E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5317
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Saskarsmes tiesības ar bērnu – abiem vecākiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2014
Andris

Sveiki! Reiz es dzīvoju ar vienu sievieti! Nebijām precējušies, un piedzima meita! Pēc 2 gadiem bērna māte aizgāja pie cita vīrieša! Tagad ir precējusies un ir no tā vīrieša bērns! Lieta tāda, ka bērnu man agrāk deva gandrīz katras brīvdienas, bet tad es iepazinos ar vienu meiteni un man viņa nedod bērnu! Paskaidrojot, ka es uzspiežu bērnam svešu cilvēku! Un, kamēr man viņa būs draudzene, tad nedos bērnu! Ko man darīt, lai cilvēciski varētu satikties ar bērnu? Un vai tagad dēļ bērna mātes noteikumiem man jādzīvo vienam?

A
atbild:
02. oktobrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Neatkarīgi no tā, ka bērna vecāki dzīvo šķirti, tiem abiem ir saskarsmes tiesības ar bērnu, ja vien tiesa nav lēmusi citādi. Mātei nav vienpersonisku tiesību izlemt aizliegt tēvam ar bērnu tikties savu emocionālo apsvērumu pēc. 

Par to, kādas būs saskarsmes tiesības ar bērnu, vecāki labprātīgi savstarpēji vienojas. Ja vienošanās mierīgā ceļā nav iespējama, tad Jums ir atbilstoši bērna mātes deklarētajai dzīvesvietai jāvēršas ar prasību tiesā par saskarsmes tiesību ar bērnu noteikšanu.

Prasību tiesai var sagatavot patstāvīgi vai lūgt palīdzību juristam. Vēlams prasībā lūgt tiesu noteikt konkrētu regulējumu - kurās dienās, no cikiem līdz cikiem tēvs tiksies ar bērnu, kā arī vēlamās tikšanās vietas vai tiek lūgts, piemēram, ļaut bērna nakšņošanu tēva dzīvesvietā u.tml. Var lūgt noteikt regulējumu arī attiecībā uz svētku dienām, bērna vārda un dzimšanas dienām vai citiem ģimenei nozīmīgiem notikumiem. Jo precīzāk regulējums ir noteikts, jo vieglāk ir īstenot nolēmuma izpildi.

Valsts nodeva šajā gadījumā ir maksājama atbilstoši CPL 34.pantam: par citām prasībām, kam nav mantiska rakstura vai kas nav jānovērtē, – 71,14 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas