NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
19. martā, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
3
3

Ziemas spēļu olimpiešiem piešķirtie 1,5 miljoni eiro

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts prēmijas olimpisko spēļu dalībniekiem piešķir par katru no augstiem sasniegumiem.

FOTO: Ieva Čīka/ LETA

Par sasniegumiem XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos valdība piešķīrusi gandrīz pusotru miljonu eiro sportistiem, viņu treneriem, ārstiem, apkalpojošām sporta personām, kā arī Bobsleja un skeletona federācijai, Latvijas Kamaniņu sporta federācijai un Latvijas Hokeja federācijai.

Ministru kabineta 2014.gada 17.marta rīkojums Nr.117 "Par naudas balvu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem sportā" nosaka konkrētas summas katram sportistam, ieskaitot nodokļus. Naudu izmaksās no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Sporta likums paredz, ka Latvijas sportistiem, viņu treneriem, sportistus apkalpojošajiem sporta darbiniekiem, tai skaitā sporta ārstiem, apkalpojošajam personālam un attiecīgajām sporta federācijām Ministru kabinets var piešķirt naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā.

Savukārt Ministru kabineta 2012.gada 3.janvāra noteikumi Nr.26 nosaka kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru. Ar šā gada 11.marta grozījumiem šajos noteikumos ieviesa korekciju, paredzot, ka valsts prēmijas olimpisko spēļu dalībniekiem piešķir par katru no augstiem sasniegumiem, nevis tikai vienu, kā tas bija līdz šim. Grozījumi attiecināti jau uz šoziem aizvadīto olimpisko spēļu augsto vietu ieguvējiem.

Soču olimpiskajās spēlēs no Latvijas sportistiem visaugstākās vietas – sudraba medaļu - izcīnīja skeletonists Martins Dukurs (par šo sasniegumu viņam naudas balva būs 111 884 eiro, tai skaitā 26 511 eiro nodokļu samaksai) un bobsleja četrinieks Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste, Jānis Strenga - katram sportistam tiek piešķirti 83 801 eiro (tai skaitā 19 771 eiro nodokļu samaksai).

Atbilstoši izmaiņām noteikumos vairāki sportisti un treneri saņems dubultbalvas – veiksmīgā snieguma novērtējumu ne tikai vienā disciplīnā. Kamaniņu braucējiem, bronzas ieguvējiem, divniekos Andrim un Jurim Šiciem prēmija gan par šo sasniegumu, gan arī par trešo vietu kamaniņu braucēju komandu stafetē. Bobslejistiem Oskaram Melbārdim un Daumantam Dreiškenam otra balva - par izcīnīto piekto vietu bobslejā divniekiem.

Prēmijas piešķirtas ne tikai medaļas izcīnījušo sporta veidu abām federācijām. Latvijas Hokeja federācijai piešķirti 142 288 eiro par nacionālās izlases izcīnītajām tiesībām startēt XXII Ziemas olimpisko spēļu finālturnīrā hokejā (hokeja attīstībai).

Viss apbalvoto saraksts ir apskatāms Ministru kabineta 2014.gada 17.marta rīkojumā Nr.117.

Rīkojuma anotācijā ir arī paskaidrots, kādā veidā tiek piemērots nodoklis. Proti, MK rīkojumā atsevišķi ir norādīts maksājamā iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs (likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 9.panta pirmās daļas 10.punkts), kas tiek ietverts apbalvojamai personai piešķiramajā naudas balvā. Tādējādi, ievērojot MK noteikumu Nr.26 par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru 30.2.apakšpunktā noteikto, iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu (24% no summas, kas pārsniedz 1423 eiro) no apbalvojamai personai piešķirtās naudas balvas veiks attiecīgā sporta federācija. Tajos gadījumos, kad sportistu treneriem un sportistus apkalpojošajiem sporta darbiniekiem rīkojumā paredzētas vairākas naudas balvas (par vairākiem sportista sasniegumiem), iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs aprēķināts katrai summai un nodokļu samaksai paredzētā naudas summa norādīta pie katras šai personai piešķiramās naudas balvas.

MK rīkojums paredz: lai nodrošinātu naudas balvu izmaksu, Finanšu ministrijai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" jāpiešķir Izglītības un zinātnes ministrijai 1 473 978 eiro (tai skaitā 286 493 eiro nodokļu samaksai).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI