NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
09. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Eiropas Savienība
4
4

Latvijā būs eiro

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Latvija šodien ir sagaidījusi galīgo lēmumu, lai 2014.gada 1.janvārī ieviestu eiro. Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padome (ECOFIN) 9.jūlija sanāksmē Briselē oficiāli pieņēma gala lēmumu uzaicināt Latviju eirozonā. Padome apstiprināja arī eiro maiņas kursu pret nacionālo valūtu – 1 eiro=0,702804 lati. Tas ir pašreizējais lata piesaistes kurss eiro.

Naudas nomaiņu mūsu valstī noteiks Euro ieviešanas kārtības likums. Eiro Latvijā ieviesīs 2014.gada 1.janvārī. Likumā definēti pamatnoteikumi, kā tas notiks.

Likumā noteikts, ka latus pret eiro mainīs pēc Padomes noteiktā fiksētā kursa. Pārrēķinot latus uz eiro, 1 lats būs 1,42 eiro.

Deviņus mēnešus ilgs obligātais cenu paralēlās atspoguļošanas periods (latos un eiro): no šā gada 1.oktobra līdz 2014.gada 30.jūnijām cenām noteikti jābūt norādītām gan latos, gan eiro. Cenas abās valūtās var atspoguļot arī pirms likumā noteiktā termiņa. Iespējams, veikalos pircēji cenu zīmes, uz kurām būs gan lati, gan eiro, redzēs jau šomēnes, jo lielās tirdzniecības ķēdes jau jūnijā paziņoja, ka varētu sākt cenas norādīt abās valūtās.

Latus pret eiro mainīs bez maksas – komercbankās (sešus mēnešus), 302 "Latvijas Pasta"  nodaļās – trīs mēnešus, Latvijas Bankā – neierobežotā termiņā.

Latus banku kontos automātiski konvertēs eiro (pēc oficiālā kursa).

2014.gada janvāra pirmajās divās nedēļās apgrozībā vienlaikus būs abas valūtas. Tātad par pirkumiem veikalā sākumā varēs norēķināties arī latos. Atlikums tiks izdots eiro.

Visi līgumi, kas slēgti par summām latos, būs spēkā, tikai summas līgumos nu būs eiro.

Cik būs jaunās naudas? Tikpat

Likumā noteikts, ka latu nomaiņa pret eiro notiek, ievērojot matemātiskos noapaļošanas principus. Latu konvertācijā uz eiro jāizmanto Padomes noteiktais maiņas kurss no latiem uz eiro (tātad 1 eiro=0,702804 lati).

Naudas summas un vērtības naudas izteiksmē pēc latu konvertācijas uz eiro noapaļos līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata. Ja trešā zīme aiz komata ir no 0 līdz 4, tad centa vērtība nemainās. Ja trešā zīme aiz komata ir no 5 līdz 9, tad cents tiek noapaļots par vienu vienību uz augšu.

Kāda būs jaunā nauda?

Eiro banknotes visām valstīm ir veidotas pēc viena parauga. Uz tām ir attēloti Eiropas kultūras vēsturi raksturojoši simboli. Eiro banknošu nominālvērtības: 5, 10, 20, 50, 100, 200 un 500 eiro.

Eiro monētas katrā valstī ir atšķirīgas. Mūsu valsts monētām vienā pusē ir attēlota ES simbolika, otrā pusē – Latvijas valsts simboli. Eiro monētu nominālvērtības: 2 un 1 eiro monētas un 50, 20,10, 5, 2 centu un 1 centa monētas.

"ECOFIN padomes sanāksmē nolēma, ka lata kurss pret eiro paliks nemainīgs, proti, 0,702804 lati = 1 eiro."

Uz Latvijas 1 un 2 eiro monētām būs tautumeitas portrets no sudraba pieclatnieka. Uz 10, 20 un 50 centu monētām – Latvijas Republikas lielais valsts ģerbonis, uz 1, 2 un 5 centu monētām -Latvijas Republikas mazais valsts ģerbonis. Visas eiro monētas ir derīgas visās eirozonas valstīs.

Gada nogalē komercbankas piedāvās iegādāties eiro monētu sākumkomplektus gan iedzīvotājiem, gan komersantiem. Iedzīvotājiem paredzētais sākumkomplekts būs desmit latu vērtībā  jeb 14,23 eiro.

Eiro visos normatīvajos aktos

Latvijas Banka paziņojusi, ka šodien, 9.jūlijā, pēc plkst. 15 Latvijas Bankas interneta datubāzē INTS tiks publicētas tabulas "Eiro kurss attiecībā pret latu", kurās ietverti dati no 1993.gada 1.janvāra.

Pārejot uz eiro, ir jāgroza ļoti daudzi normatīvie akti, aizstājot likumos un noteikumos minētos latus ar eiro. Normatīvajos aktos noteiktās konkrētās summas latos tiks pārrēķinātas eiro. Atsevišķas summas jau zināmas, piemēram, minimālā mēneša darba alga 2014.gadā būs 320 eiro (jeb 225 lati).

Finanšu ministrija ir izstrādājusi 2014.-2016.gada budžeta sagatavošanas principus. Ministrija informē, ka valsts budžeta resursi un izdevumi tiek pārrēķināti eiro atbilstoši oficiālajam apmaiņas kursam, pamatojoties uz matemātisko noapaļošanu (Euro ieviešanas kārtības likuma 6.pants). Summas tiek izteiktas pilnos eiro.

Latvija 2014.gada 1.janvārī kļūs par 18.eirozonas dalībvalsti. Eirozonā no 2002.gada ir Austrija, Beļģija, Francija, Grieķija, Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Somija, Spānija, Vācija, no 2007.gada - Slovēnija, no 2008.gada - Kipra un Malta, no 2009.gada - Slovākija, no 2011.gada - Igaunija.

Finanšu ministrs Andris Vilks izteicis pateicību visiem, kuri ieguldījuši milzīgu darbu eiro ieviešanā, kā arī ikkatram, kurš atbalstīja šo mērķi un tam ticēja: "Pēc ilga un ļoti vērienīga darba Latvijas vēsturē ir noticis nozīmīgs pagrieziens Eiropas Savienības tālākā integrācijā. Pēc ECOFIN atbalsta var viennozīmīgi teikt, ka Latvijai ir dota ceļazīme uz ekonomisko stabilitāti, drošību un sadarbību, kur Latvija nu ir pilnvērtīga un daudz ietekmīgāka partnere Eiropas Savienības valstu vidū.

No iestāšanās eirozonā iegūs visa sabiedrība, jo ekonomiskā izaugsme ilgtermiņā arvien palielināsies. Lata kurss pret eiro nemainīsies un saglabāsies, kā līdz šim 0,702804 pret vienu eiro. Vēlos uzsvērt, ka eiro ieviešana nav jāsaprot tikai kā banknošu nomaiņa, jo tas ir garants lielākai labklājībai ikvienam Latvijas iedzīvotājam."

Eiroprojekta mājaslapā "eiro.lv" ievietotais kalendārs šodien, 9.jūlijā, vēsta: līdz eiro ieviešanai atlikušas 176 dienas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI