NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
25. martā, 2014
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts vērtības
5
5

Papildināts: Šodien - Latvijas tautas melnā diena

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

1949.gada 25.marta deportācijas skāra apmēram 2,28% no visiem Latvijas iedzīvotājiem.

FOTO: Renāte Briede

Pirms 65 gadiem – 1949. gada 25. martā – notika otra lielākā Baltijas iedzīvotāju deportācija. Latvijas Valsts arhīvs par šo notikumu vēsta: deportācijas organizēšana tika veikta saskaņā ar PSRS Ministru padomes 1949. gada 29. janvāra pilnīgi slepeno lēmumu Nr. 390-138 "Par kulaku un viņu ģimeņu, nelegālā stāvoklī esošu bandītu un nacionālistu ģimeņu, bruņotās sadursmēs nošauto un notiesāto bandītu ģimeņu, legalizējušos bandītu, kas turpina naidīgu darbību, un viņu ģimeņu, kā arī represēto bandītu atbalstītāju ģimeņu izsūtīšanu no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas teritorijas". Minētais dokuments glabājas Krievijas Federācijas Prezidenta arhīva (KFPA) 93. fondā "PSRS Ministru padomes lēmumu un rīkojumu kolekcijas".

1949. gada 25.- 30.martā no Latvijas tika izsūtītas 13248 ģimenes, kopumā 42125 cilvēki. 40 176 no šiem cilvēkiem bija latvieši.

Plašāku informāciju par represijās cietušo cilvēku sociālo portretu var uzzināt Latvijas Valsts arhīva informācijā un Virtuālajā muzejā LATVIJAS OKUPĀCIJA.

Ik gadus Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 25.martā un 14.jūnijā pie Latvijas valsts simbola Brīvības pieminekļa, kā arī Latvijas pašvaldībās notiek piemiņas pasākumi.

Pie Šķirotavas stacijas, pieminot Komunistiskā genocīda upurus, pulksten 11.00 notiek piemiņas brīdis, savukārt pulksten 12.30 biedrība "Latvijas politiski represēto apvienība" rīko gājienu no Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim.

Latvijas valsts amatpersonas un gājiena dalībnieki pie Brīvības pieminekļa ziedus noliks pulksten 13.00.

Par piemiņas brīža norisi, sekojot informācijai, LV portālā publicēsim fotomirkļus.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI