļoti intensīvi norisinās LLKC konsultantu palīdzība. Tātad LLKC sniedz nepieciešamo informāciju un konsultācijas, lai uzņēmējs varētu vieglāk pretendēt uz dažādiem finanšu atbalstiem.

LLKC valdes priekšsēdētājs M.Cimermanis, noslēdzot sadarbības līgumu ar ALTUM, sacīja: "Esmu gandarīts par noslēgto sadarbības līgumu ar ALTUM, kas ir nacionāla finanšu institūcija, un, mūsu skatījumā, taps par vienu no galvenajiem atbalsta punktiem mazā un vidējā biznesa attīstībai sadarbībā ar LLKC un Zemkopības ministriju. Šāda sadarbība ir nepieciešama, jo jau trešo gadu īstenojam Lauku ekonomikas veicināšanas programmu, kuras ietvaros esam palīdzējuši tapt un attīstīties vairāk nekā 700 mazajiem uzņēmumiem visā Latvijā. Ciešāka sadarbība ar ALTUM uzlabos iespējas lauku cilvēkiem īstenot savas uzņēmējdarbības ieceres."

Te vietā atcerēties, ka tieši pirms diviem gadiem Zemkopības ministrijas vadības apspriedē tika pieņemts lēmums, ka efektīvāk jāīsteno viens no LLKC galvenajiem darbības virzieniem – uzņēmējdarbības veicināšana laukos. Tāpēc tika veikta lauku attīstības speciālistu darba reorganizācija, un tagad Latvijas teritorijā kopumā darbojas 125 novadu lauku attīstības un 26 uzņēmējdarbības konsultanti, turklāt katrā no LLKC birojiem strādā viens uzņēmējdarbības konsultants.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI