E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5294
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu noteiktas Darba likumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. septembrī, 2014
Māra

Par bērna kopšanas atvaļinājumu. Vai taisnība, ka no 2014.gada 1.oktobra bērna kopšanas atvaļinājumā var doties abi vecāki vienlaicīgi? Savukārt bērna kopšanas pabalstu iespējams saņemt tikai vienam no vecākiem? Un vai ir iespējams izvēlēties atšķirīgu laika periodu, piemēram, mans vīrs izvēlas saņemt bērna kopšanas pabalstu un dodas bk atvaļinājumā uz gadu, savukārt es izvēlos pabalstu nesaņemt, bet bk atvaļinājumā doties uz pilnu laiku - tātad pusotru gadu?

A
atbild:
30. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts darba inspekcijas atbildēs uz jautājumiem par atpūtas laiku ir norādīts: „Darba likumā paredzētā garantija, kas pienākas katram darbiniekam, strādājot uz rakstveidā noslēgta darba līguma pamata, ir arī tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu. Uz šo atvaļinājumu tiesības ir abiem bērna vecākiem - gan mātei, gan tēvam. Šādu atvaļinājumu piešķir uz pusotru gadu, un to var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Šo atvaļinājumu darbinieks var izmantot arī pa daļām, vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņojot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem. 

Darba likuma 156.pants nosaka, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu. Šī panta izpratnē darbinieks ir gan bērna tēvs, gan bērna māte - abi vecāki ir tiesīgi saņemt bērna kopšanas atvaļinājumu arī vienlaicīgi.” 

Darba likumā nekādu aktuālu izmaiņu saistībā ar tiesībām uz bērna kopšanas atvaļinājumu nav. 

Darba likums arī nenosaka tiesības uz pabalstiem bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, tam paredzēti sociālās jomas normatīvie akti. 

Jaunās pabalstu sistēmas nosacījumi attieksies uz tiem vecākiem, kuriem vecāku pabalsts tiks piešķirts, sākot no 1.oktobra. Vecāku pabalstu arī turpmāk varēs pieprasīt viens no vecākiem – vai nu bērna māte, vai bērna tēvs. 

Vecāki vienlaikus ar vecāku pabalstu papildus saņems arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī. 

Vecākiem būs jāizvēlas pabalsta saņemšanas ilgums (vai vēlas saņemt šo pabalstu līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam). No tā būs atkarīgs, kā rēķinās pabalstu.

  • Ja izvēlēsies saņemt pabalstu līdz bērna 1 gada vecumam, tas būs 60% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
  • Ja izvēlēsies saņemt pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam, tas būs 43,75% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

 Vecāku pabalstam vairs nebūs garantēts minimālais apmērs, tas būs atkarīgs no apdrošināšanas iemaksu algas. 

Abus pabalstus – vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu - par viena un tā paša bērna kopšanu, par vienu un to pašu laika posmu piešķir vienai personai.

Ja ir izdarīta izvēle par vecāku pabalsta izmaksas periodu (līdz bērna 1 gada vecumam vai līdz bērna 1,5 gadu vecumam) un pabalsts piešķirts, tad par vienu un to pašu bērnu izraudzīto izmaksas periodu nav tiesību mainīt (arī tad, ja mainās pabalsta saņēmējs). Tātad viena vecāka (tā, kurš pirmais pieprasījis pabalstu) izdarītā izvēle attiecināma arī uz otru vecāku (vai citu personu) gadījumos, ja bērna kopšanas laikā viens vecāks atsakās no vecāku pabalsta un to pieprasa otrs vecāks (vai cita persona). 

Informācija par pabalstu aprēķināšanu savā konkrētajā situācijā Jums būs jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas