NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
06. septembrī, 2013
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ģimene

Latvijā ceturto reizi tiks svinēta Tēva diena

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bērnam ir svarīga ne vien mammas, bet arī tēva uzmanība, rūpes un kopā pavadītais laiks.

FOTO: SXC

Jau ceturto gadu septembra otrajā svētdienā oficiāli tiek svinēta Tēva diena, šogad tas ir 8.septembris. Šie svētki ar katru gadu gūst arvien lielāku sabiedrības atsaucību un līdzās Mātes dienai, ko svinam maija otrajā svētdienā, un Starptautiskajai ģimenes dienai, kuru svinam 15.maijā, kļūst par nozīmīgiem ģimenes svētkiem.

Pasaulē Tēva dienai ir nedaudz vairāk kā simts gadu sena vēsture. Svētku ideja aizsākās ASV 20. gs. sākumā un pamazām kļuva aizvien populārāka, līdz daudzās pasaules valstīs tika pasludināta par oficiāli svinamo dienu. Tagad Tēva dienu svin arī citās Eiropas un pasaules valstīs – Lietuvā, Austrijā, Vācijā, Polijā u.c., vien svinēšanas datumi un tradīcijas mēdz būt atšķirīgas. Svētku sākotnējā ideja palikusi nemainīga – pateikt paldies tēviem par viņu ieguldījumu bērnu audzināšanā un devumu ģimenei.

Latvijā Tēva diena svinamo dienu kalendārā ir kopš 2009.gada rudens, kad tika izdarīti grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" un septembra otrā svētdiena tika noteikta par Tēva dienu. Šī diena atzīmējamo dienu sarakstā tika iekļauta pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas ierosinājuma, savukārt priekšlikumu iesniedza Latvijas Pirmās partijas un partijas "Latvijas ceļš" frakcija.

"Pasaulē Tēva dienai ir simts gadus sena vēsture."

Tēva dienas būtība ir cildināt tētus un viņu lomu ģimenē un sabiedrībā. Svētki popularizē ideju, ka būt tētim ir moderni un ar to ir jālepojas. Tajā pašā laikā šī diena vīrietim atgādina par pienākumiem un atbildību, kas saistās ar kļūšanu par vecāku.

Kā stāsta vecākiem radītā portāla mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa: "Lielisku, atbildīgu tētu šodien Latvijā ir patiešām daudz. Taču diemžēl ir daudz arī tādu tētu, kas par saviem bērniem nerūpējas, neliekas ne zinis. Un daudz ir arī tādu sieviešu, kas pēc šķiršanās liedz tētiem iespēju satikt savus bērnus un pilnvērtīgi pavadīt laiku kopā."

Šī diena sabiedrībā aktualizē jautājumu un veicina dialogu par vīrieša lomu ģimenē un nozīmi bērnu audzināšanā. Latvijas sabiedrībā pastāv vēl daudz stereotipu par atšķirīgajām sieviešu un vīriešu lomām ģimenē. Ir sabiedrības daļa, kura uzskata, ka bērna audzināšana ir tikai mātes rūpes un pienākums. Tas tā nebūt nav, bērnam tikpat svarīga ir arī tēva uzmanība, rūpes un kopā pavadītais laiks. Vīrietim, kļūstot par vecāku, ir jāapzinās, ka viņa pienākums ir ne tikai rūpēties par ģimenes labklājību, bet arī iesaistīties bērnu audzināšanā un viņu personības veidošanā. Arvien vairāk jaunajās ģimenēs ir novērojama pozitīva tendence, kad tēvi bērnu audzināšanā un aprūpē iesaistās tikpat lielā mērā kā mammas.

Jaunajiem tētiem ir iespēja saņemt paternitātes pabalstu, to nosaka likums "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu". Tas nozīmē, ka tēvam bērna piedzimšanas sakarā pienākas desmit kalendāro dienu atvaļinājums, par kuru tiek izmaksāts paternitātes pabalsts 80% apjomā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Tas ļauj jaunajiem tēviem daudz vairāk laika pavadīt kopā ar savu mazuli tā pirmajās dzīves dienās un atvieglot mātes rūpes. Tāpat tēviem ir iespēja doties bērna kopšanas atvaļinājumā, kas ilgst pusotru gadu. Šādā veidā tiek veicināta tēvu iesaistīšanās bērnu audzināšanā.

"Tēva dienas ideja ir pateikt paldies tētiem."

Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Lauris Neikens par Tēva dienu saka: "Prieks, ka Tēva dienas atzīmēšana pakāpeniski iesakņojas kā tradīcija. Tā ir katra cilvēka brīva izvēle šo dienu kaut kā īpaši atzīmēt vai arī ne. Tas atkarīgs no cilvēka izjūtām un uzskatiem. Taču svarīgi ir palīdzēt cilvēkiem apzināties un pietiekami novērtēt to, ko mums nozīmē tētis, cik mums katram dārga ir ģimene un tēta nozīme stipras un stabilas ģimenes veidošanā."

Sestdien Rīgā pirmo reizi notiks vērienīgs Tēva dienai veltīts pasākums ar dažādām aktivitātēm, kuras organizē portāls mammamuntetiem.lv. Mazāki vai lielāki pasākumi notiks arī citās Latvijas pilsētās un pagastos. Kā stāsta Rīgas Tēva dienas pasākuma organizatore, portāla mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa: "Tēva dienas pasākuma organizēšana mums nebija spontāna ideja, šo domu lolojām jau trīs gadus, un beidzot visi kauliņi sakrituši tā, lai ideja varētu realizēties. Šāds pasākums prasa lielu enerģiju, naudu un cilvēkresursus, un es ticu un ceru, ka arī nākamajos gados spēsim kopā pulcināt idejas atbalstītājus, lai Tēva dienas svētki Rīgā kļūtu par ikgadēju tradīciju. Kolīdz beigsies šis pasākums, sāksim plānot nākamā gada Tēva dienu."

Svētki sāksies ar tētu un bērnu svinīgu gājienu no Brīvības pieminekļa, kuram dots nozīmīgs sauklis "Lepns, ka esmu tētis!". Ar šo pasākumu organizatori grib pateikt paldies visiem tiem labajiem tētiem, kas iesaistās bērnu aprūpē, audzināšanā, kas rūpējas par saviem bērniem. Un vienlaikus pievērst sabiedrības un mediju lielāku uzmanību tēva lomas nozīmei ģimenes un bērna dzīvē, attīstībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI