E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5293
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā ikgadējais atvaļinājums nepienākas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. septembrī, 2014
Māra

Par atvaļinājuma izņemšanu pirms B slimības lapas grūtniecei. Vēlos uzzināt, kādā apmērā varu izmantot ikgadējo atvaļinājumu pirms B slimības lapas grūtniecei (pirms dzemdībām). Novembrī būšu nostrādājusi 6 mēnešus algotā darbā šajā uzņēmumā (iepriekšējas darba pieredzes nav - tātad kopumā būs strādāts un sociālās iemaksas veiktas par 6 mēnešiem). Nostrādājot pusgadu, man pienāktos 2 nedēļu garš atvaļinājums, bet cik saprotu, tad grūtniecei to piešķir pilnā apmērā, tātad 4 nedēļas. Sanāk, ka varu doties ikgadējā atvaļinājumā visu decembra mēnesi (tas būtu atvaļinājums, kas pienāktos par nostrādāto 2014.gadā). B slimības lapu pirms dzemdībām varu ņemt jau no janvāra sākuma, bet varbūt man ir kādas tiesības pieprasīt atvaļinājumu arī par 2015.gadu? Un kādā apmērā? (jo gatavojos doties bērna kopšanas atvaļinājumā uz 1,5 gadu)

A
atbild:
30. septembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Grūtniecei ir tiesības izmantot ikgadējo darba devēja apmaksāto atvaļinājumu pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai pēc tā. Šāda kārtība ir noteikta Darba likuma 150.panta 4.daļā. 

Ikvienam darbiniekam ir savs darba gads. Tas sākas ar dienu, kad nodibinātas darba attiecības, un beidzas pēc gada vienu dienu iepriekš, piemēram, 20013.gada 6.jūlijs – 2014.gada 5.jūlijs. Atvaļinājums darbiniekam pienākas ik gadu 4 kalendāro nedēļu apmērā sava darba gada ietvaros. Ja esat darba attiecībās tikai vienu pusgadu, tad Jums jāsaprot, ka izmantojot pilnu atvaļinājumu 4 kalendāro nedēļu apmērā, Jūs divas nedēļas jau saņemat avansā. Tas nozīmē, ka, ja pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbā atgriezties nevēlēsities, Jums darba devējam būs jākompensē avansā izmaksātā atvaļinājuma nauda par divām nedēļām. 

 Ja 2015.gadā būsiet bērna kopšanas atvaļinājumā, tad Jūs saņemsiet maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu, ko izmaksās VSAA. Tiesību uz darba devēja apmaksātu atvaļinājumu šajā laikā Jums nav, jo faktiski darbā neesat un vienlaikus izmantot divus atvaļinājumus neviens likums neparedz.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas