NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. martā, 2014
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Uzņēmējdarbība
4
4

Projekts „Pagalmu renesanse”- iespēja sakopt sava nama durvju priekšu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Liela loma mūsu pagalmos ir apstādījumiem, kas, piemēram, auto stāvvietas atdala no atpūtas zonas. Pie ieejām mājā ir nepieciešami stādījumi, kas vasaras sezonā gluži vienkārši priecētu iedzīvotājus.

FOTO: SXC

Lielāko daļu no mikrorajonu iekšpagalmiem nekādi nevar uzskatīt par skatienu iepriecinošiem. Vispirms ļaudis kaitina šauro celiņu malās izvietotās automašīnas, caur kurām grūti izlauzties ātrajai palīdzībai vai ugunsdzēsējiem, arī nekoptie stādījumi daudzviet vairāk atgādina džungļus. Bēdīgā stāvoklī ir arī bērnu un sporta laukumi. Daudzi, it sevišķi pirmo stāvu iemītnieki, pie savu mitekļu logiem veido puķu dobes, kuras stila un gaumes izjūtas ziņā ievērojami atšķiras no kaimiņu lolojumiem.

Lai veicinātu daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu sakārtošanu, Latvijas Ainavu arhitektūras biedrība (LAAB) ir nākusi klajā ar iniciatīvu palīdzēt šo namu iemītniekiem veidot sev pievilcīgu apkārtējo vidi.

Arī pagalmam jākļūst par kultūrainavas sastāvdaļu

Jau daudzus gadus LAAB rīko savu biedru braucienus uz dažādām Eiropas valstīm. To laikā arhitekti cita starpā ir izpētījuši daudzstāvu namu dzīvojamo rajonu pagalmu un tajos esošo piebraucamo ceļu plānojumu, apzaļumošanas risinājumus un mazās arhitektūras elementus – divriteņu novietnes, sporta laukumus, atpūtas zonas. Pēc tam kļuva skaidrs, ka braucienos iegūtā pieredze ir jāliek lietā.

"Kad Rīga vēl tikai gatavojās kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu un tika izsludināti konkursi, mums radās doma, ka šī ir mūsu iespēja," stāsta LAAB vadītāja ainavu arhitekte Daiga Veinberga. "Dzīves vide neapšaubāmi ir arī kultūras vide. Pieteikumu sagatavojām jau 2012.gadā, un tagad projekts ir ieguvis nosaukumu "Pagalmu renesanse". Tā ietvaros namu iedzīvotāji kopā ar ainavu arhitektiem bez maksas var meklēt risinājumus un gūt atbalstu, veidojot sakārtotus un skaistus pagalmus." 

Pagalmam ir jāpilda vairākas funkcijas: sākot ar saimnieciskiem risinājumiem, piemēram, atkritumu konteineru novietnēm, auto un velosipēdu stāvvietām līdz ērtiem piebraucamiem ceļiem un labiekārtotām vietām atpūtai.

Liela loma mūsu pagalmos ir apstādījumiem, kas, piemēram, auto stāvvietas atdala no atpūtas zonas. Pie ieejām mājā ir nepieciešami stādījumi, kas vasaras sezonā gluži vienkārši priecētu iedzīvotājus. Turklāt apstādījumu kopšana daudziem radītu prieku.

"Lielākā daļa Rīgas namu iekšpagalmu diemžēl nav rekonstruēti, to kvalitāte ir zema, un tie neatbilst mūsdienu prasībām," uzsver D.Veinberga. "Pagalmos šodien trūkst bērnu un sporta laukumu, nav pat arī tādu vienkāršu atpūtas elementu kā soliņi un atkritumu tvertnes. Vakara stundās pagalmi parasti ir vāji apgaismoti, kas rada nedrošības sajūtu."

"Dzīves vide neapšaubāmi ir arī kultūras vide."

Lai izglītotu iedzīvotājus, LAAB sagatavojusi arī bukletu, kas ietver informāciju par pagalma funkcijām un labiekārtojuma iespējām, estētiku, īpašnieku tiesībām un atbildību. Šeit atrodami apraksti un daudzveidīgas ilustrācijas par bērnu rotaļu laukumiem, sporta un apstādījumu zonām, pagalma mēbelēm, atpūtas vietu iekārtojumu, kvalitatīvu apgaismojumu, labiekārtotiem auto stāvlaukumiem un velosipēdu novietnēm un daudz ko citu, kas veido patīkamu dzīves vidi.

Projekta "Pagalmu renesanse" svarīga sastāvdaļa ir ainavu arhitektu bezmaksas konsultācijas iedzīvotājiem, kuri ir gatavi sakopt savu pagalmu. "Šīs programmas ietvaros mājas iedzīvotāji var uzaicināt uz sarunu ainavu arhitektu, lai kopīgiem spēkiem izprastu konkrētas vietas problēmas," skaidro D.Veinberga. "Daudzos gadījumos iedzīvotāji tā īsti nezina, ar ko sākt un kā labāk rīkoties, kādi materiāli nepieciešami."

Ja pirmā saruna ar ainavu arhitektu iedzīvotājus apmierina, iespējams spert nākamo soli, kura laikā precizē projekta datus. Šajā posmā ainavu arhitekts sagatavo jau konkrētus risinājumus un izstrādā projekta metus.

"Pagalmu renesanses" autori cer, ka šī akcija iedzīvotājiem dos impulsu mainīt domāšanu un veidot pozitīvu attieksmi pret kopīgo pagalmu kā pret daļu sava īpašuma, kas ir ērti iekārtota, visiem pieejama, skaista vide - gan uzturoties pagalmā, gan vērojot ainavu no sava dzīvokļa logiem.

Vispirms jāizveido iniciatīvas grupa

Gluži tāpat kā risinot jebkuras ar kopīpašumu saistītās problēmas, vispirms ir jāsaņem dzīvokļu īpašnieku akcepts, it īpaši, ja darbiem būs nepieciešami naudas līdzekļi. Tāpēc, uzsākot pagalma renovāciju, būtu lietderīgi izveidot domubiedru grupu, kas uzņemtos sava pagalma sakārtošanas iniciatīvu.

Pirms ķerties pie lāpstām, jānoskaidro, kam pieder zeme aiz jūsu namdurvīm. Kā zināms, šobrīd īpašuma attiecības ir visai samudžinātas, un zeme var piederēt kādam pilsonim X, kas tajā vēlas rīkoties pēc sava prāta un par zemi ir gatavs tiesāties līdz pat mūža galam. Tāpēc, ja sarunas ar zemes īpašnieku ir pozitīvas, vajadzētu no viņa saņemt rakstisku piekrišanu gaidāmajiem pārveidojumiem. 

"Pie ieejām mājā ir nepieciešami stādījumi."

Jāņem arī vērā, ka pagalmu, ļoti iespējams, šķērso dažādas komunikāciju trases – ūdens un kanalizācijas vadi, elektroenerģijas un sakaru kabeļi. Līdz ar to jārēķinās ar šo komunikāciju aizsardzības prasībām. Savi noteikumi ir transporta kustības risinājumiem – piebraucamajiem ceļiem, ietvēm un velosipēdu celiņiem. Lai pagalmā izvietotās rotaļu un sporta zonas, auto stāvvietas mājas iedzīvotājiem netraucētu, ir jāievēro noteikti teritorijas plānošanas principi.

Normatīvais regulējums ir atrodams Civillikumā, Būvniecības likumā, Vispārīgajos būvnoteikumos, Aizsargjoslu likumā, Teritorijas attīstības plānošanas likumā un virknē citu dokumentu. Tieši tāpēc, lai nepieļautu kļūdas, uzsākot lielākus darbus, noteikti būs nepieciešams ainavu arhitekta padoms, kas parasti pārzina visas sava darba nianses, tostarp juridiskās.

Liepājas pagalmu sakārtošanu līdzfinansē pašvaldība   

Pagalmu sakārtošanai uzmanību pievērš arī citās Latvijas pilsētās. Piemēram, Liepājas pilsētas dome ir pieņēmusi saistošos noteikumus Par Liepājas pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai".

"Šogad šim nolūkam pašvaldība atvēlējusi 181,4 tūkstošus eiro," informē Liepājas pilsētas domes Nekustamo īpašumu pārvaldes speciālists Aivars Kaņka. Šis līdzfinansējums ļaus labiekārtot daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apkārtni un uzlabot iedzīvotāju apkārtējo dzīves vidi, transporta kustību, bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespējas un vides pieejamību, izmantojot pašvaldības līdzfinansējumu. 

"Tagad šie saistošie noteikumi ir ieguvuši papildinājumu," uzsver A.Kaņka. "Ja līdz šim uz līdzfinansējumu varēja pretendēt daudzdzīvokļu mājas ar kopējo platību no 1000 kvadrātmetriem, tad no šā gada pretendentu lokā iekļautas dzīvojamās mājas, kuru kopējā platība ir vienāda vai lielāka par 800 kvadrātmetriem un kuras pašvaldības rīkotajā ikgadējā konkursā "Liepāja pucējas" ir ieguvušas titulu "Sakoptākais nams"."

Saistošie noteikumi paredz līdzfinansējumu piešķirt šādām aktivitātēm:

  • pilnībā tiek apmaksāta būvuzraudzība, ja to veic pašvaldības izvēlēts būvuzraugs;
  • 90% apmērā tiek segtas apgaismojuma jaunbūves, rekonstrukcijas vai renovācijas izmaksas;
  • 80% līdzfinansējumu var saņemt, remontējot brauktuves, ietves vai stāvlaukumus;
  • jau mazākas summas tiek piešķirtas brauktuves, ietves vai stāvlaukuma jaunbūvēm, rekonstrukcijām vai renovācijām, daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai (bērnu rotaļu laukuma, soliņu un atkritumu urnu, atkritumu konteineru laukumu, zālienu un apstādījumu, sporta laukumu, veļas žāvētavu, velosipēdu novietņu jaunbūvei, rekonstrukcijai vai renovācijai), kā arī būvprojekta vai tam pielīdzināma dokumenta izstrādei un autoruzraudzībai.

Turklāt pašvaldības līdzfinansējumu var saņemt, ja projekta iesniedzējs ir divu vai vairāku daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieku kopības, arī ja māja veikusi vai tajā tiek veikti energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi. Bez līdzekļiem nepaliks arī tie nami, kas piedalījušies pašvaldības konkursā "Liepāja pucējas" un ieguvuši titulu "Sakoptākais nams".

"Šogad īpaša uzmanība tiks pievērsta automašīnu stāvlaukumu sakārtošanai," turpina A.Kaņka. "Šo darbu laikā stāvvietas tiek atvirzītas no namu fasādēm, lai atbrīvotu ceļu satiksmei, atkritumu savākšanas transportam, neatliekamās palīdzības un ugunsdzēsēju netraucētai piekļuvei dzīvojamām mājām. Otrkārt, uzmanību pievērsīsim iekšpagalmu gājēju celiņu izbūvei un apgaismojuma sakārtošanai, kā arī apzaļumošanai un bērnu rotaļu laukumu veidošanai."

Šobrīd pašvaldībā saņemti pieci pieteikumi. Taču masveida pieteikumu pieplūdums gaidāms aprīļa sākumā.

Arī Preiļos uzmanība pievērsta iekšpagalmu ceļiem

"Ja senāk iekšpagalmu sakārtošanai bija iespēja izmantot Eiropas Savienības līdzfinansējumu, tad šobrīd šī programma ir slēgta," stāsta Preiļu novada domes izpilddirektors Vladimirs Ivanovs. "Mēs iepazināmies ar divu pilsētu - Liepājas un Kuldīgas - pieredzi, kuras pagalmu sakārtošanu līdzfinansē no saviem pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Arī Preiļu novads šiem mērķiem šogad paredzējis tērēt aptuveni 14 tūkstošus eiro. Tas nozīmē, ka daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem vajadzēs sagatavot noteiktu dokumentu paketi. Visi pieteikumi tiks izskatīti konkursa kārtībā.

Domājams, ka līdzfinansējums galvenokārt tiks piešķirts, piemēram, pievedceļu renovācijai, jo tie daudzviet ir ļoti sliktā stāvoklī. Protams, galīgo lēmumu, kādiem darbiem tērēt naudu, pieņems dzīvokļu īpašnieki."

"Pagalmu sakārtošanai uzmanību pievērš arī citās Latvijas pilsētās."

V.Ivanovs atzīst, ka iedzīvotāju interese saņemt līdzfinansējumu ir liela. Taču problēmas var radīt resursi māju uzkrājuma kontos. Tie parasti ir visai pieticīgi vai to nav vispār. Tātad, lai saņemtu pašvaldības līdzfinansējumu, dzīvokļu īpašniekiem vajadzēs lūgt kredītu kādā no bankām, kas savukārt ir visai problemātisks risinājums.

"Tajā brīdī, kad esam iecerējuši radikāli pārveidot savu pagalmu, ir jāapzinās, ka šie darbi neapšaubāmi būs saistīti ar izdevumiem," skaidro D.Veinberga. "Taču tagad pavasarī pagalmā ir ļoti daudz dažādu darbu, kurus var veikt bez papildu tēriņiem – iedzīvotājiem gluži vienkārši jāiziet laukā un jāuzsāk sapost savu pagalmu. Arī tad būtu jāaicina talkā ainavu arhitekts."

Līdz Lielajai talkas dienai - 26.aprīlim – vēl aptuveni mēnesis. Tas ir laiks, kad var izplānot veicamos darbus un kopīgam darbam noskaņot gan blakus, gan zemāk un augstāk mītošos kaimiņus.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI