E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 587
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene

Kā izšķirties ar pazudušu sievu

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2011
vjaceslavs viktorovs

Kā, kur es varu izšķirt laulību? Kopā ar sievu nedzīvoju jau ilgi, viņa sen dzīvo ar citu. Nemaz nezinu, kur viņa dzīvo. Kurā iestādē man būtu jāgriežas ar šo jautājumu?

A
atbild:
28. jūnijā, 2011
Lolita Lūse
LV portāls

Pašlaik Latvijā laulību var šķirt pie notāra vai tiesā. Civillikums paredz: „Tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu. Notārs laulību šķir, pamatojoties uz abu laulāto iesniegumu par laulības šķiršanu, kas sastādīts Notariāta likumā noteiktajā kārtībā.”

Lētāk un ātrāk būtu izšķirties pie notāra. Lūk, LV portāla sagatavots skaidrojums, kā to izdarīt: Kā izšķirt laulību pie notāra.

Tomēr, lai izšķirtos pie notāra, pieteikums laulības šķiršanai jāiesniedz Jums abiem. Tādēļ sievu vajadzētu uzmeklēt un piedāvāt šķirt laulību.


Lai sievu atrastu, vispirms izmantojiet individuālos kontaktus: uzmeklējiet kādu viņas radinieku, draugu, darbabiedru, izmantojiet sociālo portālu iespējas.


Variet arī doties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PLMP), bet tur Jums šādā gadījumā ziņas par to, kur atrodas sieva, nesniegs, jo Fizisko personu datu aizsardzības likums aizliedz Pārvaldei izpaust ziņas no Iedzīvotāju reģistra par citu personu, izņemot gadījumus, kad pati meklējamā persona tam ir piekritusi. Tomēr pārvalde informēs sievu par to, ka Jūs viņu meklējat.


Plašāku skaidrojumu par to, kā sameklēt cilvēku, meklējiet šajā LV portāla publikācijā: Gribi atrast bijušo klasesbiedru. Ko darīt?

To, kādi ir noteikumi, lai sazinātos ar meklējamo personu ar PLMP starpniecību, lasiet šeit: Kā sazināties ar meklējamo personu.

Ja Jums izdodas noskaidrot, kur sieva dzīvo, bet viņa nepiekrīt laulību šķirt pie notāra – Jums jādodas uz tiesu iesniegt prasības pieteikumu laulības šķiršanai pēc sievas dzīvesvietas.


Ja Jums neizdodas ar sievu ne sazināties, ne viņu uzmeklēt, variet sniegt pieteikumu laulības šķiršanai savai dzīvesvietai piekritīgajā tiesā.

Ir vairāki iemesli, kas ļauj iesniegt laulības šķiršanas pieteikumu pēc savas dzīvesvietas. Civilprocesa likuma  234.pants, noteic, ka prasību par laulības neesamību vai laulības šķiršanu var celt tiesā pēc prasītāja dzīvesvietas arī tad, ja laulība šķirama ar personu, kuras dzīvesvieta nav zināma vai kura dzīvo ārzemēs.

Tiesā Jums jāiesniedz:
• prasības pieteikums divos eksemplāros,
• laulību apliecība (ja Jums tās nav, dodieties uz to Dzimtsarakstu nodaļu, kur reģistrējāt laulību, lai saņemtu apliecības dublikātu),
• kvīts par valsts nodevas nomaksu (valsts nodeva ir Ls 100), ko var nomaksāt jebkurā bankā,
• (ja ir bērni) bērna dzimšanas apliecības kopija (iesniedzot jāuzrāda oriģināls). Ja Jums šo dokumentu nav, pamatojiet tiesai – kāpēc.

Prasības pieteikuma paraugu variet atrast šeit: Prasības pieteikums par laulības šķiršanu.

Civilprocesa likuma 128.panta otrās daļas 5.punkts noteic, ka, iesniedzot tiesā prasības pieteikumu, tajā norādāmi apstākļi, ar kuriem prasītājs pamato savu prasījumu, un pierādījumi, kas to apstiprina. Par šķiršanās iemeslu varat norādīt, ka laulība ir uzskatāma par izirušu. Civillikuma sadaļā „Laulības šķiršana” teikts, ka laulība uzskatāma par izirušu, ja nepastāv laulāto kopdzīve un nav vairs sagaidāms, ka laulātie to atjaunos. Pieņemams, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz trīs gadus dzīvo šķirti. Likums nosaka: „Laulātie dzīvo šķirti, ja viņiem nav kopīgas saimniecības un viens no laulātajiem noteikti negrib to atjaunot, noliedzot laulības kopdzīves iespējamību. Kopīga saimniecība var nepastāvēt arī tad, ja laulātie šķirti dzīvo kopīgā dzīvoklī.”

Prasības pieteikumā norādiet, ka nezināt, kur sieva atrodas un lūdziet tiesu izprasīt no Iedzīvotāju reģistra ziņas par sievas atrašanās vietu. Ir divas iespējas: tiesa pieņems šādu prasības pieteikumu un uzmeklēs sievas dzīvesvietu, vai arī noraidīs Jūsu prasības pieteikumu, lūdzot tajā novērst trūkumu – nav norādīta sievas dzīvesvieta. Ja tā notiek, ar tiesas izsniegto dokumentu dodieties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un rakstiet iesniegumu ar lūgumu noskaidrot sievas dzīvesvietu. Šāds iesniegums tiks uzskatīts par motivētu iesniegumu, un Jūs saņemsiet atbildi, ko iesniegt tiesai, lai uzsāktu šķiršanās procesu. 

Papildus informāciju meklējiet šajos tiesību aktos:

Ja Jums ir maznodrošinātā vai trūcīgā izziņa, meklējiet palīdzību Juridiskās palīdzības administrācijā, bezmaksas tālrunis – 80001801.

Juridiskās palīdzības administrācija: Atrašanās vieta un pieņemšanas laiki

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas